Linuxin markkinaosuus ylitti prosentin rajan

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Muropaketti uutisoi puolisen tuntia sitten, että Linuxin markkinaosuus ylitti prosentin The Tech Report Net Applications -tutkimusyrityksen julkaisemien tilastojen perusteella. Nykyaikana on kiistelty nykyLinuxin käyttäjistä; he ovat joko tosinörttejä, tai muotikäyttäjiä. Esimerkiksi ubuntusta on tullut suosittu linuxdistro myös ihan ”tavallisten” ihmisten keskuudessa. Linuxia voi nykyään käyttää kuka tahansa, kun ennen se oli tunnettu puheenaihe vain harvojen ja osaavien nörttien keskuudessa.

Tullaan kysymykseen ”Onko Linuxin käyttäminen ”coolia”?”. Vaikka linux on tullut entistä tunnetummaksi, se on silti sellainen käyttöjärjestelmä, josta hyvin moni ei tiedä mitään. Voidaan myös kysyä onko ”muotikäyttöjärjestelmää” olemassakaan? Jos on, niin toisaalta myös Mac voidaan laskea muotikäyttikseksi, sillä mäkkiä hankkii hyvin moni ilman todellista päämäärää. Muotikäyttiksestä puhutaan silloin kuin käyttäjä ei osaa sanoa tiettyä syytä miksi alkoi käyttämään kyseistä järjestelmää.

Itsehän olen käyttänyt linuxia vaihtoehtoisesti jo vuodesta 2005 (ja jo aiemmin), vaikka virallisesti ja pääasiallisesti siirryinkin käyttämään linuxia vasta vuoden 2006 jälkeen. Kyllästyin Windowsin aukkoihin ja puutteisiin ja halusin tutustua enemmän universaaliin unix-komentoriviin ja sen tuomiin loputtomiin mahdollisuuksiin. Myönnän kyllä, että tavallaan halusin olla ”nörtimpi”, mutta samalla halusin myös nähdä omin silmin onko Linux todella niin hyvä kuin kehutaan. Ja olihan se.

Kuulun niihin, jotka ovat ihan iloisia Linuxin suosiosta. En sorsi ketään linux-käyttäjää, enkä välitä osaako käyttäjä käyttää linuxia vai ei. Pääasia että osaa erottua joukosta.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

4 kommenttia

  1. liadoo

    Linux on mun mielestä nykyään vähän samanlainen juttu kuin ns. taiderockin kuuntelu… Kavereille on mukava mehuttaa käyttävänsä ”ainoastaan linuxia, sillä windows on kaupallinen ja täynnä puutteita yms yms…”. Mulla on aika monta tällaista ”vaihtoehtotuttua”, jotka tuntuu tykkäävän pitää asiasta ääntä.

    Eihän siinä sinänsä mitään väärää kai ole… Itsekin myönnän, että on mulla aina välillä vähän yli-fiilis, kun oon tulossa jostain klassisen musiikin konsertista ja kotimatkalla satun jonkun karaokebaarin ohi… :D

  2. Rauno

    Aloin käyttää vakituiseen Linuxia sen jälkeen, kun löytyi riittävästi kehittynyt jakeluversio, jonka asennusohjelma oli helppo ja joka asentui uudenkarhealle koneelleni suoraan ja nikottelematta. Tällainen jakelu oli OpenSuse 11.0 Myöhemmin olen päivittänyt sen 11.1 versioon ja tuunaillut mieleisekseni.

    Linuxin hyviä puolia ovat mielestäni ilmaisuus, ei vaadi ärsyttäviä aktivointeja, tuunattavuus, ei kerää Windowsin tavoin roskaohjelmia, jotka syövät resursseja ja hidastavat konetta. Ei myöskään viruksia. Toistaiseksi Linux ei ole kiinnostanut virusten kyhääjiä. Kirjoitan lisää omasta Linuxin käytöstäni blokiini ks. http://rakunet.4irc.com

  3. rolle

    Liadoo: Juu voihan sen noinkin käsittää, mutta suoraan sanottuna en ymmärrä miksi Linuxia kukaan käyttäisi vain ”muotisyistä”, enkä oikein edes usko että näin edes on, käyttöjärjestelmä on sen verran iso juttu tietokoneen käytössä että sitä ei käytetä vain sen takia kun ”se on coolia”; päästin vain ilmoille kysymyksen onko tällaista käsitettä olemassakaan.

    Henkeen ja vereen Windows-käyttäjät eivät voi sietää Linuxista hehkutusta, se on kyllä tullut todettua. Mitä ikinä sanookin Windows vs. Linux -taistelussa, saa selkäänsä. ”Ilmaisuus” = ”Windowsin voi aina hankkia piraattina”, ”ei kerää roskaohjelmia” = ”konetta kannattaa osata käyttää jotta roskaohjelmia ei tulisi”, ym… yleensä jätänkin tällaiset väittelyt suosiolla väittelemättä ja kirjoitain vain mielipiteeni blogiini. Jokainen käyttäköön käyttöjärjestelmää, josta itse pitää :)

  4. matias

    En itse olisi todennäköisesti koskaan siirtynyt Linux-käyttäjäksi muotisyistä. Tosiasiassa syy on se minkä olettaisin olleen monella muillakin viime aikoina Linuxiin siirtyvillä – Windows-käyttöjärjestelmän epävakaus, virukset, haittaohjelmat, madot ym.

    Lisäksi kuin kaupanpäälliseksi ”turn” merkitsi myös rahan säästymistä. Olin vuosikausia jopa niin typerä että maksoin virustorjuntaohjelmistoista, vaikka ne eivät kyenneet suojaamaan koneitani sen paremmin kuin ilmaisetkaan antivirus-softat.

    Linux on kieltämättä myös tehnyt tietokoneen käyttämisen myös mielenkiintoisemmaksi. Esim. Ubuntun vahvuus on yhteisöllisyydessä, ja Linuxin yleensäkin. Yhteisöstä olen löytänyt tarvittavaa apua myös pulmakohtiin, joita muuten on ollut yllättävän vähän.

    Ei liene kaukaahaettu se väite, että juuri ”tavisten” kannattaisi siirtyä Linuxiin. Windows se vastaa nörttiyttä ja ”säätöjä” vaatii – pitemmän päälle.

    Ja lopuksi – LAPSIPERHEET. Todellakin. Kokemuksesta tiedän että juuri lapsiperheissä nettiä käytetään ja lapset/nuoret saattavat usein vahingossa ja tietämättään siirtyä sivustoille joilla Windows yllätetään. Erityisesti lapsiperheille suosittelisin siirtymistä Linuxiin. Se säästää isän ja äidin kukkaroa sekä tekee tietokoneesta vakaan, toimivan ja luotettavan.

    1½ Linux-kokemuksella (ja 15 vuoden Windows-kokemuksella) uskallan tuoda esille nämä näkemykseni.