Parhaat ilmaiset videonkatseluohjelmat Windowsille

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 12 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 24-vuotias.

Video-ohjelma on useimmille tietokonenkäyttäjille arkipäivää. Itselleni soittimen täytyisi olla oletuksena hyvin toimiva, ilman sen suurempia säätöjä. Pikanäppäimet ja tekstitykset ovat tärkeitä, sekä ominaisuuksien muokkaaminen lennosta. Koska monet eivät tiedä vaihtoehtoja, ajattelin vähän esitellä niitä.

Windows Media Player

Kaikille tuttu WMP soittaa kyllä yleisemmät muodot ja vielä enemmänkin kun asentaa hyvän kodekkipäkin, kuten CCCP:n. Sovellus on hyvä ja yllättävän nopea, mutta omaan makuuni melkoisen rajoitettu. Perinteisiä DVD-elokuvia Windows Media Playerilla on yhä mukava katsella.

Ulkoasu on perus-windowsmainen ja siitä löytyy kaikki tarvittava tieto ja tarvittavat kontrollit. WMP:n poistaminen on kinkkistä ja turhaa, ellei käytä Windows 7:n N-versiota, jossa sitä ei ole ollenkaan. Sinulla todennäköisesti on tämä ohjelma asennettuna, säästä se ihmeessä dvd-leffojen katselua varten.

Windows Media Player sopii loistavasti DVD-elokuvien katseluun.

VLC Player (VideoLan)

VLC Player nosti todella suuren suosion jokunen vuosi sitten. Se olikin jossain vaiheessa pääasiassa käyttämäni videosoitin. Nykyään se on kuitekin muuttunut hitaammaksi ja kömpelömmäksi. Soitin kyllä sisältää kaiken tarvittavan, mutta ei enää pärjää yhtä hyvin käytettävyydessä. Pidän henkilökohtaisesti siitä että pikanäppäimet ovat helposti muistettavia ja ominaisuuksia on vähän enemmän valmiina. VLC:ssä eniten rassaaa että muutosten tekemisen jälkeen soitin täytyy käynnistää uudelleen.

Ulkoasu on oletuksena karu, mutta Deviantartista löytyy aika hienoja ulkoasuteemoja. Paristakymmenestä kokeilemastani parhaat ovat ehdottomasti eDark tai Orion.

VLC eDark-ulkoasulla.

En itse ole enää VLC:n käyttäjä ollenkaan, enkä tiedä miksi sinunkaan pitäisi sitä enää käyttää. Löytyy VLC:n virallisilta si vuilta.

SMPlayer

SMplayeria käytin pitkään aktiivisina Linux-aikoinani. Soitin pohjautuu Linuxin mplayeriin, joka on ehkä nopein videoplayer joka on olemassa. Sittemmin koko softa on portattu Windowsille. Pidin sovelluksesta paljon, sillä siinä oli ominaisuuksia joita muihin ei saanut. Pikanäppäimet olivat tehokkaita.

Eniten tykkäsin CTRL+C:stä, jolla ohjelman saa kompaktiin tilaan. Silloin sovellus oli pitkään päivitttämättä ja jossain vaiheessa lakkasin käyttämästä. Nykyään sovellus on päivittynyt uuteen versioon, mutta olen tipahtanut kärryiltä uudistuksissa. Makuasia käyttääkö vai ei.

SMPlayer kompaktissa tilassa (CTRL+C).

Lataa SMplayer.

Media Player Classic Home Cinema (CCCP)

Varsinkin ne jotka ovat käyttäneet vanhempia Windows-käyttöjärjestelmäversiota, ovat jossain vaiheessa tutustuneet Media Player Classiciin. Tuolla ulkoasulla ja frameworkilla sovellusta on kuitenkin kehitetty eteenpäin Media Player Classic Home Cinemaksi. Ulkoasu on pelkistetty ja karu, mutta se ei haittaa.

MPC:stä puuttuu kuitenkin joitakin ominaisuuksia ja näppäinkomennot ovat rajallisia, siksi en sitä enää käytä.

Media Player Classic on klassisempi vaihtoehto.

Lataa CCCP.

Daum PotPlayer

Ja sitten, vihdoinkin, päästään listan helmeen. Säästin parhaan viimeiseksi. PotPlayer on korealaisen Kang Yong-Hueen KMPlayerista (SMPlayerin kaltainen mplayeriin pohjautuva soitin) kehittämä videosoitin, jossa on niin paljon ominaisuuksia etten ole vieläkään tutkinut kaikkea. Törmäsin soittimeen tällä viikolla sattumalta.

Tämä videosoitin on nopein mitä olen koskaan käyttänyt. Näppäinkomennot ovat uskomattoman helppoja, esimerkiksi nuolista pystyy suoraan kelaamana, shift pohjassa pystyy reaaliajassa muuttamaan tekstityksen kokoa (hyödyllinen kun katson vaimoni kanssa, hän tarvitsee fontit isommalla) ja niin edelleen.

PotPlayer on paras videosoitin Windowsille.

eDark on portattu myös Potplayerille ja itse asiassa PotPlayerissa ulkoasu toimii paljon paremmin. Löytyy myös Deviantartista.

Tämä on ensimmäinen soitin, jossa on kokoruudulla myös ylälaidassa kontrollit, eli videon pystyy myös tarvittaessa sulkemaan suoraan kokoruudulta hiiren avulla. Eniten yllätti nopeus ja pikanäppäimien helppous. Lisäksi tähän on helppo vaihtaa, sillä asetukset voi siirtää toisen koneen PotPlayeriin Exporttaamalla .reg tiedosto. Suosittelen. Tämä on tällä hetkellä ainoa videosoitin, jota tykkään käyttää. Lataa VideoHelp.comista.

Mitä videosoitinta sinä käytät? Käytätkö jotakin näistä? Kerro miksi käyttämäsi soitin on paras!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

  1. Tomi

    Itsellä VLC Player kuuluu vielä niihin ohjelmiin, mitkä ensimmäisenä asennetaan, vaikka tosi harvoin mitään tietokoneen ruudulta katselen, enemmän tulee Blu-ray-soitinta ja AppleTV:tä käytettyä. TV on isompi kuin koneen näyttö. Kerran olen koneeseen elokuvalevyn tällä vuosikymmenellä laittanut, kun piti saada pätkä mukaan reissuun iLaitteeseen.

  2. Rolle

    Joo, itselläkin VLC oli pitkään ainoa videonkatselusoitin. Tällä hetkellä sen on korvannut täysin PotPlayer. Katson lähes poikkeuksetta kaikki koneelta. DVD-soittimia on hajonnut jo kaksi.

  3. McPolo

    Minä käytän pääasiassa VLC:tä Macbookissani. Syyt:
    1. toimii applen kaukosäädin pause, play, next , volume
    2. Toimii hyvin video fullscreeninä kakkosnäytöllä (46″ tv)
    3. Kun se vain toimii, yleensä. Joskus tulee jotain tekstitysongelmia, mutta ne eivät käsittääkseni liity niinkään siihen, että VLC olisi huono, vaan ne tekstit on jotenkin väärää merkistöä

    Jos jotai random videoita kahtelee, ni sit joku mplayerx tai muu köykäsempi ja hyvillä näppäimistökontrolleilla on parempi.

    Olishan se hienoa, jos se mäkissä tuleva öö… no mikä se nyt onkaan se ohjelma, jonka käyttämiseen tuo kaukosäädin kai alunperin tehtiin, jolla voi nätillä käyttöliittymällä selata kuvia, musaa, videoo ym., niin sitä ei vaan saanu toiselle ruudulle kirveelläkään. Näytön peilaus tietysti olis auttanu, mutta se jättää telkkariin surureunoja.