Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 7 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 29-vuotias.
Rehellisyydestä sosiaalisessa mediassa on pöhisty 2010-luvun puolella paljon. Tietenkin netissä omana itsenään rehellisenä ihmisenä esiintyminen on oletusarvoista, mutta itse lasken perus käyttäytymissääntöjen puitteiden lisäksi rehellisyyteen myös sen, miten nettipalveluita käyttää.
Yksi usein pinnalle nousevista aiheista on seuraajien keräämisen automatisointi, eli ”seuraa-ei-seuraa-jojottelu” sekä ihan rehellinen seuraajien ostaminen kolmannen osapuolen palvelulta. Tämä on kiellettyä ja halveksunnan ansaitsevaa toimintaa.
Twitterin säännöissä sanotaan suoraan että kiellettyä ovat mm. seuraavat asiat:
Olet lyhyen ajan sisällä alkanut seurata hyvin monia tilejä ja/tai lopettanut niiden seuraamisen, erityisesti jos olet tehnyt sen käyttämällä automaattitoimintoja (aggressiivinen seuraaminen tai seuraajien tuottaminen)
Toistuvasti seuraat henkilöitä ja lopetat heidän seuraamisensa joko saadaksesi seuraajia tai herättääksesi toisten kiinnostuksen profiiliasi kohtaan;
Ostat tai myyt tilitoimintoja (esimerkiksi ostat tai myyt seuraajia, uudelleentwiittauksia tai tykkäyksiä)
Käytät tai mainostat kolmannen osapuolen palveluja tai sovelluksia, jotka väittävät pystyvänsä lisäämään seuraajien määrää. Tällaisia ovat muun muassa seuraajajunat, ”lisää seuraajia nopeasti” -lupauksia esittävät sivustot tai muut seuraajien automaattista lisäämistä tiliin tarjoavat sivustot.
Sosiaalisen median ja koulutusteknologian asiantuntija Harto Pönkä kirjoitti joulun alla mainion artikkelin aiheesta Näin tunnistat Twitter-seuraajien ostajat.
Olen itse kiinnostunut tästä käyttäytymismallista ja tutkinut aihetta vuosia. Kasasin oman listan, johon listasin ns. ”autofollowereita”, josta nousi ”kohu” eli gate maaliskuussa 2015. Varsinainen tekstimuotoinen kopio autofollowers-listasta löytyy aina lyhytosoitteesta bit.ly/afllwrs (peikko.us/autofollowers.txt).
Usein seuraajien ostamisesta syytetyt eivät pidä siitä, että heitä epäillään tällaisesta toiminnasta, joten blokkivasara heiluu:
Tietenkään en voi todistaa, että tämä käyttäjä olisi ostanut seuraajia, mutta jostain syystä hän blokkasi minut nopeasti kysyttyäni, mitä seuraajienostopalvelua hän on käyttänyt.
Tämän artikkelin tarkoitus on koota aiheeseen liittyvät jutut yhteen. Kannattaa lukea Harton mainio kirjoitus, sillä en olisi itse voinut kirjoittaa yhtään paremmin.
Lisäksi yhteensä aiheeseen liittyviä kirjoituksia olen kirjoittanut ainakin nämä kaksi: