Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 18 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 18-vuotias.
Olen kuunnellut konemusiikkia pienestä pitäen. Silloin pienet pojat nimittivät trancea ja dancea yleisesti ”teknoksi”. Trancen, dancen, housen ja sen technon alakäsitteistä ei vielä ollut tietoakaan.
Yhdeksänvuotiaana kuuntelin paljon radiota ja löysin yö-ohjelmista monia loistavia non-stop-konemusiikki-ohjelmia. Mp3.com oli vielä voimissaan kun saatiin modeemiyhteys ja pääsin nettiin. Selailin musiikkiarkistoja ja löysin mahtavan artistin nimeltä Coretex. Kuuntelin albumia pari vuotta kasetilta ja minulla on se vieläkin tallella. Ihastuin genreen ja laajensin konemusiikin tietämystäni. Rupesin kuuntelemaan myös drum & bassia ja trancen alalajeja. Innostuin myös tekemään itse trancea, mutta biisit jäivät alatasoisiksi huonon ohjelman takia.
Kuuntelin trancea yhä enemmän ja enemmän peruskoulun edetessä. Tekno-nimitys väistyi ja tilalle tuli oikeat genret (trance, dance…) ja alalajit (progressiivinen-, hard-, alternative-, psykedeelinen trance…), jotka jatkoivat laajenemistaan. Jos hyvästä trancesta käytetään nimitystä ”tekno”, se on nykään melkein yhtä pilkkaavaa kuin ”amispoppi”-nimityksen käyttö.
Minua ärsyttää ihmiset, jotka sanovat että trance on vain pelkkää jumputusta (”pum-tsi-pum”-musiikkia) tai että se ei ole edes musiikkia. Trance on erittäin taidokasta musiikkia. Kertoohan sekin jo jotain, että mikään ääni ei lähde oikeasta soittimesta. Kaikki on tehty itse. Kickit eli bassorummut on yleensä tehty täysin omaa jalkaa käyttäen (tai muista äänistä soveltaen). Hyvän kickin saa esimerkiksi nauhoittamalla oman potkun johonkin puolikovaan ja miksaamalla äänen sopivaksi. Näin kärjistettynä. Trancen tekeminen on tuplasti vaikeampaa kuin esimerkiksi räppibiisejen tuottaminen, eikä kukaan voi väittää että se ei ole musiikkia.
Jotkut väittävät että trancessa toistetaan koko ajan samaa. Tai ei lauleta. ”Mitä järkeä on musiikissa, jossa ei lauleta?”. Trance on elävä genre. Biisissä on koko ajan elementti, joka hengittää. Ja on olemassa erittäin melodista trancea, jossa lauletaan (vocal trance). Yleensä biiseissä on naisvokalistit.
Useimmilla tranceartisteilla on pohjana klassinen musiikki tai kyseisen musiikin opiskelu. Esimerkiksi Marcel Woods alotti viulistina ja oli monen sinfoniaorkesterin johtajana ennen kuin alotti työskentelun trancen puolella.
Trance etenee yleensä samalla kaavalla:
- Yksinkertaiset alkusäkeistöt -> tasainen komppi ja pelkistetty melodia
- Pelkistetty melodia muuttuu melodisemmaksi ja komppi syvemmäksi
- Keskellä tai ennen keskikohtaa huipennus ja täydellisyys
- Rauhoittuminen -> melodia muuttuu taas pelkistetyksi ja rytmi löysenee
Joskus trancessa ei ole mitään kaavaa.
Trance on erittäin laaja käsite, kuten jo tuli todettua. Itse pidän lähes kaikenlaisesta trancesta. Viimeaikoina on tullut kuunneltua eniten klassista ja psykedeelistä trancea. Ja nykyään metallimusiikki on tullut trancen tielle, mutta kuuntelen silti melko paljon myös trancea. Se on 50/50, metalli/trance.
Jotta saisitte vielä paremman kuvan genrestä, esittelen teille pari hyvää artistia:
Infected Mushroom
Infected Mushroom on israelilainen psykedeelinen (/ psy-)trance-duo. Kaksikkoon kuuluu Erez Aizen (I.Zen) ja Amit Duvdevani (Duvdev). Myrkkysienellä on yhteensä viisi kokopitkää albumia: The Gathering (1999), Classical Mushroom (2000), BP Empire (2001), Converting Vegetarians (2003) ja I’m the Supervisor (2004).
Infected Mushroom on hyvin… no… hämärää trancea. Ja samalla niin viehättävää. Psytrancen omat elementit tulevat parhaiten esille Infected Mushroomin biiseissä. Musiikki on pelottavan omituista ja samalla ällistyttävän melodista. Se saa tajunnan laajenemaan ja aivot pullistumaan. Suosittelen kaikille. Kokoonpanon sivut ovat osoitteessa infected.co.il.
Tií«sto
Hollantilainen DJ Tií«sto (Tijs Verwest) on varmasti maailman tunnetuin DJ. Nykyään häntä sanotaan vain Tií«stoksi ilman DJ:tä, mutta itse olen tottunut käyttämään molempia. Tií«sto tekee nykyään kaikenlaista trancea, mutta enimmäkseen sitä perinteistä. Parhaita biisejä ovat mm. Dark Blue, Adagio for Strings ja Lethal Industry. Melkein kaikki Tií«ston biisit ovat huippuhyviä. Levyjä on liikaa tähän lueteltavaksi. Monet kappaleet ovat sovelluksia vanhoista tutuista klassisista biiseistä. Käy katsomassa tiesto.com.
In trance we trust.
Rayden
Agreed. Kaikki vaan avoimin mielin kuuntelemaan trancea!
Warhead
Trance alkaa olemaan nykyään aika paskaa, vaikka vielä esim goa:sta ja psytrancesta löytyy jotain hyvää. Just toi koko eurodance-skene menee vaan yli hilseen. Kannattaisi pysyä dnb:ssä, junglessa ja niiden alalajeissa, jos haluaa hyvää konemusaa. Esimerkiksi.
Rayden
Tää on taas näitä mielipidekysymyksiä. Itse pidän d’n’b:tä aika paskana, samoin junglea, vaikka ennen molemmista pidinkin. Ja tuo eurodance EI ole trancea! Ei Tiestokaan ole enää nykyään puhdasta trancea, mutta hyvää se silti on. Infected Mushroom ftw!
Trancefan
Juu, kyllähän trance on parasta! Tällä hetkellä lempimusaa on Crazy frog! Onhan tuo tiestokin ihan ok…
rolle
Melkein repesin :D ”Grazy Frog” :D Purkkadancea, ja kuten Raydenkin tuossa mainitsi: Dance ei ole trancea, vaikka samaan tyylisuuntaan kuuluvaa kylläkin.
Warhead: Jotkut dnb-artistit ovat huippuja (kuten Aphrodite tai Dj Shog), mutta genre ei ole todellakaan konemusiikin parhaimmistoa. Minusta tuntuu että olet jättänyt trancen kuuntelemisen vähemmälle.
Warhead
Kuuntelin trancea joskus enemmän ja sieltä löytyy jotain hyvääkin, itelle vaan uppoo enemmän dnb, varsinkin aggressiivinen dnb; techstep yms. Tarkotin eurotrance-skeneä, meni sanat sekaisin.
Ja vaikea sanoa, mikä on konemusiikin parhaimmistoa, koska konemusiikki on helvetin laaja määritelmä ja kuuntelijaa löytyy joka lähtöön.
rolle
Taitaa olla makuasia.
LaGu
ei ole mitään hienompaa kun ajaa Lahti-helsinki-Lahti väliä työmatkana ja kuunella armin van buurenin state of trance mixejä….ah….elämä on ihanaa…ei tarvi paljoa kelaus nappiin koskea…:)
Rayden
Armin van Buurenin A State of Trance tulee livenä torstai-iltaisin klo 21.00-23.00 Suomen aikaa Digitally Importedin trancekanavalla. http://www.di.fm/ Harmillisen usein tulee unohdettua tuon kuuntelu.