Nuo pienet yhteisöt joissa elämme

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 17 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 19-vuotias.

Huomaat varmaan monta pientä nappulaa tuossa sivupalkissa miniprofiilini kohdalla (+via). Ne ovat internet-yhteisöjä, joihin kuulun. Ajattelin kirjoittaa hieman esittelyä ja juttua jokaisesta erikseen, jotta saisitte jonkunlaisen kuvan mihin olen nenäni työntänyt. Minulla taitaa olla tunnus aika monessa paikkaa… olen yhteisöhihhuli. Kohta varmaan nettijulkkis.

Blogilista.fi

Blogilista on nimensä mukaisesti lista, jossa on blogeja. Blogilistalta löydät suomalaisia blogeja, niin suomen kuin englanninkielelläkin. Paikka on aika kätevä, sillä sieltä löytää helposti mielenkiintoista luettavaa. Käyttäjänä voit lisätä lemppariblogejasi omaan listaasi, ilmoittaa oman blogisi listaan (ja napata tällä tavalla ehkä myös uusia lukijoita) ja muuta vastaavaa. Blogilista on toimii myös hyvin tylsän päivän piristäjänä.

Oma blogini blogilistalla »

Irc-galleria.net

IRC-Galleria on Suomen suurin Internet-yhteisö. Palvelun rekisteröityneet käyttäjät voivat esitellä valokuviaan ja kommunikoida keskenään lukuisin eri tavoin. Käyttäjien keski-ikä on noin 19,5 vuotta. 55% rekisteröityneistä on täysi-ikäisiä.

Galtsussa on helppo tutustua samoista asioista kiinnostuneisiin uusiin ihmisiin, pitää yhteyttä kavereihin ja vaikka löytää vanha lapsuudenystävä uudelleen! Se onkin nimestään huolimatta useimmille käyttäjillemme ensisijaisesti kommunikointiväline.

Eiköhän ”galtsun” oma esittely kertonut aika paljon sen käyttötarkoituksesta. Alunperin IRC-galleria tehtiin vain IRC-verkon käyttäjille, mutta nykyään siellä on suurin osa ihmisiä ketkä eivät oikeasti käytä IRCiä. IRC-Galleriassa on hulppeita ominaisuuksia; voit kommentoida muiden kuvia, lisätä kanavia ja yhteisöryhmiä profiiliisi, huomioita kuviisi (ketä esim. on kuvassa), pitää päiväkirjaa ja kun ostat VIPin voit mm. luoda ulkoasuja, lisätä enemmän kuvia (vielä enemmän kuvia ”Roimasti kuvatilaa”-palvelun avulla) ja niin edelleen. Kätevä palvelu, varsinkin jos irkkaa paljon. Ehkä vähän turhan kaupallinen, mutta mitä väliä…

Oma tunnukseni irc-galleriassa »

Kuvake.net

Kuvake.net on pilke silmäkulmassa tehty menevän ihmisen yhteisö. Sivustoa tehdään käyttäjien ehdoilla ja kehitetään sen mukaan. Tavoitteenamme on luoda Suomen viihtyisin nuorisosaitti.

Kuvake on aika uusi juttu vielä. Ainakin minusta tuntuu niin. Sivusto on kehityksessä edelleen. Itse rekisteröidyin alunperin mielenkiinnosta. En oikein tykännyt. Vähän liian irc-galleria-klooni. Kuvakkeessa on aika paljon enemmän ominaisuuksia, mutta en tiedä miten käytännöllisiä. Kokeilukelpoinen, mutta ei mikään mullistus.

Oma tunnukseni kuvakkeessa »

Last.fm

Last.fm tracks what you listen to, learns what you like, and gives you better music.

Last.fm (audioscrobbler) on yhteisötyyppinen sivusto musiikin kuuntelijoille. Itse rekisteröidyin huvikseni 20. joulukuuta 2005 ja nyt olen jo täysin koukussa. Last.fm listaa (”scrobbaa”) kuunnellut biisit profiilisivulle last.fm-ohjelman kautta. Ohjelmasta saa myös paljon hyödyllistä tietoa bändistä ja biisistä samalla kun kuuntelee. Profiilisivulla näkee kuuntelutilastoja, mitä bändejä, genrejä ja biisejä on kuunnellut eniten ja vähiten ym.

Alunperin rekisteröidyin kyseiseen palveluun, koska halusin listata viimeksi kuunneltuja biisejä täällä rollewebissä. En jaksanut enää kikkailla tiettyjen soittimien scriptien kanssa. Last.fm sopii tarkoitusperiini täydellisesti. Nykyään sivusto on minulla aina auki. Last.fm:stä tietoja voi vetää nettisivulle, irssiin/muualle irkkiin data feedien avulla. Mahtaisaa.

Käyttäjiä on jo niin paljon, että lähes jokaisesta vähänkin tutusta bändistä löytyy tietoa. Sivulla voi myös kuunnella streamina vapaavalintaista musiikkia. Ja onhan siellä myös ilmaisia biisejäkin ladattavana. Sivu laskee myös musiikkimakujen yhteensopivuuden toisten kanssa.

Oma tunnukseni last.fm:ssä »

MySpace

Olemme luonnut MySpace Suomen, niin että voimme kohottaa suomalaisia muusiikkoja, tapahtumia, elokuvia ja muita jännittäviä ilmiöitä. MySpacen ansiosta nyt on myös helpompi löytää entisiä koulukavereita, uusia ystäviä ja muita ihmisiä, joihin haluat tutustua.

Näköjään suomiversiokin tullut kyseisestä sivustosta. Kieli vähän kusee vielä, mutta suomiversio on kehityksessä.

MySpace on kuin jenkkien galtsu. Tämä internetsivusto on erittäin laaja; sieltä löytyy loputtomasti musiikkia, artisteja ja ihmisiä eri puolelta maailmaa. Minua tässä kiehtoi kansainvälisyys. Yhteisön kautta pääsi helposti tutustumaan uusiin ulkomaalaisiin, mutta myös suomalaisiin ihmisiin. Sivustossa on aika perusominaisuudet; kuvien lisääminen, päiväkirjan kirjoittaminen, ystävien lisääminen, musiikin lisääminen, ulkoasun muokkaaminen… jos haluat kansainvälistyä tai kuunnella uutta tai vanhaa musiikkia ja olla ajan tasalla bändeistä, rekisteröidy ihmeessä MySpaceen.

Oma tunnukseni MySpacessa »

YouTube

Kaikki tietävät YouTuben. Tämä videopalvelu on tullut viime aikoina erittäin suosituksi. Eipä kaipaa esittelyjä. Voit lisätä palveluun videoitasi ja antaa muiden videoille pisteitä ja lisätä lempivideoitasi profiiliisi. Voit myös kommentoida videoita.

Oma tunnukseni YouTubessa »

Dark Portal

Dark Portal is a picture community, made for WoW-players, by WoW-players, to post their screenshots and real life pictures and interact through comments. As a registered user you can add information and pictures of yourself, as well as screenshots of your characters, so your gaming friends can look you up. You can add several of your WoW characters to your profiles, so others will be able to see your main character as well as your alts.

Dark Portal on suomalaisten tekemä irc-galleria-tyyppinen internet-yhteisö World of Warcraftin pelaajille ympäri maailman. Itse pelasin WoWia vähän aikaa, joten tein tuonnekin tunnuksen.

Oma tunnukseni Dark Portalissa »

Animewatcher

Animewatcher on kiva pieni yhteisö animen katselijoille. Sivustolla listataan katsotut animet. Sarjoja voi myös arvostella ja selata genren mukaan. Sivulta löytyy myös jonkin verran tietoa eri sarjoista.

Oma tunnukseni Animewatcherissa »

Flickr

Flickr on oma sivusto niille ketkä vähänkin tykkäävät valokuvata. Sivustolle saa roimasti lisättyä kuvia (myös flickrin oman ladattavan ohjelman kautta), mutta ilmaiskäyttäjillä on sadan megabitin kuukausirajoitus. Mutta sataan megaan mahtuu monta kuvaa, joten palvelu on varsin hyödyllinen. Ulkoasu on nätti ja kuvia on kiva selata ja kommentoida. Kuvia voi myös tagata ja monet muut sivusto tukevat flickriä (kuten last.fm). Flickrin saa myös kätevästi blogiin…

Oma tunnukseni Flickrissä »

LinkedIN

LinkedIN on eräänlainen CV työnhakuun. Eli sivu keskittyy pääasiassa työpaikan tai opiskelupaikan hakemiseen. Sivuilla voi lisätä etappeja, opiskelupaikkoja, kontakteja ym. Itse en ole vielä saanut sivustosta suurempaa hyötyä, mutta piti nyt sinnekin rekisteröityä…

Oma tunnukseni LinkedIN:ssä »

Mikseri.net

Mikseri.net on kaikkien tuntema musiikkipalvelu. Sivulle voi lisätä omaa musiikkiaan ja arvostella ja kommentoida muiden musiikkia. Hyödyllinen musiikinlevityspalvelu. Sivulta löytää myös kivasti uutta kuunneltavaa. Itselläni mikserissä on olemassa sivu omalle projektilleni.

Oma artistisivuni mikserissä »

Facebook

Facebook, ah. Kuulin tästä internet-yhteisöstä ensimmäisen kerran vähän aikaa sitten. Luulin aluksi että kyseessä oli pelkkä klooni, mutta sain yllättyä. Facebook on joustava ja monipuolinen internetsivusto. Profiiliin voi lisätä tietoja kouluista, ystävistä, ihan kaikesta! Facebookissa on monenlaisia ”ohjelmia”, joita voi lisätä profiilisivulleen. Tällaisia ohjelmia ovat esimerkiksi tietovisat (miten hyvin tunnet ystäväsi? mikä tv-sarjan hahmo olet? mikä sarjamurhaaja olet? ym ym.), pelit ja leikit (kivi-paperi-sakset, vampyyripeli ym.), kortit, lahjat, maskotit… mahdollisuudet ovat rajattomat.

Itse jäin heti koukkuun. Lisäilin itsestäni kaikki mahdolliset jutut ja rupesin heti pelailemaan hauskoja pelejä ystävieni kanssa. Yllättävät henkilöt lisäsivät minut ja palveluun on rekisteröitynyt monia sellaisia ihmisiä joista en olisi uskonutkaan, esimerkiksi eräs ystäväni ei osaa käyttää tietokonetta ollenkaan, mutta löysin hänet silti sieltä. Myös monet työkaverini ovat rekisteröityneet palveluun. Hirveä facebook-buumi ollut nyt muutenkin.

Facebookia on kritisoitu sen tietosuojasta, enkä yhtään ihmettele, sillä palveluun voi paljastaa vaikka kaikki sielun syvyydet. Toisaalta, palvelu on suljettu ulkopuolisilta enkä tahdo uskoa että viranomaiset keräisivät tietoja kyseisen palvelun kautta.

Suosittelen. Tai no, jos haluat jäädä koukkuun johonkin…

Oma tunnukseni facebookissa (näkeminen vaatii rekisteröinnin) »

Bebo

Bebokin oli eräänlainen kokeilu. Ei siitä koskaan tullut mitään. Bebo on melkolailla muiden vastaavien yhteisöjen klooni. Se ei sisällä paljoa uutta. Joku piirtopöytä taitaa olla uusi juttu, mutta ei mitenkään mielenkiintoinen. Palveluun voit lisätä kuvia ja sivulla voit pitää päiväkirjaa, mutta ei sen kummempaa. Nykyään siellä taitaa voida myös selata videoita…

Oma tunnukseni bebossa »

DeviantArt

DeviantArtkin on suosittu paikka. Palveluun voit lisätä omaa taidetta, oli ne sitten maalauksia tai valokuvia. Sivustolta saa ladattua mitä mahtavimpia asioita Windows-teemoista ikoneihin. Ja piristäähän kaunis taide aina itse kutakin…

Oma tunnukseni DeviantArtissa »

Huuto.net

Huuto.net on myös tunnettu webbiyhteisö/-palvelu. Itse myyn joskus tavaraa ja huuto.net on osoittautunut erittäin käteväksi paikaksi myydä. Olen myynyt noin kymmenisen juttua hyvällä menestyksellä (tosin yksi vikatikki on tullut, sen huomaat palautesivultani).

Palautesivuni huuto.netissä »

Siinäpä ne olivat. Toivottavasti valaisi edes vähän. Näin yön tummaan saatoin vähän hyppiä yli joidenkin sivustojen tarkempia kuvauksia, mutta tämä saa nyt kelvata.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

3 kommenttia

  1. Gocom

    […] Animewatcher on kiva pieni yhteisö animen katselijoille. Sivustolla listataan katsotut animet. Sarjoja voi myös arvostella ja selata genren mukaan. Sivulta löytyy myös jonkin verran tietoa eri sarjoista […]

    Niinhän se, tosin ei se niin pieni ole käyttätunnusten määrän mukaan – tosin siellä ei voi keskustella tai mitään, niin onhan se sinäänsä pieni. Harmi vain ettei sivuston ylläpito pahemmin enää päivitä animesarjojen listoja – muutamassa sarjassa on liian vähän jaksoja ja aika moni sarja puuttuu kokonaan, esim. Dark Witch, yms. Onkohan se kuollut?

    Voisi kyllä sanoa että Rollella on aika monta tuommoista nappulan arvoista pääyhteisöä :)

  2. Petri

    Huuto.net on mielestäni tämän listan kiinnostavin kohde, joten sen ei pitäisi olla luettelon lopussa. :-) Kyseisen palvelun kehityssuunta näyttää vievän kohti yhteisöllisyyttä ja toimintopaletiltaan käyttäjille hyödyllisempää suuntaa. Huutis ei enää ole sellainen tyypillinen kulahtanut old school -nettihuutokauppa, vaan sieltä löytyy jo ”ties mitä”. Harmillisin suuntaus Huuto.net:in kehityksessä on miun mielestä se kun uudet palvelut ovat maksullisia.

  3. rolle

    En laittanut näitä mihinkään tiettyyn järjestykseen. Itse asiassa itsekin tajusin vasta hiljattain että Huuto.net on mennyt yhteisötyyppisen nettisivun suuntaan, siksi se on viimeisenä.