Ping.fm, Picplz ja Wakoopa lopettivat – mitä tilalle?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 12 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 24-vuotias.

Harmillisen moni sosiaalisen median palvelu on tänä kesänä lopettanut toimintansa. Näistä itselleni merkitsivät eniten Ping.fm Wakoopa ja Picplz. Vastaus lakkautuksiin löytyi välittömästi. Rahaa ilmaispalveluista ei tullut tarpeeksi kiihtyneen kilpailun myötä. Se on ohi, vaan mitä tilalle?

Ping.fm

Ping.fm oli palvelu, jolla pystyi kerralla päivittämään yli 20 sosiaalista mediaa samasta sivustosta tai Ping.fm-sovelluksesta. Minulle palvelu oli unelma, kun ei tarvinnut loggailla erikseen joka paikkaan. Päivitin tavaraa ainakin Facebookiin, Twitteriin, Tumblriin, Flickriin, WordPressiin, Myspaceen, Identicaan, Linkediniin ja Friendfeediin. Seesmic osti Ping.fm:n jo aikaa sitten, mutta Ping.fm jatkoi elämistä. Kunnes koitti aika ja Seesmic sai oman palvelunsa Seesmic Pingin valmiiksi.

Seesmic Ping on pyhäinhäväistys verrattuna alkuperäiseen Ping.fm:ään. Sillä voi jakaa ainoastaan tekstiä ja jaettavia palveluita voi lisätä huimat kaksi kappaletta: Twitter ja Facebook. Lisäpalvelut ovat kuraa ja nekin maksavat. Ping.fm:llä pystyi postaamaan myös mediaa. Ainakin vielä tänään kuvani löytyvät Ping.fm profiilisivultani.

Kokeilin useampia eri palveluita Ping.fm:n jälkeen. Missään ei ollut mahdollista päivittää suoraan Chrome-lisäosan kautta. Pingchrome (tai tarkemmin oma versioni siitä) oli elintärkeä. Kokeilin mm. HelloTXTiä, joka lopetti toimintasa myöskin hiljattain. Aloin olla toivoton. Maksullisia palveluita kyllä löytyi, kuten OnlyWire (kympin kuussa) ja LinksAlpha (vitosen kuussa). Mutta en halunnut maksaa joka kuukausi tästä.

Mitään ei löytynyt, ja sitten löysin Bufferin. Palvelu postaa tällä hetkellä vain Twitteriin ja Facebookiin, mutta tekee sen tyylillä. Chrome-lisäosa on mahtava ja sitä oikeastaan ainoastaan tarvitsinkin. Eniten pidän siitä että tweettejä/facebook-päivityksiä voi ajastaa. Vaihtoehdoista paras, joten luonnollisesti jumiuduin. Jos tiedät paremman, vinkkaa ihmeessä.

Picplz

Picplz oli Instagram-tyyppinen kuvapalvelu Androidille, ajalta ennen Instagramia – luonnollisesti. Instagramin ilmestyessä Androidille palvelun suosio koki selvästi kolauksen. Kaikki ryhtyivät käyttämään Instagramia, mukaanlukien meikäläinen. Heinäkuussa Picplz lopetti toimintansa kokonaan.

Sanomattakin selvää, että palvelun tilalla toimii täydellisesti Instagram. Tavallisia suorakulmaisia kuvia Instagramiin ei tosin saa, mutta onneksi niitä varten löytyy esimerkiksi Path. Kokeilin lukuisia vaihtoehtoja ja nämä jäivät parhaimmistoon.

Wakoopa

WakoopaWakoopa oli ohjelmien Last.fm (lue Rollemaan esittely tästä). Unohdin palvelun olemassaolon ladattuani trackaus-sovelluksen, mutta silloin tällöin kävin tuijottelemassa virtuaalipippeliäni profiilissani. Tuhansien käytettyjen ohjelmien käytön tilastoinnin jälkeen kannoin statusta Overlord.

Vaan pian lopetti tämäkin palvelu, sillä koska yritys hyötyy palvelimesta rahallisesti, ei ollut enää mitään järkeä antaa ilmaisia lounaita ilmaisella social.wakoopa.com puolella ja käyttää palvelinresursseja ”turhaan”. Käsittääkseni Wakoopa jatkaa statistiikkapalveluiden myymistä yrityksille.

Mitään Wakoopaa vastaavaa palvelua ei ole tietääkseni keksitty. Tykkäsin Wakoopan sosiaalisuudesta ja ominaisuuksista, jotka auttoivat löytämään uusia hyötyohjelmia Windowsille, PC:lle, Linuxille ja iOSille. Iso harmistus kun hyvä sosiaalisen median palvelu on poissa.

Jäitkö sinä kaipaamaan mitään näitä palveluita? Minkä veikkaat lopettavan seuraavaksi? Netlog, Diaspora, Digg ja Plurk ovat ainakin viimeisen parin vuoden aikana menettäneet suosiotaan. Ai niin muuten, Kuvat.fi nähtävästi osti takavuosien suomisuosikin ii2.orgin.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

2 kommenttia

  1. fmatic

    Kaikki näitä tuli jonkin verran käytettyä. Etenkin Ping.fm oli hyödyllinen ja Wakoopa omalla tavallaan viehättävä palvelu, josta tuli ongittua kokeiluun monia mielenkiintoisia sovelluksia. Digg yrittää kovasti uusiutua, joten se saattaa pyristellä vielä tovin…Reddit saman kaltaisena karautti komeasti oikealta ohi…veikkaan seuraavaksi kuopattavaksi Netlog:a.

    Aihetta sivuten hivenen kummastuttaa Twitterin tulevat uudistukset API:n ja puljun nihkeä suhtautuminen kolmansien osapuolien sovelluksiin. Nehän oikeastaan Twitterin nosti loistoonsa ja nyt Twitter ampuu itseään nilkkaan vaikeuttamalla näiden sovellusten kehitystyötä.

    Muistatko Rolle takavuosien hitin Uptime Project:n? Löysin jokin aika sitten vastaavanlaisen Tugs Uptime Project:n http://www.uptimeprj.com ja tuo tulilkin laitettua hyrräämään omille koneille sekä perustettua oma tiimikin :D

  2. Rolle

    Jep, samaa mieltä. Kyllä muistan UP:n :-) voisipa tuonne jopa rekatakin. Tai sitten WhatPulse virtuaalikikkelin kasvattajana saa riittää :-)