Kuinka nörtti olet?

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Eri ihmiset mittaavat nörtteyttä eri tavoin. Kai se riippuu pitkälti omasta kokemuksesta. Joillekin naispuolisille henkilöille nörtteyttä on jo istua tietokoneella enemmän kuin kaksi tuntia päivässä – tai jopa viikossa (tämä oli yksi syistä miksi tytöt eivät nähneet vaivaa tutustua minuun kouluaikoina, kun olin ilmeisesti ”liian nörtti” ja täten outo, ainakin sellaisen vaikutelman sain). Joillekin tietotekniikan insinööreille nörtteyttä on taas vasta kun osaa koodata itse alusta loppuun vaikealla ohjelmointikielellä ohjelman, joka laskee vaikeita algoritmejä. Kai se riippuu sitten ihan ihmisestä.

Minusta nörtteyttä on tietää tietokoneista niin paljon, että osaa vastata miltei jokaiseen ”maallikon” antamaan kysymykseen jollain tapaa. Nörtteyttä on myös, jos tekee suurimman osan asioista tietokoneella, jotka voisi tehdä myös yhtä hyvin oikeassa elämässä – oli sitten kyse sähköpostiyhteydenotosta puhelinyhteydenoton sijaan. Jos tämä on kriteeri nörtteyteen niin minä taidan olla supernörtti. Vaimoni käyttää tietokonetta yhtä paljon kuin itsekin ja jopa häillämme oli hääpäivänämme oma irc-kanava (oli muuten täydelliset häät, vaikka jotkut saattavat uskoakin toisin).

Nörtti on muodikas sana. Nörtti on haukkumasana. Nörtiksi nimittäminen on tietyissä olosuhteissa myös kehumista. Suomen kieli on metkaa, eikö olekin?

Nörtti-sana nousi kaiken kansan tietoisuuteen 90-luvun alussa. Aluksi se kuvasi vain ja ainoastaan silmälasipäistä hiljaista poikaa, joka oli sosiaalisesti ja liikunnallisesti onneton, mutta muuten lahjakas.

Unix-aika, eli Epoch-aika laskee aikaa, joka ilmaisee ajan sekunteina laskettuna ajanhetkestä 1. tammikuuta 1970 kello 00:00:00 UTC. Tuota kyseistä aikaa kutsutaan epochiksi. Ajattelin merkata lapseni syntymän sekunnin tarkkuudella, jotta voin ylpeänä koodata php-scriptin, joka näyttää kerrankin tarkan epoch-syntymäajan. Itsehän tiedän epoch-syntymäaikani vain tunnin tarkkuudella (valitettavasti vanhempani olivat joko kiireisiä tai laiskoja, etteivät saaneet syntymäaikaani kirjattua sekunnin tarkkuudella, eivätkä edes vauvakirjaa täytettyä… no, eipä tuo haittaa mutta olisihan se ollut mukavaa). Onko tämä sitten nörtteyttä, vai tietokoneita harrastavan miehen pakkomielle?

Tavallaan sekä nörttiys että geekkiys määrittyvät sen perusteella, mihin ihminen suuntaa voimavaransa. Sitä nörtimpi on, mitä vähemmän suuntaa voimiaan siihen, että näyttäisi hyvältä/hyväksyttävältä sellaisten ihmisten silmissä, joita ei kunnolla tunne. Toisaalta on sitä geekimpi, mitä enemmän suuntaa voimiaan aiheisiin, joista ei voi keskustella useimpien ihmisten kanssa ollenkaan (tarvittavan taustatiedon vuoksi).

Itse pidän kai itseäni nörttinä ja niin tuntuu tekevän moni muukin. Nörtteys on mielestäni enemmän viisautta kuin tyhmyyttä tai järjettömyyttä. Tietokoneet ovat yksi harrastus muiden muassa ja niitä eniten harrastavia on alettu kutsua nörteiksi.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

1 kommentti

  1. krisu

    Minulle on tullut simmoinen ajatuskuva itse nörttiyydestä jo yläasteella että niitä on enemmän kuin muutama kiinnostuksen kohde (niin kuin matiikka, tietokoneet yms)

    Tarkoitan sillä että esim. ne jotka tietävät autoista paljon, ovat kans omalla tavalla nörttejä, vaikka me ei huomattaisi sitä. On se jotenkin niin epäreilua että meitä jotka on koneella sanotaan ainoastaan meitä nörteiksi :P

    Hyvä artikkeli sekä btw, en ole ikinä kuullutkaan Epoch-ajasta (enkä ymmärrä sitä vieläkään :D)