Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.
Marko kirjoitti Linux-komentotulkin motdin (”message of the day”) muokkaamiseen pari vuotta sitten kätevän oppaan, jolla saadaan aikaan hieno graafinen Linux-jakelun logo. Oma motdini on ollut pitkään lähes grafiikaton uutistiedosto, jollaisena motd-tiedostoja yleensä pidetäänkin. Halusin kuitenkin nätin logon openSUSE-distrostani pompsahtavan bashiin kirjautumisen yhteydessä, joten etsin vaihtoehtoja värikästä ASCII-taidetta varten.
Kokeilin tietenkin heti ensimmäisenä Markon suosimaa linux_logoa. Pakettia ei tule suoraan openSUSElle, joten latasin sorsan kehittäjän omilta sivuilta. Homma pelitti heti, mutta logo olikin ruma hirvitys!
Tuonko rumiluksen on tarkoitus näyttää openSUSEn maskottikameleontilta? Kameleontti on vieläpä väärinpäin. Ryhdyin jo tekemään omaa, kunnes löysin oikean helmen, screenFetchin. ScreenFetchiä ei linux_logon tapaan saa suselle suoraan paketinhallinnasta, mutta sen lähdekoodipaketti löytyy kätevästi kehittäjän sivuilta. ScreenFetchiä on yhtä helppo käyttää kuin muitakin komentorivisovelluksia. Se kuitenkin käyttäytyy hieman eri tavalla kuin linux_logo.
Koska olen laiska, en jaksanut ympätä logoa suoraan /etc/motd-tiedostoon, vaan sen sijaan iskin suoran komennon /etc/profile -tiedoston perään: screenfetch -D ”OpenSuSe”. Tällä komennolla saadaan aikaan nätti logo suselle, yksityiskohtaisine järjestelmätietoineen. Nyt kelpaa loggailla sisään Windowsilta ja Androidilta!
Ylläolevassa kuvassa loggaan Windows-koneelta PuTTyTrayn kautta. Jos haluaisi nähdä vaivaa, logon voisi tosiaan kikkailla suoraan motdiin, kuten pitäisi, mutta tämäkin ratkaisu toimii vallan hyvin. Varsinainen motd näkyisi ennen logoa. Minun motdini on tällä hetkellä tyhjä.