Mikä tekee Google Chromesta parhaan selaimen?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Google Chromen logoOlen käyttänyt Google Chromea jotakuinkin siitä asti kun siitä julkaistiin ensimmäisiä versioita Linuxille. Selain haastoi muut selaimet nopeudessa, keveydessä ja käytettävyydessä. Ja hyvin haastoikin. Tykkään selaimesta juuri näistä syistä ja vähän päälle.

Google Chromeen saa lisäosia Firefoxin tapaan ja minusta Chromen lisäosat eivät rasita selainta samalla tavalla kuin tuliketussa. Chrome ei oikeastaan tarvitsisi muuta kuin Adblockin, mutta itse olen käyttänyt kätevää Gmail-sähköposti-ilmoitinta, kehitettyä Google Reader -ilmoitinta ja Google Reader RSS-nappulaa. Jo nimet kertovat suurinpiirtein mitä nämä lisäosat tekevät, joten en kerro niistä tämän enempää.

Teemana käytän Google Chrome Dust-teeman pohjalta tekemääni openSUSE:lle yhteensopivaa Dust-teemaa, jonka voit asentaa tästä linkistä. Alkuperäisessä Dust-teemassa värisävy oli väärä ja halusin hieman pehmentää reunoja.

Chromessa on oletuksena vissiinkin Operasta matkittu pikavalitsin. Tykkään kuitenkin erityisesti siitä että se näyttää käydyimmät sivut, eikä sivuja tarvitse erikseen lisäillä. Usein näkyvillä olevat sivut ovat juuri niitä jolle haluan palata mahdollisimman nopeasti ja se hoituu yksinkertaisesti avaamalla uuden välilehden.

Kuvankaappaus Google Chrome -selaimesta

Pikavälilehden lisäksi oletuksena löytyy myös välilehtien kiinnitys, eli ”Pin tab” -ominaisuus. Itse en nykyään kyseistä ominaisuutta juurikaan käytä, sillä en päästä välilehtien määrää pursuilemaan yleensä sen yli kymmenen. Kiinnitys-ominaisuus on kuitenkin hyödyksi silloin kun tila yläpalkissa meinaa loppua…

Kuvankaappaus Google Chrome -selaimesta

Yksi minulle tärkeimmistä optioista on kuitenkin Chromen kehitystyökalut. Pohdin tuossa hiljattain miksi mainio Photodropper-lisäosa ei toimi WordPressissäni. Raavin pitkään päätäni, kunnes muistin Kehitystyökalujen olemassaolon. Kehitysikkunasta näin heti mikä oli vialla. Debuggauksen lisäksi kehitysikkunasta löytyy paljon muutakin hyödyllistä. Ikkunan saat auki Windowsissa ja Linuxissa painamalla Ctrl+Shift+J.

Kuvankaappaus Google Chrome -selaimesta

Tykkään Chromen tietynlaisesta avoimuudesta. Kaikkea voi muokata ja Chromea on helppo kehittää. Chromessa saa auki Tehtävänhallinnan Shift+Esc -näppäinyhdistelmää painamalla tai välilehtipalkin tyhjässä kohdassa oikealla klikkaamalla ”Tehtävänhallinta”. Jos Chrome jostain kumman syystä käyttäytyy oudosti, voi mitä tahansa Chromen prosesseja pysäyttää tuosta noin vain. Lisäksi ikkunan takaa löytyy tilastoja nörteille :-)

Google-palvelujen käyttäjille Google Chrome on unelmaratkaisu. Itse käytän lähes kaikkia Googlen palveluja. Buzzia tai Orkut-palvelua ei tule käytettyä koskaan, mutta kaikkia muita kyllä. Parasta on se että koneiden ja selaimien välillä synkronoituvat kirjainmerkkien lisäksi kaikki muukin mikä on liitetty Google-tunnukseen, Laajennoksista lähtien.

Käytän Chromen kehitysversiota, jonka uusin versio on tällä hetkellä 8.0.552.11 dev (OpenSUSE:lle tai Fedoralle version voit ladata täältä. Tästä Windowsille ja Macille). Dev tuntuu olevan nopeampi ja bugittomampi, vaikka vakaus vaihteleekin versiokohtaisesti. Itse olen kuitenkin sitä mieltä että mitä uudempi, sitä parempi. Sitä paitsi bugipäivityksiä tulee melkein sitä mukaa kun niitä ilmenee, kiitos aktiivisten käyttäjien.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

17 kommenttia

  1. Jyri Väätäinen

    Ei korvaa Firefoxia, jossa Voikko-lisäosa. Ne, jotka valittavat, että osaan minä kai itsekin kirjoittaa -tyypit tekevät usein itse näitä typeriä olemassaoleva ja muita naurettavia virheitä, kuten agressiivinen ja niinkuin. Oikeasti olemassa oleva, aggressiivinen ja niin kuin. Hyvin muistaa myös: oikein on ilmaisut itse asiassa ja saman tien erikseen. :)

  2. rolle

    No, minä mielestäni osaan kirjoittaa ilman oikolukijaakin. Sisälukutaitoni on suhteellisen hyvä kirjoitustaitoni lisäksi, ja luen tekstini läpi ennen julkaisua. Jos virheitä jää, niin se kertoo vain siitä että olen ihminen. Kirjoittaminen on taitolaji, kuten jalkapallokin.

    Ei se yksittäinen sana, vaan kokonaisuus. En tiedä lisäksesi ketään kuka oikeasti käyttäisi oikolukua selaimessa. Chromessa on sisäänrakennettu oikolukija, mutta suomen kieltä ei vielä ole saatavilla. Sekin tulee varmasti lähitulevaisuudessa.

  3. Jyri Väätäinen

    Niitä on monia. Moni lukihäiriöinen käyttää oikolukijaa. Minulla ei tosin ole lukihäiriöitä, typotan vain paljon ja oikoluku huomioi ne, niin osaa korjata. Luen esimerkiksi sanan kirijoitus automaattisesti oikein, joten ilman oikolukua nuo menisi läpi… Oikoluvulla korjaan ne kirjoitus-muotoon.

    Kyllä täällä virheitä on, joita Voikko olisi sinulle korjannut, mutta ei nuo nyt maailmaa kaada kuitenkaan. :D

  4. Jyri Väätäinen

    Ja lisään vielä, että kun pitää kaupallista, suosittua blogia, on tärkeää, että teksti on mahdollisimman oikeaoppista sekä virheetöntä. Se luo uskottavuutta sivustoon ja on mukavampaa lukea virheetöntä tekstiä.

  5. hna

    miten chromium suhtautuu tähän? minä luulin, että se on linuxin chromeversio, mutta siis tsäh.

  6. Rolle

    hna, Ei kyllä Chromium on eri selain. Chromium on Google Chromen pohjalta kehitetty avoimen lähdekoodin Chrome-selain, ja sen saa myös niin Macille, Windowsille kuin Linuxillekin. Itse tykkään käyttää silti sitä virallista Google Chromea, Chromiumin olen kokenut jotenkin kehnoksi. Google Chromessa ja Chromiumissa on paljon samaa, mutta ne ovat silti täysin eri selaimia.

  7. Jeremia

    Kunnollisen adblockin puutteeseen se mulla kaatuukin – pysyn foxissa ainakin viel.

  8. Rolle

    Jeremia, Minusta tuo Chromen Adblock on samalla pohjalla kuin Firefoxinkin Adblock. Se on päivitetty viimeksi tässä alle viikon sisään, ja aika hyvin tuntuvat kehittäneen sitä. Minä ainakaan en muista milloin viimeksi näin mainoksen… edes hs.fi:ssä.

  9. Riku

    Kuten kaikki Jyrin ”Mediablogia” lukeneet tietävät, oikolukija korjaa kyllä kirjoitusvirheet, mutta ei tee huonosti kirjoitetusta tekstistä hyvää.

    Jostain syystä olen muuten kuvitellut että kaupallisten, suosittujen blogien ylläpitäjät olisivat sen verran ammattitaitoisia, että kirjoittaisivat tekstinsä tekstinkäsittelyohjelmalla ja käyttäisivät selainta lähinnä siihen, mihin se on tarkoitettukin: internetin selaamiseen. Mutta kyllähän sen parran voi nenäkarvatrimmerilläkin ajaa, ei siinä mitään.

  10. Petri

    Ei kai sillä ole merkitystä millä ohjelmalla teksti tehdään. Jos nettiselainta pitäisi käyttää vain netin selaamiseen, eikö samalla järjenjuoksulla kännyköitä pitäisi käyttää vain puhumiseen ja ehkä tekstaamiseenkin eikä esim. pelien pelaamiseen, kuvien ottamiseen, netissä surffaamiseen… ;-)

  11. Riku

    Petri: Ei. Pointtina oli se, ettei ole mitään järkeä valita selainta sen tekstinkäsittelyominaisuuksien perusteella.

  12. Illusia

    Google Chromessa (ja muissa Googlen palveluissa) skeptikkoa pelottaa lähinnä tietojen keräily ja mahdollinen väärinkäyttö. En tiedä, onko pelolla mitään pohjaa, mutta käytän varmuuden vuoksi Gmailin sijaan hotmailia ja Chromen sijaan Firefoxia.

  13. Rolle

    Illusia, Aika hataralla pohjalla mielestäni että jotenkin väärinkäytettäisiin… mutta samalla periaatteella ihan kaikki Internetissä liikkuva data on vaarassa. Vähän sama homma kuin tuo Facebook-pelottelu. Netissä puljaava ei pelkää ;)

  14. Illusia

    Joo, Facebookissa mietin että siellä on miljoonia muitaki, ketään ei kiinnosta pikkusen suomalaisen elämä :D En sitten tiedä mistä tää Google-pelko on tullut. Jotenkin vaan huimaa pelkkä ajatus miten salakavalan suuri valta Googlella onkaan :)

  15. Rolle

    Google on isompi kuin Facebook, ja senkin käyttäjiä on miljoonia muitakin ;-)

  16. 15 parasta lisäosaa Google Chromelle | Rollemaa.org

    […] ilmestymisestä lähtien ollut suosikkiselaimeni monestakin syystä. Olen availlut muutamia syitä joskus aiemmin. Chromeen saa erinomaisia lisäosia ja tänään päätin vihdoinkin listata parhaat niistä. […]

  17. 5 suosituinta tekstiä Rollemaassa | Rollemaa.org

    […] 4. Mikä tekee Google Chromesta parhaan selaimen? […]