Sosiaalinen media osa 1 – Foursquare

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Alkuspiikki
Sosiaalinen media on räjähtänyt 2000-luvulla. Itse olen ollut sosiaalisen median kehityksessä mukana alusta asti niin käyttäjänä, kehitysideoita heittävänä nörttinä kuin vierestä katselijanakin, ja tänä päivänä olen SoMe-friikkinä kirjoilla jo noin 40:ssä sosiaalisen median palvelussa. Tästä syystä ajattelin aloittaa bloggausten sarjan aiheesta Sosiaalinen media, jotta ihmiset saisivat edes jotakin vihiä siitä mikä sosiaalisessa mediassa on niin hienoa. Näissä bloggauksissa esittelen käyttämiäni sosiaalisen median palveluja, avaan kunkin palvelun hyötyjä ja haittoja, kerron toiminnoista ja kokemuksista, ja ylipäätään valotan syitä ja perusteluja palvelujen olemassaololle.

Foursquare-logoTällä kertaa aloitan Foursquaresta, joka on yksi uusimmista addiktioistani. En tutustunut palveluun aiemmin ehkä siitä syystä että en pitänyt sijaintini ilmoittamista mitenkään tarpeellisena. Mutta toisaalta en ollut oikeastaan kuullut palvelusta, enkä suonut sille tarpeeksi huomiota. Jossain vaiheessa kuitenkin päätin rekkautua rutiininomaisesti, ”jos sitä joskus tarvitsee” -tyylillä, ja siitä se sitten lähti.

Kuvankaappaus Foursquaresta

Mitä sillä tekee?

Foursquare on palvelu, jonka käyttäjät ilmoittavat menemisistään enemmän tai vähemmän reaaliaikaisesti ystävilleen ja muulle maailmalle. Palvelun yksinkertainen sovellus ladataan älypuhelimeen, jolla puhelinta näpräävät käyttäjät päivittävät sijaintiaan ollessaan tien päällä. Puhelimen ei tarvitse välttämättä olla edes GPS:lla varustettu, vaan puhelimen normaali signaali riittää näyttämään lähialueen paikat. Itse tykkään ajatella Foursquaren olevan ikään kuin tilapäivitysten värittävä tekijä, bonus, lisä, sillä Foursquare jakaa ilmoitukset Twitteriin ja Facebookiin. Onhan paljon siistimpää nähdä tilapäivitys, jossa on linkki karttaan ja tietoihin kuinka monta kertaa paikassa on käynyt, kommentit ravintolan ruoan laadusta etc., perus ”lähdinpä ravintolaan” -tilapäivityksen sijaan.

Nimenomaan kommentointi, vinkkaus onkin Foursquaren suola. Foursquaressa käyttäjät antavat vinkkejä käymänsä paikan tasosta, mitä paikassa voi tehdä ja mitä kannattaa tehdä. Foursquare avaa kaupassa käymisen ihan uudenlaiseksi kokemukseksi. Aina ei ole edes tullut ajatelleeksi mitä missäkin pystyy tekemään, mutta Foursquaren kautta saa avattua kaikki mahdollisuudet ja koettua asiat eri tavalla.

Kuvankaappaus Foursquaren sovelluksestaFoursquare on ehkä ensimmäisiä enimmäkseen puhelimessa toimivia sosiaalisen median palveluita, jota käytän. Kaikki toiminnallisuus tapahtuu puhelimesta. Foursquare on usein aina taustalla kun olen liikenteessä. Taustaprosessina se ei kuluta edes paljon akkua, ja sen saa välittömästi auki paikkoihin mennessä. Paikan päälle tultuani avaan sovelluksen Places -kohdan, jossa näkyy lähimpänä olevat paikat. Jos paikkaa ei löydy, lisään sen. Sitten klikkaan ”Check in” (tökerösti suomennettuna ”astu sisään”), kirjoitan ehkä tilapäivityksen mitä olen paikassa tekemässä, ja simsalabim, paikka on lisätty profiiliini. Samalla saan pisteitä ja tietoa paikasta.

Pisteet Foursquaressa ovat lähinnä tsekkailun vastinetta, addiktion tuomaa ”pelaamista”. Foursquareta on mainostettu leikkikenttänä, ja sellainen se vähän onkin. Joskus kiinnosti Shadow Cities iPhone-peli, joka pohjautuu paikkatietoon, mutta kun en iPhonea omista… Foursquaresta tulee vähän vastaava fiilis; se on addiktoivaa ja mukavaa ajanvietettä samalla kun tekee arkirutiinejaan.

Tietoturva ja -suoja?

Foursquaren tietoturvasta/-suojasta on nillitetty jonkin verran. ”Kuka tahansa voi murtautua kotiisi kun tietää että et ole paikalla?”, ”Vihamiehesi voi tulla puukottamaan sinua kun tietää sinun olevan korttelin päässä!”, ja niin edelleen. Julkista GPS:ää käyttävät ovat tästä tietoisia, mutta toisaalta kun tarkemmin ajattelee niin tällainen takaa myös turvallisuutta – kaikki tietävät missä olet ja jos vaikka sattuu katoamaan niin ihmiset tietävät missä on käynyt viimeksi. Sitä paitsi murtautumisjutut ja puukotukset on jotenkin aika kaukaa haettua…

Tässä pätee samat säännöt mitä muuallakin netissä, eli tyhmä ei kannata olla. Älä siis mene kertomaan tilapäivityksessä että olet lentokoneessa kohti Karibiaa ja kotiovi unohtui laittaa lukkoon! Järkeä saa käyttää, eikä kaikkea tarvitse julkaista. Tätä varten Foursquaressa on myös off the grid -ominaisuus, eli paikkailmoitukset voi myös halutessaan jättää jakamatta. Itse en yleensä jaa bussimatkoja ym. merkityksettömiä päivityksiä. Näillä ”pelaan” ja kerään vain pisteitä ja statustani.

Just check in!

Foursquaressa eniten ja useiten paikassa käynyt käyttäjä pääsee paikan pormestariksi (”Mayorship”), jolloin hän on ikään kuin paikan kingi. Itse olen tällä hetkellä kotini, työpaikkani ja Wilhelmiinan Konditorian pormestari. Muualla maailmassa monet yritykset, kaupat, palvelut, toimipisteet ovat hienosti osanneet hyödyntää sosiaalista mediaa bisneksessä ja asiakaspalvelussa lisäämällä etuja pormestareille ja aktiivisimmille pisteiden kerääjille ja kävijöille. Olen kuullut että ainakin Helsingissä on joissakin paikoissa Foursquare käytössä. Tuokaa se vielä tänne Jyväskyläänkin!

Foursquare nokialaisessa

Käytän yhä Nokian puhelinta, E90 Communicatoria, jossa on Symbian s60:n kolmosversio. Olen jo tottunut siihen että tälle kapulalle ei ole riittävää tukea, joten ei ollut yllätys kun Foursquarekaan ei toiminut ongelmitta. Softa antoi sijainniksi 50-100 kilometriä vikasuuntaan, olin Jyväskylän sijaan Jämsässä… Googlailin kuitenkin hieman ja huomasin että tämä on suomalainen ongelma. Suomalaisissa koordinaateissa desimaalit menee jotenkin eri tavalla (vai olisiko ollut pilkku pisteen tilalla tai päinvastoin), joten ongelmaan auttaa puhelimen kielen muuttaminen englanniksi.

Kuvankaappaus Foursquaren sovelluksesta

Puhelimessa on kaksi näyttöä, joista molemmissa Foursquare toimii ihan hyvin. Leveämmällä kommunikaattorin näytöllä näyttää tosin vähän venähtäneeltä. Symbian on karu, epäkäytännöllinen, ajastaan jäljessä ja ruma, mutta onneksi HTC:ni on matkalla. Siihen asti täytyy pärjätä tällä. Symbianin Foursquaren versiossa ei voi ottaa kuvaakaan paikkapäivityksen liitteeksi, vaikka puhelimessa on hyvä 3,2 megapikselin kamera.

Loppusanat

Foursquaren grafiikka on kivan yksinkertaista ja muistuttaa minua retropeliajoista ja vanhasta kunnon Lemon Tycoonista. Pidän sivuston väreistä, käyttöliittymästä ja kaikesta pienestä kivasta.

On kiinnostavaa sosialisoitua myös ihan arkirutiinien lomassa. Palvelun avulla voi myös saada ystäviä ja tavata uusia ihmisiä. Samalla tulee liikuttua ja lähdettyä joskus ulos talostakin. Ei sillä, että lähtisin ulos pelkästään Foursquaren takia – niin ei ole vielä käynyt. Pähkinänkuoressa Foursquare on mahtava lisä sosiaalisen median kirjoon. Palvelua tulen käyttämään aktiivisesti jatkossakin ja suosittelen sitä myös sinulle!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

12 kommenttia

  1. Tweets that mention Sosiaalinen media osa 1 – Foursquare | Rollemaa.org -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Maija Tantere and Marika Pöyri, Roni Laukkarinen. Roni Laukkarinen said: Sosiaalinen media osa 1 – Foursquare – https://www.rollemaa.fi/arkisto/2011/02/sosiaalinen-media-osa-1-foursquare/ […]

  2. Jeremia

    Palvelun yksinkertainen sovellus ladataan GPS:llä varustettuun älypuhelimeen

    Ei tarvitse välttämättä olla edes GPS:lla varustettu – eikä edes käytössä kun tekee check-inejä. Puhelimen normaali signaali riittää näyttämään lähialueen paikat – josta pystyy helposti listasta valitsemaan. ”Luppoa” on aika paljon – keveästi pystyy monen kilometrin päästä tekemään checkinin jos kännykän signaali vähän heittää.

    Yleensä en itse jaksa GPS:ää kytkeä päälle – koska kuluttaa julmetusti akkua ja paikantaminen kestää suhteellisen kauan.

    Tässä tekstissä et koskettanut juuri ollenkaan mielestäni Foursquarelle tärkeää ominaisuutta (ellei tärkeintä) – nimittäin tuo ”vinkkaaminen”. Paikkoihin voi lisätä vinkkejä vaikkapa ”Kokeile sunnuntain erikoista”. Suomessa noita vinkkejä ei vielä ole kovinkaan paljon – mutta Turusta löytyy sadoittain. Vinkeillä luodaan vähitellen eräänlaista ’kaupunkikarttaa’ josta voi tarkastella mistä saisi vaikkapa parasta palvelua, parhainta ruokaa, erikoisia kokemuksia tai vaikkapa ihan hyvän näköalapaikan.

  3. Rolle

    Kiitos paljon vinkeistä! Kirjoitin tekstin väsyneenä eilen illalla noin puolen tunnin aikana ja laatu on sen näköistä. Tein nyt pieniä korjauksia ja lisäyksiä asioihin, joita olin epähuomiossa ja väsyneenä unohtanut kirjoitushetkellä tehdä.

  4. Sosiaalinen media osa 2 – Last.fm | Rollemaa.org

    […] median bloggausten sarjan ensimmäisessä osassa kerroin sinulle Foursquaren hienouksista. Tällä kertaa vuorossa on musiikkiin keskittyvä […]

  5. Avuton

    Hei, tunnut tietävän tuosta sovelluksesta, ja sinullakin on symbian käyttiksenä. Haluisinkin kysyä seuraavaa: latasin tuon foursquaren puhelimeeni (nokia n8, symbian anna) ja en saa jostain syystä paikkatietojani jaettua facebookissa. Voisitko yhtään vihjaista, mistä se saattaisi johtua? Paikat tulevat kyllä kännyy foursquare profiiliin, mutta ei jaa facebookiin. Olen kokeillut niin, että näpään fabon logoa ja niin että en näpää siinä vaiheessa kun olen jakamassa, sama lopputulos… O.o eikä ole ilmeisesti mahdollisuutta myöskään liittää ketään henkilöä jakoon? ainakaan mitään sellaista nappulaa en löytänyt…

  6. Rolle

    Moi Avuton. Minulla ei ole enää Nokiaa tai Symbiania, siirryin vuosi sitten Android leiriin. Kyseinen ongelma on kuitenkin Foursquaren yhdessä vaiheessa esiintynyt bugi, joka korjaantuu sillä että käyt profiilistasi poistamassa Facebook-yhteyden ja lisäämässä sen sitten uudestaan.

    Henkilöt näkyvät jaoissa automaattisesti silloin kun he ovat samaan aikaan check innanneena samaan paikkaan.

  7. Avuton

    Kiitos paljon nopeasta vastauksesta! =)

    eli facebookissa siellä foursquaresovelluksessa profiiliini tulee se paikkatieto, mutta itse facebook proiilini seinälle se ei sitä jaa. otin nyt linkityksen facebookkiini pois ja laitan kohta takaisin, suljin myös kännystä sen sovelluksen…

  8. Rolle

    Joo, sen pitäisi toimia sen jälkeen kun lsiäät sen uudestaan :)

  9. Avuton

    olen nyt liittäny facebookini uudelleen.

    sellainen kysymys vielä:

    kun olen jakamassa paikkatietoa, tulee näytöllä se paikka, kameran kuva, tyhjä tila johon kirjoittaa, kaksi painiketta (ihmisiä? ja lukko?) jompi kumpi on harmaan sen mukaan kummasta painaa, oletuksena ihmiset. oikealla on facebookin ja twitterin logot, molemmat harmaan. jos painan fabon logoa, se muuttuu siniseksi. miten näiden ”nappuloiden” tulee olla? pitääkö niitä näpätä ennen jakoa?

  10. Avuton

    Kiitos sulle miljoonasti, nyt se toimii ja just sun antamien ohjeiden mukaisesti.

    Nyt siinä paikkaa jaettaessa se fabon logo on sininen heti, ilman mitään paineluita, eli vika olikin sitten siinä =)

    kivaa syksyn jatkoa ja talven odotusta =)=)

  11. Rolle

    Hyvä että minusta oli apua ja homma ratkesi! Asetuksista saa muutettua sen onko oletuksena jako päällä vai ei :) hyvää syksyn jatkoa myös sinulle.

  12. Sosiaalinen media osa 6 – GetGlue | Rollemaa.org

    […] on vähän kuin Foursquare, mutta musiikille, leffoille, tekemisille, asioille. Palvelu toimii samalla periaatteella, paitsi […]