Sosiaalinen media osa 4 – Wakoopa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Johdanto: Sosiaalinen media on räjähtänyt 2000-luvulla. Olen ollut sosiaalisen median kehityksessä mukana alusta asti niin käyttäjänä, kehitysideoita heittävänä nörttinä kuin vierestä katselijanakin, ja tänä päivänä olen SoMe-friikkinä kirjoilla jo yli 40:ssä sosiaalisen median palvelussa. Tämä on sosiaalista mediaa käsittelevän bloggausten sarjan neljäs osa. Näissä bloggauksissa esittelen käyttämiäni sosiaalisen median palveluja, avaan kunkin palvelun hyötyjä ja haittoja, kerron toiminnoista ja kokemuksista, ja ylipäätään valotan syitä ja perusteluja palvelujen olemassaololle. Sarjan aiempia bloggauksia voit selata some-sarja-avainsanasivulta.

Wakoopa-logoWakoopa on valtavirralle hieman tuntemattomampi, vuonna 2007 keksitty sosiaalisen median sivusto, joka tarkkailee käyttäjien käyttämiä tietokoneohjelmia ja listaa niistä nätin näköisen käyttäjäprofiilin. Wakoopa tarjoaa yksityiskohtaista tilastotietoa ohjelmista, käyttöjärjestelmistä ja niiden käyttöön liittyvästä ajasta. Omaan profiiliin voi lisätä oman kuvauksen lisäksi suosikkiohjelmiaan. Ohjelmien käytöstä ja arvostelusta saa pisteitä ja arvonimiä.

EDIT Kesäkuu 2012: Wakoopa on ilmoittanut lopettavansa palvelun:

Six years ago we decided to build the ʻlast.fm for softwareʼ; to make discovering software social. A few months and a lot of development hours later, Wakoopa was launched. In the starting weeks over 17.000 Wakoopians signed up for the service and a dream became reality

Today this part of Wakoopa comes to an end.

Sivuilla käyttäjät voivat arvostella ohjelmia ja keskustella niistä, suositella ohjelmaa ja tietenkin löytää uusia ohjelmia. Samalla oma profiilisivu toimii loistavana tapana kertoa mitä on tottunut tietokonella tekemään ylipäätään. Periaatteessa idea on siis käytännössä sama kuin monella muullakin vastaavalla palvelulla, kuten esimerkiksi Last.fm:llä, joka tekee musiikkiin ja musiikkimakuun liittyviä tilastoja. Wakoopa keskittyy vain ohjelmiin.

Kuvankaappaus Wakoopasta

Wakoopaa pääsee käyttämään luomalla sivuille tunnukset ja asentamalla seurantaohjelman, jonka saa tällä hetkellä Windowsille, Macille, Linuxille ja iPhonelle tai iPod Touchille. Kuulin huhua että ohjelma on tarkoitus julkistaa myös Androidille.

Tietoturva?

On kiistelty siitä että ohjelma olisi tietoturvariski tai urkkija, sillä se kerää suoraa dataa käytetyistä ohjelmista. Vaikka ohjelma asennetaan suoraan koneelle, se on aina auki ja saa pääsyn tiedostoihin, se kerää kuitenkin lokiin vain ohjelmien nimet ja avaus/sulkemisaikoja, ei ohjelmien sisältöjä tai tiedostojen nimiä tai tietoja. Wakoopa on erittäin tarkka yksityisyydestä ja luotan palveluun kyllä täysin. Viime vuonna Wakoopa aloitti myös bisneksen, jolloin sosiaalisen median palvelu siirtyi osoitteeseen social.wakoopa.com ja etusivulle ilmestyi yritysesittely. Puljuun luottaa myös Google, Sanoma Digital ja moni muu iso firma, mikä lisää sen luotettavuutta.

Hyöty?

Itse olen huomannut Wakoopan addiktoivana ja hauskana palveluna, siinä missä muutkin vastaavat SoMe-sivustot. Aina ei tajuakaan miten paljon käyttää tietokoneita, mitkä softat saavat enemmän huomiota ja miksi joku tietty ohjelma on hyvä tai huono. Wakoopa antaa yksityiskohtaista tietoa digitaalisesta elämästämme. Sivusto laajentaa mahdollisuuksia ja tekee tietokoneen käytöstä hauskempaa. Lisäksi on mukava vuorovaikuttaa ja seurata mitä kaverit käyttävät. Profiilini lisäksi Wakoopasta löytyy Rollemaa-ryhmä, lisäile ihmeessä jos käytät palvelua!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

  1. Petri

    Kiehtovaa tuossa on ainakin se miten kovasti Wakoopa yrittää luoda tarpeen tuollaiselle palvelulle. Jääkaappeja eskimoille…

  2. Rolle

    Hmm, minusta Wakoopa on silti yhä kovin piilossa ja vähän tunnettu. Itsestäni ei ainakaan tunnu siltä että Wakoopa yrittäisi jotenkin luoda tarvetta mitenkään erityisemmin, ainakaan sellainen fiilis minulle ei ole vielä tullut. Onhan tämä nyt paljon hyödyllisempi kuin moni muu tusinasomepalvelu, jotka jäävät heti perustamisen jälkeen unholaan.

  3. Petri

    Ehkä nuo ohjelmistosuositukset voivat olla aidosti hyödyllisiä. En näe paljon syytä miksi seuraisin miten paljon olen käyttänyt joitain ohjelmia. Varmaan masentuisin vain jos näkisin jonkun pelin kohdalla 700+ tuntia… :-)