Kuinka saada ajasta kaikki irti – keinoja elämän optimointiin

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 7 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 29-vuotias.

Ainakin Katleena ja Janne ovat viime aikoina kirjoittaneet käytössä olevan ajan optimoinnista. Aikataulutusta, priorisointia ja käytetyn ajan tehokkuutta olen itsekin kehittänyt erityisesti viimeisen viiden vuoden sisällä, joten ajattelin heittää oman lusikkani soppaan.

Olen jossain määrin sitä mieltä, että kukaan ei pysty hallitsemaan aikaa niin hyvin kuin haluaisi, sillä elämässä tapahtuu odottamattomia asioita halusi niitä tai ei. Aina ei pysty olemaan sataprosenttisen skarppina ja muistaa kaikkia asioita (vaikka sitä Katleenan mainitsemaa laastaria). Kaikki ei ole ihan niin mustavalkoista, tietenkään. Tässäkin asiassa painotan, että tärkeintä on tiedostaa asia. Sitä kautta kehitys tapahtuu.

En jaksa liikaa miettiä kuinka paljon aikaa minulla on jäljellä tässä pienessä elämässä, sillä se saa aikaan ahdistuskierteen. Olen välillä hyvinkin kompulsiivinen ajattelija ja olen kärsinyt hypokondrisesta dissosiaatiosta sen vuoksi, joten pyrin välttämään ajatuskierteitä, jotka liittyvät esimerkiksi kuolemaan tai ikuisuuteen. Elämän kesto ei inspiroi minua ajankäytössäni vaan se, että ajan käyttäminen itselle mielekkäisiin asioihin on ainoastaan järkevää. Jätetään ylimiettiminen ja elämän kesto tästä yhtälöstä pois ja jatketaan ajatusleikkiä hetki.

Kuolema korjaa jokaisen ja se voi tapahtua milloin vain. Ja tässä minä vain kirjoitan, enkä esimerkiksi ota aurinkoa Bahamalla kylmä juoma kädessäni. ”Elä kuin päiväsi olisi viimeisesi” on mielestäni yksi hölmöimpiä sanontoja, vaikka tarkoituspohja onkin hyvä. Jokaista päivää ei voi elää kuin se olisi viimeinen, koska se ei ole yksinkertaisesti mahdollista. Elämään kuuluu iloja ja suruja, ylä- ja alamäkiä. Kaikkea ei voi tehdä, vaikka tietäisi että päiviä olisi enää rajattu määrä jäljellä. Se voi johtua esimerkiksi taloudellisista- tai terveydellisistä syistä. Ehkä pointti on juuri siinä, että pyrkii elämään jokaisen päivän siten, että päivään mahtuisi enemmän hyviä kuin huonoja asioita. Että olisi niitä päiviä, jolloin olisi onnellinen, tai edes iloinen siitä mitä tekee.

Kun palataan vielä ajankäyttöön, aina tulee tilanteita, joita ei pääse niin helposti karkuun tai asioita, joihin ei pysty vaikuttamaan. Ellei tietysti halua tietoisesti saada mulkun mainetta, viilentää tai katkaista ihmissuhteitaan heittämällä sanomalla tökerösti tai käyttäytymällä huonosti, ja niin edelleen. Koska muihin ihmisiin ei voi vaikuttaa niin hyvin kuin itseensä. Monimuotoinen juttu, mutta aikasyöppö on yleensä ihminen, tai siihen liittyy ihmiset.

Totta tietysti on, että kaikki ihmiset, jotka sanovat ”ei ole aikaa”, tarkoittavat oikeastaan että ”ei ole aikaa asialle X”. Kaikilla on saman verran aikaa käytettävissään, kysymys on vain siitä miten ja mihin sen käyttää.

Jos olet lukenut Jannen vinkit, tiedossa on ehkä vähän samoja asioita, mutta omasta näkövinkkelistäni. Seuraa puuduttavia Lifehack-vinkkejä.

Älypuhelimen oikeaoppinen käyttö

Puhelin äänettömälle tai korkeintaan värinälle

Kuka käyttää vielä soittoääntä? itse en ole käyttänyt puhelimessa minkäänlaisia ääniä (musiikinkuuntelua ja herätyskelloa ei lasketa) sitten Nokia-puhelimien (noin kahteenkymmeneen vuoteen). Puhelimen äänet ja hälytykset häiritsevät ja katkaisevat asian mitä olet tekemässä tai ajattelemassa. Kyllä, koskee myös puheluita.

Häiriöttömän tilan lisäksi Android-puhelimien paras kaveri on ForceDoze (vaatii tosin puhelimeen Root-oikeudet, ei-rootatut voivat kokeilla Greenifyä tai Dozea). Tämä pikkuruinen sovellus sulkee puhelimen maailmalta aina näytön ollessa kiinni. Koskee myös dataverkkoa. Ainoastaan puhelut tulevat läpi ja tietysti notifikaatiot yhdellä kertaa kun avaat näytön. Pointti on kuitenkin, että sinä hallitset puhelinta eikä päinvastoin. Elämäni on ollut paljon huolettomampaa kun notifikaatiot eivät tule reaaliajassa, paitsi niin halutessani. Minä päätän.

Älä vastaa lähtökohtaisesti vieraisiin numeroihin

Jannen tavoin olen aika taitava puhelinmyyjien kanssa. Käytän Android-puhelimessani Fonecta Caller -sovellusta, joka ilmoittaa heti puhelun tullessa kuka soittaa. Näen nimestä/yrityksestä jos soittaja on potentiaalinen asiakas ja vastaan sen mukaan. Muissa tapauksissa en vastaa ollenkaan.

Fonecta Caller tunnistaa myös puhelinmyyjät, mutta sen lisäksi käytössä on Myyntitykki, joka toimii vielä paremmin tähän tarkoitukseen. Käytän myös tehokkaasti kukasoitti.com-sivustoa, mutta jos Fonecta ei löydä mitään, todennäköisesti numero ei ole edes tarkistamisen arvoinen.

Jos kuitenkin satun vahingossa vastaamaan puhelinmyyjälle, olen jopa osannut nykyään sanoa että ”no mua ei oikeastaan tämmönen kiinnosta. Hyvää päivänjatkoa!”. Mielestäni ihan hyvä olla rehellinen näissä. Ja sitten blokkia.

Älä käytä puhelinvastaajaa

Linkkaan vieläkin toisinaan Katleenan parin vuoden takaista kirjoitusta Puhelinvastaaja on pelsepuupin keksintö heille, jotka ihmettelevät miksi puhelinvastaajassani kerron, että älä turhaan jätä vastaajaani viestejä, koska en kuuntele niitä ja pyydän lähettämään mieluummin sähköpostia.

Säästä aikaa asumisessa ja liikkumisessa

Muutin syrjemmältä seudulta takaisin keskustaan pari vuotta sitten siitä syystä, että on hullua matkustaa kaksitoista kilometriä joka päivä sen takia, että kämpän vuokra on sata euroa halvempi. Taittoi matkan sitten bussilla tai pyörällä, ei riittänyt edes tunti pelkkään paikasta toiseen liikkumiseen vaikka matka onkin lyhyt.

Autoilijoille tilanne on tietysti toinen, mutta ihan samalla tavalla käytät sen ajan autossa istumiseen. Olen nykyään optimoinut sijaintini aika hyvin. Lapset käyvät päiväkotikoulua, jossa on päiväkoti ja koulu samassa, eli molemmat voi heittää samalla kertaa. Päiväkotikoululta matka töihin on vähän alle kilometri. Kaikki on muutamien minuuttien päässä, lähin ruokapaikka 50 metriä, lähin pikkukauppa pari sataa metriä ja isompi kauppa seitsemän sadan metrin päässä. Helppoa ja nopeaa.

Delegoi, ulkoista, automatisoi

Tietotekniikkaa ja dataa on nörtin helppo automatisoida, mutta myöskään kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Meillä seitsemänvuotiaasta lähtien kotihommiin kuuluu esimerkiksi tiskikoneen tyhjentäminen. Kun aina ei jaksa sanoa samasta asiasta uudelleen, voi koodata botin, joka lähettää lapselle pikaviestin:

Kotimme imuroi joka arkipäivä Roomba-pölynimurirobotti kun olemme poissa ja kehittämäni dudestackiin rakennettu starttiskripti säästää töissä kymmenen tuntia jokaisen projektin aloituksesta.

Nuku

Vuonna 2007 netissä tuli vastaan Polyphasic Sleep -konsepti, joka kuulosti äkkiseltään siltä, että sillä saisi tuplattua vuorokaudessa käytettävissä olevat tunnit, siis nukkumalla vähemmän menettämättä kuitenkaan vireystilaa. Sen Überman-tekniikka tuntui liian hullulta kokeiltavaksi ja osoittautui, että sitä se olikin. Kyseisessä tekniikassa voidaan siis olla valveilla lähes 24/7, kunhan muistetaan ottaa pieniä nokosia kellon hälyttäessä, jotta aivot saa riittävän REM-unen pysyäkseen toiminnassa. Tällä tavalla aikaa ei kannata optimoida, sillä ei ole kovin terveellistä, vaikka kuinka joku nörtti väittäisi niin.

Sen sijaan, kannattaa nukkua. Annan ohjeita, joita en noudata itsekään, mutta olen yhä vahvemmin sitä mieltä, että univaje ei auta ketään. Kun pää ei toimi, käyttää aikaa sen seinään hakkaamiseen huomattavasti enemmän.

Priorisoi, laita asioita ylös, aikatauluta

Todoist on pelastanut elämäni. Laitan kaikki ylös. Ihan kaikki, kotiasiat, hankinnat, työasiat, ideat, ajatukset, puhelut, muistutukset, varmistukset, kysymykset… käy suihkussa, kampaa hiukset, muista ostaa ketsuppia, soita asiakkaalle takaisin. Kertakäyttöiset tehtävät, joka toinen tiistai toistuvat tehtävät, vähäpätöiset ja tärkeät. Pää tuntuu paljon selkeämmältä kun yhdellä vilkaisulla tietää mitä tehdä seuraavaksi.

Joka aamu kahlaan tehtävälistan läpi ja siirrän puolet asioista eteenpäin. Merkkaan nimittäin yleensä kaikki määrittelemättömätkin asiat kuluvalle tai seuraavalle päivälle, jotta ne tulee hoidettua. Päivämäärättömät ja priorisoimattomat tehtävät jäävät yleensä loputtomasti killumaan.

Mitäs muuta?

Kaiken lähtökohta on tietenkin, että ei käytä aikaa mihinkään ”turhaan”. Minkä kukin määrittelee turhaksi on tietysti toinen juttu. Minusta tärkeintä on nauttia omasta tekemisestään ja käyttää aikaa asioihin, joita tykkää tehdä. Jos käytät valtaosan päivästäsi johonkin josta et pidä, kannattaa miettiä mitä elämältäsi haluat ja miten voisit muuttaa asioita ajankäytön kannalta parempaan suuntaan.

Miten sinä säästät aikaa? kerro kommenteissa tai paiskaa tweetillä!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

3 kommenttia

  1. Henkka

    Koittaa lukea vain uutisia jotka oikeasti kiinnostaa, skippaa huonot biisit katsoo sarjoja ja leffoja jotka oikeasti vaikuttaa hyvältä tosin aina haasteellista . En juurikaan katso normi TV ohjelmia

  2. Pete

    – Defragmentoi levyasema ajoissa.
    – Säilytä tuoretta varmuuskopiota tärkeistä tiedostoista.

  3. Viisaampaa ja tiedostavampaa ajanhallintaa Smarter Timen avulla - Rollemaa

    […] kirjoittanut ajanhallinnasta muutamaan otteeseen, joista oleellisimmasta päästä teksti Kuinka saada ajasta kaikki irti – keinoja elämän optimointiin. Työkaluista en ole kuitenkaan kirjoittanut aikaisemmin ja tämä kirjoitus liittyy lähinnä […]