Viisaampaa ja tiedostavampaa ajanhallintaa Smarter Timen avulla

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 5 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 31-vuotias.

Tiedätkö sinä mihin käytät päiväsi? Kuinka paljon teet mitäkin? montako tuntia? kuinka paljon aikaasi syö puhelimella näpyttely? kuinka paljon vietät aikaa läheistesi kanssa? entä kuinka paljon siitä ajasta on sellaista mitä oikeasti haluat tehdä? veikkaan, että kovin moni ei ole pohtinut näitä asioita tarpeeksi tarkkaan. Ajanhallinta on taito, joka kannattaa todellakin opetella elääkseen mahdollisimman hyvää elämää.

Vaikka olen statsinörtti ja analyyttisena luonteena pidän kirjaa ihan kaikesta, en itsekään tiedostanut aiemmin päiväni kulkua. Usein sitä tuli tehtyä vaikka mitä turhaa ja mietittyä päivän päätyttyä että tähänkö se aika tänäänkin meni. Ja monesti koska päivän aikana ei ehtinyt tehdä itselleen mieluisia asioita, venytti myöhäisiltaa yön puolelle niitä varten.

Aika on maailman tärkein valuutta. Sitä ei saa mistään lisää. Siksi on tärkeää tiedostaa, että käyttää vuorokautensa minuutit oikeisiin asioihin. Niitä monelle ovat juuri itselleen tärkeät asiat. Jos aikaa kuluu vääriin asioihin tai ihmisiin, jotain on syytä muuttaa.

Taattoni kuolema opetti minulle paljon asioita ja vain vahvisti käsitystäni ajanhallinnasta. Läheisen elämän loppuminen tuppaa toisaalta muutenkin pistämään miettimään elämää entistä enemmän, ainakin omalla kohdallani. Se on tietynlainen etappi elämässä samaan tapaan kuin muutkin isot elämän asiat, mentaalisesti asiat vahvistuvat tai vaihtavat suuntaa. Vaikka edelleen kärsin ahdistuksesta, väitän etten stressaa enää niin paljon kuin aikaisemmin. Enää eivät pikkuasiat hetkauta.

Ajan ”riittäminen” on hassu käsite, sillä meillä kaikilla on saman verran tunteja vuorokaudessa. Kysymys on priorisoinnista, eli siitä mitä itse valitsee tekevänsä päivän aikana. Oikeasti kun ihminen väittää ”minulla ei riitä aika siihen”, hän tarkoittaa että ”olen päättänyt, että en halua käyttää siihen aikaa”. Kysymys on valinnoista. Kysymys on siitä, minkä kukin meistä kokee hyödylliseksi.

Olen kirjoittanut ajanhallinnasta muutamaan otteeseen, joista oleellisimmasta päästä teksti Kuinka saada ajasta kaikki irti – keinoja elämän optimointiin. Työkaluista en ole kuitenkaan kirjoittanut aikaisemmin ja tämä kirjoitus liittyy lähinnä niistä yhteen. Todoist on kätevä tehtävien hallintaan, Daylio mielialojen, tapojen ja tekemisten, Rescuetime sekä WakaTime työajan muiden aikaa säästävien työkalujen lisäksi, mutta tässä kirjoituksessa keskityn kokonaisvaltaiseen ajanhallintatyökaluun nimeltään Smarter Time.

Kun tiedät reaaliajassa mihin aikasi kulutat, käytät aikasi todennäköisesti paremmin

Minut tuntevat tietävät, että seuraan orjallisesti lukemieni kirjojen määrää, nauttimieni oluiden määrää, sykettä, käveltyjä kilometrejä ja askeleita, henkilökohtaista taloutta (skannaan jokaisen kuitin ylös), mielialoja ja päivän tekemisiä, unimääriä ja unen laatua, kuunneltujen artistien, levyjen ja kappaleiden määrää ja laatua, lenkkien määrää ja laatua, ja paljon paljon muuta mitä en tässä edes jaksa listata. Pitkään on kuitenkin puuttunut ”THE” app, joka sisältäisi kaiken tarvittavan ajankäyttöön nimenomaan Mindfulness-tyyppisesti niin että tiedostaa reaaliajassa mihin se aika oikeastaan valuu.

Eri asioiden tiedostaminen on tärkeää ja edellä mainitsemani ja linkkaavat applikaatiot auttavat siinä, mutta homma on silti liian pirstaloitua. Saatat tiedostaa kyllä, että töissä menee tietyn verran aikaa – senhän tietää jo siitä ajasta, jonka viettää toimistolla. Mutta ajan varsinainen käyttäminen tekemisen muodossa on enimmäkseen sarjoja päätöksiä, joita ei välttämättä itse edes noteeraa. Kuinka usein esimerkiksi harhailet YouTuben pimeälle puolelle haksahtaen videokoukkuihin tuntikausiksi ilman mitään järkevää syytä?

Smarter Time to the rescue!

Smarter Time on älypuhelinsovellus, jonka löysin hiljattain. Sen idea on suhteellisen simppeli; Se seuraa kaikkea mitä teet puhelimella, tietokoneella ja sen ulkopuolella ja piirtää niistä käppyrää. Foliohattuilijoiden on turha alkaa käyttämään sovellusta (ja ties kenelle luovutin taas elämäni), mutta itse olen kokenut siitä melkoista hyötyä.

Oletuksena app ei tietenkään osaa kaikkea, vaan sen tekoälyä pitää kouluttaa. Tuntemattomat tekemiset voi lajitella aihepiirittäin yhteentoista eri kategoriaan: Art & Entertainment, Chores, Health & Hygiene, Hobbies, Learning & Education (itseni lisäämä), Personal Life, Professional Life, Resting, Social, Sport & Fitness ja Transport. Tekemiselle voi lisätä myös sijainnin Google-kartan ja Foursquaren perusteella tai manuaalisesti jopa huoneen tarkkuudella.

Sovellus suorastaan koukuttaa käyttäjänsä labeloimaan kaiken mahdollisen. Tietokone- ja puhelinapplikaatiot seuraavat myös sekunnin tarkkuudella mitä sovelluksia on käytetty ja kuinka paljon. Appi kertoo myös kuinka monta kertaa puhelinta on näpytelty päivän aikana ja ehkäisee omalla tavallaan puhelinaddiktioita.

Käytin aiemmin Dayliota ja Habitsia tavoitteiden mittaamiseen, Smart Time on nyt korvannut kokonaan molemmat. Tavoiteeni ovat vaatimattomat, mutta pyrin nukkumaan vähintään seitsemän tuntia joka arkiyö, laittamaan päivittäin astiat, lukemaan päivittäin vähintään 15 minuuttia ja lenkkeilemään joka sunnuntai vähintään puoli tuntia. Näitä sovellus trackaa automaattisesti.

Jos asia on sellainen, jota Smarter Timestä ei löydy, sen voi lisätä plussalla kätevästi manuaalisesti. Esimerkiksi ulkona syömässä tulee lätkäistyä applikaatioon merkki sille kohdalle. Kun lähtee syömästä kävelemään pois, app huomaa että syöminen on lopetettu. Vähälle jää siis käsin näpräily kun tekoäly automatisoi loput. Lisäksi jos esimerkiksi arkena toistuu asiat suurinpiirtein samoihin aikoihin, tekoäly arvaa mitä tapahtuu sijaintiin ja aikaan perustuvan tietojen perusteella. Kätevää!

Parasta applikaatiossa on mielestäni Mindfulness-aspekti. Kun asioita merkkaa ja kategorisoi, tulee sen minuutin ajan mietittyä mitä oikeastaan on tekemässä, onko asia tärkeä tai tarpeellinen. Vielä ei ole tullut juuri huteja. Omaan aikaan keskittyminen luo todella paljon selkeyttä. On tässä tarpeeksi pitkään sumussa taaplattukin.

Samaan tapaan kun nykyään seurailen esimerkiksi ulkona oluella ollessani BoozeFit-sovelluksella veren alkoholipitoisuutta pysyäkseni terveenä ja tolkuissani, seuraan kaikkea muutakin. Näin tiedän missä mennään, enkä hetkeksikään sokaistu tilanteelle, kadota kontrollia, menetä terveyttäni ja aikaani.

Smarter Timen ”Timeline calendar” -näkymä kertoo raadollisesti elämämme ajan vähyyden (punainen on työtä, sininen ja violetti vapaa-aikaa, turkoosi nukkumista tai lepäämistä. Karkeasti arkivuorokaudesta itselläni menee noin puolet nukkumiseen tai lepäilyyn, toinen puoli työntekoon ja siitä jäljelle jäävä (muutama tunti) liikkumiseen paikasta toiseen ja omiin mielenkiinnonkohteisiin ja perheeseen. Toki paljon tietysti helpottaa, jos on oma yritys tai mielekäs työ, joka on tietenkin hyvin käytettyä laatuaikaa sekin.

Tämän ajan käytin mielelläni kirjoittamiseen. Aikaa kului 1 tunti, 55 minuuttia. Smarter Time on saatavilla Androidille, Macille, Linuxille ja Windowsille, lataa täältä.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. Poista some heti

    Minulle vapautui paljon aikaa kun poistuin somesta eli Instagram, Whatsapp, Twitter, Google+, Facebook, Soundcloud – KAIKKI pois.

  2. Rolle

    Se riippuu siitä mitä haluaa tehdä. Itse pidän Twitterissä olemisesta, sitä kautta olen saanut paljon asioita elämässä. Itse asian X poistaminen ei ole ratkaisu, pitää miettiä sen kautta mitä haluaa tehdä. Jos se on niin päin että some hallitsee sinua eikä että sinä somea, kannattaa tietysti asialle tehdä jotain.