Rahaongelmien tuottama häpeä ja ruokakauppojen haaskaaminen

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Miss Moneypenny kirjoitti hiljattain rahaongelmaisen tuntemasta häpeästä. Samaan aikaan Internetissä on käyty myös keskustelua ruoan dyykkaamisesta Suomessa.

Itsellenikin omiin raha-asioihin liittyvät asiat ovat pitkään olleet vaikeita ja arkoja puheenaiheita. Nykyään olen kuitenkin oppinut myöntämään itselleni ja muille, että olen vähävarainen tai ”köyhä”, saamastani palautteesta huolimatta. Toisaalta miksipä sitä tarvitsisi omaa taloudellista tilannettaan kenellekään erityisemmin valottaa? Juju on kuitenkin siinä, että raha sattuu olemaan jonkinasteinen edellytys siedettäville elämän olosuhteille. Ilman rahaa ei ole ”kunnollista” elämää, karkeasti sanottuna.

Miksi rahan puutetta pidetään niin nolona asiana? Miksi ihmistä hävettää myöntää olevansa köyhä. Miksi ihmiset eivät kehtaa myöntää itselleen, ettei ole varaa.

Syy tähän ovat mielestäni osittain muut ihmiset ja Suomen hyvinvointivaltio-status. Kaikilla pitäisi olla automaattisesti varaa elämiseen. ”Siwa kauppojen ylijäämäruoan tuhoamisohje”-Youtube-videota kommentoineen kommentti kiteyttää hyvin tarkoittamani asian:

Täältä ei kyllä irtoa ymmärrystä, että miten joku voi olla siis niin vähävarainen, että ei edes saa murua rinnan alle. Mitenhän sitten on varaa autoon ja asuntoon? Kyllä nyt vaikka ISS:lle pääsee siivoomaan vaikka koulutuksena olisi vain peruskoulu. Meillä aina töissä vanhat tuotteet jaettiin työporukan kesken, oikeastaan mitään ei lentänyt roskiin ikinä, kyllähän vaikka liha säilyy pakastimessa vaikka kuinka pitkään… En kuitenkaan ymmärrä tätä pois heittoa.

Syystä tai toisesta joillakin on velkaa, tai pienet tulot, jos tuloja ollenkaan. Oman tilanteeni syitä olen valottanut jo aiemmin, eikä sen pitäisi olla pointtina (jos yhtään jaksat selailla vanhempia tekstejä). Videon tekijä vastasikin että hänellä ei ole varaa autoon, yhteiskunta maksaa asumisen ja ongelmat olisivat ratkaistavissa jos hän saisi niitä töitä. Itse olen samoilla linjoilla.

plate scraping
Creative Commons License photo credit: jbloom

Kokemusta itselläkin on kauppojen haaskaamisesta. Roskiksille uskaltautumista pidetään helposti rikollisena ja rangaistavana toimintana, enkä ymmärrä miksi. Ei sieltä kukaan ”elintasoinen” ihminen mene vapaaehtoisesti ruokaa keräämään. Monet pitävät dyykkausta vastenmielisenä ja ovat sitä mieltä vaikka pakkaus olisi kuinka hyvässä kunnossa tai päiväystä kuinka paljon niin se on silti roskiskamaa. Mutta kun se on usein ihan samaa kuin kaupan hyllyllä. Syksyllä ja talvella tuotteet pysyvät vielä todella hyvässä kunnossa.

Toisaalta jotkut kaupat luovuttavat ruokia myös leipäjonoihin, josta saa ilmaiseksi samaa tavaraa kuin roskiksistakin. Toisaalta esimerkiksi täällä Huhtasuolla ruokajonokin maksaa muutaman euron. Viimeksi sain ruokaa kuitenkin ilmaiseksi kun sitäkään vähää ei ollut.

Minusta päiväystuotteita ei myydä tarpeeksi halvalla. Minua ei huvita ostaa samana päivänä tai seuraavana päivänä vanhaksi menevää tuotetta vain 20 tai 30 prosentin alennuksella. Saisi olla puoleen hintaan…

Köyhille tai vähävaraisille voisi perustaa jotain ruokajonon kaltaisia ruokapisteitä, jonne kaikki poisheitettävä ruoka vietäisiin. Miksi sitä ruokamäärää ei voisi käyttää hyödyksi? Afrikkaan ruokaa ei varmasti saisi lähetettyä kustannusten ja elintarvikkeiden säilymisen takia, mutta Suomen vähävaraisille ruoan toimittaminen ei olisi mikään ongelma.

Monet ihmettelevät myös miten minulla on näitä laitteita ja tietokoneita vaikka muille jakaa ja olen mukamas köyhä. Tietotekniikka on intohimoni ja laitteet ovat kerääntyneet vuosien ajalta. Osia olen saanut ilmatteeksi milloin mistäkin, joihinkin laitteisiin olen säästänyt, joitakin sain halvalla, jotkut poistomyynnistä, puoli-ilmaiseksi tai ilmaiseksi kaverilta ja ollessani tietotekniikkaliikkeessä töissä.

Olen oppinut että Suomi on hyvä maa asua paikan ja ympäristön puolesta, ei ihmisten puolesta. Monen mielestä ei saisi edes kritisoida. Kritiikillä ilmeisesti ainoastaan puren kättä joka minua ruokkii ja olen pohjasakkaa ja loukkaus ”oikeita suomalaisia” kohtaan. Toisaalta joidenkin mielestä en ansaitse edes elää työttömänä, koska vien ”kunnon kansalaisilta” ja töissä käyviltä rahat; käytän heidän rahojaan, kuulemma täysin suoraan olemalla yhteiskunnan rasitteena ja verorahojen tuhlaajana. Ansaitsisin siis kuulan kalloon saunan takana vain olemalla köyhä, hyödytön ja masentunut kärpäsen kikkare. Myönnetään, nyt meni hieman yli… vai menikö?

Miss Moneypennyn tapaan minäkin kysyn: Miksi rahan ja omaisuuden merkitys yhteiskunnassamme on niin ylikorostunut? Miksi pitää olla joku kamala yhteiskunnallinen status? Miksi en voi vain nauttia elämäni iloista, raha-asoiden antamatta painaa mieltäni? Koska ihmiset, koska yhteiskunta.

Dyykkaamaan en varmasti rupea lähiaikoina. Tehty niin hankalaksi… käyttökelpoista ruokaa saa muualtakin. Toisaalta paljon hyvää ruokaa sieltä kyllä saattaisi löytyä (kielenkäytöltään hieman karskin Pasi Viherahon löytöjä: Alepa SOK haaskaa ruokaa tonnitolkulla, Dyykaten hyvä safkaa, Tradeka haaskaa mutta onneksi nuo saatiin pelastettua…..). Apu löytyy aina jostain, enkä ole yksin ongelmieni kanssa. Minulla on elämän prioriteetit ja katto on aina pysynyt pään päällä. Tiukkojen aikojen yllättäessä on onneksi läheiset tukemassa, eikä tällä kertaa välttämättä taloudellisessa mielessä.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

6 kommenttia

  1. Jyri Väätäinen

    Ilmeisesti tuon takana on ainakin Peltolammin (Tampere) K-marketin osalta taloudellinen tilanne. Kysyin tuosta kauppiaalta vastausta ja sain vastauksen:

    Kiitos viestistä,
    Haluaisin ensiksi selventää, että en voi vastata laajaan kysymykseen kuin Peltolammin K-marketin puolesta, sillä meillä K-kaupoissa itsenäinen kauppias vastaa itse alennushinnoittelusta ja se on kauppakohtaista. S-ryhmä ja Suomen lähikaupan kaupat ovat ketjuohjattuja kauppoja joissa ei ole koskaan kauppiasta. Meillä Peltolammin K-marketissa voisimme jättää tuotteet myös hinnoittelematta, mutta olen asiakkaiden toiveesta pitänyt -30% tuotteita myynnissä. Alennus ei ole suurempi sen takia, että tuotteissa tuotot eivät riitä kattamaan edes tuota -30% alennusta, saati sitten työvoima/muita kuluja. Tässä K-marketissa joka ikinen myymälässä oleva tuote on vain ja ainoastaan minun omistuksessani ja yksityisten yrittäjien hävikkilukuja ei tämän takia näy julkisuudessa koska meilläkin K-ryhmässä on yli 1000 itsenäistä kauppiasta. Valitettavasti en pysty eines/lihapuolen alennusprosenttia muuttamaan. Kiitos palautteesta!

    PS. kaikki kebakot myytiin

    Kieltämättä tuo on aika huono tarjous, mutta ilmeisesti 50 % alennuskylttejä ei kauheasti muistakaan kaupoista heru. Siwassa ja Lidlissä käytetään myös -30-alennusprosenttia.

  2. rolle

    Ehkä kauppakohtaista, ja tapauskohtaisesti vaihtelevaa, mutta minusta yleisesti ottaen hävikki on kuitenkin suurempaa kun suuri osa myymättä jääneistä tuotteista heitetään suoraan roskikseen. Kyllä sinne kauppoihin vain aina jää läjäpäin niitä -30-lappusia tuotteita kun käy ostoksilla juuri ennen sulkemisaikaa. Roskikseen ei edes menisi paljon tavaraa, ja kaupaksi menisivät varmasti kaikki jos alennusprosentti olisi suurempi. Turha sitä on kuluilla perustella. Sanon edelleen: Hillitöntä haaskausta!

  3. l

    Yritinpä kirjoittaa vastauksen postiin ja teinkin sitä jo kohtuullisen pitkän aikaa, mutta kun yritin postittaa kirjoituksen, alkoikin sivusto valittaa väärästä sähköpostiosoitteesta. Palatessani virhesivulta oli tietty koko ajatustyöni helmi hävinnyt, ja sen verran näin vaivaa sen eteen, että en jaksa enää uudestaan alkaa sitä miettimään. Kannattaa varmaan tarkastaa formin toiminta.

    Nyt harmittaa sen verran, että päätinpä kommentoida kuitenkin, etteivät muiden kirjoitukset joudu tyhmän kämmin seurauksena samalla tavalla bittien mustaan aukkoon.

  4. Miss Moneypenny

    Todella mielenkiintoinen perustelu, että -50 %-alennuksella ei saada riittävää katetta. Öööö, paljonkas sitä katetta sitten tulee jos tuote jää kokonaan myymättä? Vielä päälle vuosi sitten muistelisin ainakin Siwassa nähneeni noita, -50%-tarroja, mutta nyt ovat todellakin tyystin hävinneet.

    Itse olin opiskeluaikoina töissä paikassa, jossa heitettiin ruokaa roskiin päivittäin. Kyllä suretti päivän päätteeksi mättää kilokaupalla syömäkelpoista ruokaa biojätteeseen! Ruokaa ei saanut jakaa edes henkilökunnan kesken, ettei vain ala esiintymään väärinkäytöksiä. Todellakin haaskausta!

    Mielestäni kauppojen pitäisi lahjoittaa myymättä jääneet ruuat ruokajonoihin. Eikö tämä olisi kaupalle hyvää mainostakin, kun kannettaisiin sitä yhteiskuntavastuuta?

  5. rolle

    l, Kiitos silti kommentista :) Omituista. Minua kiinnostaisi tietää minkälaista sähköpostiosoitetta käytit? Minulla tai muillakaan ei ole aiemmin ilmennyt ongelmia, ainakaan niistä ei ole minulle koskaan kerrottu.

    Miss Moneypenny, Olen samaa mieltä, ei sitä voi kuluilla perustella. Kuten tekstissänikin mainitsin, jotkut kaupat lahjoittavat ruokajonoihin, ainakin täälläpäin, mutta se on yleisesti ottaen hyvin harvinaista. Ainakin Lidlistä ja Siwasta lahjoitetaan ruokaa ruokajonoon joka viikko.

  6. Illusia

    Dyykkaan säännölllisesti nyt vuoden ajan. Säästää tajuttomasti ruokakustannuksissa ja hyväkuntoinen ruoka pääsee käyttöön. Täällä on varmasti pääkaupunkiseudun ainoa lukitsematon ruokakaupan roskis, josta riittää apetta koko korttelille, ja siitä ollaan kiitollisia (vaikkakin ihmetellään poisheitettävän ruuan määrää). Teoriassahan se on roskayhtiöltä varastamista..