Moblin 2.1 Asus EeePC 901:ssä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Windows 7 toimii EeePC:ssä hyvin, mutta rupeaa selkeästi hidastumaan ajan myötä. Ei kestä kauaa, kun vajaan neljän gigan kokoinen kiintolevyn pääosio on jo täynnä tauhkaa – vaikka mitään ohjelmia ei asentaisi. Windowsilla on tapana täyttää kiintolevyä turhilla msi-paketeilla ja väliaikaistiedostoilla. Vaikka seiska onkin suht nopea ja parempi kuin edelliset Windowsit, en siltikään täysin suosittelisi sitä vähätehoisimpiin miniläppäreihin. Kestin jonkin aikaa tehojen loppumisesta aiheutuvaa ”Ohjelma ei vastaa” -takkuilua, kunnes päätin jälleen siirtyä Linuxiin miniläppärissä…

Vaihtoehtoja löytyi yllättävän paljon. Lokakuun Linux-lehdessä tuli mukana muutamia kevyitä distroehdotuksia, joita päätin tänään laittaa testiin. Testiin on menossa osa – ellei kaikki – seuraavista: BrowserLinux, Damn Small Linux, FluxFlux-Eee, Moblin, Slax, Slitaz, Vector Light, xPud ja ZenWalk. Saa nähdä mikä miellyttää eniten.

Päätin aloittaa Moblinista. Viimeksi testasin Moblinia toukokuussa, jolloin siitä oli julkaistu vasta ensimmäiset beta-versiot. Nyt kyseisestä läppä(ri)linuxista on julkaistu ihan oikeita versiota ja kehityskin näyttää menneen parempaan suuntaan. Moblin 2.1 asentui nopeasti. Linux boottaakin kymmenessä sekunnissa. Kaikki toimii nopeasti ja sulavasti ja nyt linukka yhdisti jopa langattomaan tukiasemaankin vaivattomasti. Käyttöliittymä on pysynyt melko samanlaisena.

Ensitestit tuntuivat lupaavalta. ”Dashboard” on mukavan näköinen ja esittelyvideo sai aistini heräämään. Käyttöliittymään on totuttelemista, sillä ikoneiden takaa löytyvää sisältöä ei tahdo millään muistaa pitkänkään väännön jälkeen, vaan aina pitää uudelleen hieroa hiirellä ikoneita nähdäkseen mistä on kyse. Mobliniin on sisäänrakennettu Twitter ja Last.fm, joiden toimintaa en ole vieläkään päässyt näkemään, vaikka paneeliin tietoni laitoinkin. Ehkä tämäkään ominaisuus ei ole vielä loppuun rakennettu…

Kuva Moblinin ensinäkymästä.

Dashboardin ylälaidassa on pikavalinnat MyZone (dashboard), tila (tilapäivitykset), Ihmiset (pikaviestin), Internet (sisäänrakennettu selain, tulikettupohjainen), Media (kuvien, videoiden ja äänen selain. Melko yksinkertainen), Liitepöytä (joku pasteboard, tai vastaava), Sovellukset (kaikki tiedostoselaimesta pakettimanageriin), Vyöhykkeet (avoinna olevat ohjelmat ja työpöytä, kuin visuaalinen alt+tab), Bluetooth, Akku, Ääni, Verkot. Siinä se.

Tietenkin ensimmäisenä halusin lähteä tuunaamaan uutta linuxiani. Ilahduin kun huomasin että tällä kertaa taustakuvaa ja fontteja voi vaihtaa. Teemaa ei näemmä pysty vieläkään muuttamaan, mutta mitäpäs tuosta, pidän valtavasti oletusteemasta. Sitten muistin että taustakuvani ovat verkkoasemalla. Menin tietysti tiedostoselaimesta Verkko-välilehteen, kun tajusin että sisäverkon koneille ei ole pääsyä. Herjaa vain ärsyttävästi että ”Sijaintia ei voi liittää”. Googlaamallakaan en löytänyt apua… se siitä sitten. Edit: Ratkaisin ongelman kirjautumalla sftp:llä komentorivin kautta, jonka jälkeen pääsin verkkoasemille myös graafisesti… mutta huomasin myöhemmin että taustakuvaa ei voikaan muuttaa muualle kuin dashboardiin… Kaikki tarvittava olisi verkkolevyllä ja käytän muutenkin toisten tietokoneiden kiintolevyä ahkerasti joka asiaan. Huomasin myös välillä ohjelmien kaatumista. Lähetin virheraportit matkaan ja ajattelin siirtyä seuraavaan distroon.

Kuva Moblinin virheestä astuttaessa verkkoasemaan.

Moblin ei ole vielä ihan loppuun asti rakennettu. Testaan varmaan seuraavan kerran taas puolen vuoden päästä. Ehkä Moblin on silloin vähän kokonaisempi. Minun makuuni Moblin on yhä liian käyttörajoitteinen. Kirjoitan muista distroista kun kerkiän kokeilla niitä. Jospa löytäisin jonkun jonka voisin vakinaistaa miniläppärikäytössä… seuraavaan katsaukseen asti, näkemiin. Seuraavana testiin lähtee BrowserLinux, eli Puppy Eee:lle.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

2 kommenttia

  1. asdf

    Listassasi ei näyttänyt olevan Ubuntun uusinta UNR-versiota. Itselläni se on Aspire Onessa pelannut ensiasennuksesta ilman säätämistä. Kyseisessä remixissä pitäisi olla mm. optimoitua koodia Atom-suorittimille.

  2. rolle

    Näyttää ja vaikuttaa ihan samalta kuin Ubuntu Eee. En pidä tuon tapaisesta käyttöliittymästä.