Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 19 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 17-vuotias.
Tieto Jyväskylän Cygnaeus-lukion uudelleenrakentamishankkeen peruuntumisesta on herättänyt kohua Jyväskylän seudulla. Kuulin tänään jutusta ensimmäisen kerran koulun tiedotustilaisuudessa Ari Pokan johtamana – jossa media ja lehdistö olikin jo suunnittelemassa uutta juttuaan videokameroiden avulla – , koska kotiini ei tule keskisuomalaista, jossa käsiteltiin asiaa lauantaisessa ja tämänpäiväisessä painoksessa. Olen sanonut tämän ennenkin ja sanon sen nytkin: lehdistö spoilaa aina, spoilaa se sitten enemmän tai vähemmän. Tälläkertaa lehtijuttu päätettiin tehdä rakennusmiehien ja Jyväskylän kaupungin päätösvaltaisten näkökulmasta, jotta opiskelijoiden mielipiteet saataisiin vaikuttamaan toisarvoisemmilta, sillä niitä ei käsitelty jutussa lainkaan, ainoastaan rehtorimme nimetön pätkä tiistain eli tämänpäivän artikkelissa, jossa hän ilmaisi opiskelijoiden ja koko koulun puolesta asian suurinpiirtein näin: ”Cygnaeus-lukio taistelee koulurakennuksesta loppuun asti”. Lauantain lehtijutussa käsiteltiin vyyhtiä enemmänkin rakennusmiesten ja rakennusvastaavien näkökulmasta ja mielestäni lehtiartikkelissa pohdittiin toisarvoisempien päätösten toteuttamisia eikä keskitytty varsinaiseen ongelmaan: Cygnaeus-lukion opiskelurakennuksen tilaan.
Kerrotaanpa ensin historiatietoja. Cygnaeus-lukio on tiettävästi suunnitellut jo erittäin vanhan koulurakennuksen remonttia ja kunnostusta vuodesta 1997. Suunnitteluun on mennyt niin aikaa kuin rahaakin. Tämän päivän koulun tiedotustilaisuudessa klo 10-11 saimme kuulla että suunnittelun, valmistamisen ja hankkeen jo aloittaminen vastasi noin 300 000 euron arvoista työtä. Kyllä, luit oikein: hanke oli jo aloitettu kunnes kaupunki perui sen päätöksellään. 16.4. rehtorille ja opettajille tuli tieto että hanke on lakkautettu. Kaupungin tavoitteena on säästää jo ennestään pienestä kassasta. Kun kuulin tämän, mieleeni tuli erittäin ristiriitaisia ajatuksia nimenomaan säästämisestä. Missä säästettiin pari vuotta sitten hankitussa Kuokkalan liikeympyrän kalliista kymppitonnin ja kaiken lisäksi rumasta patsaasta, jossa on reikä keskellä. Sen lisäksi on muitakin kohteita, joissa kaupunki ei ole ajatellut loppuun asti, esimerkiksi miksi Cygnaeus-puisto entisöitiin syksyllä? Puistoon tärvätyt rahat olisi voinut säästää kouluun tai toimia jotenkin toisin, mutta kunnostaa puisto ja purkaa koulu. Kysymys on, mitä Jyväskylän kaupunki oikein kuvittelee saavuttavansa?
Jyväskylän kaupunki perustelee hankkeen lakkauttamisen kaupungin taloudellisella tilalla. Kaupunki on ennestään veloissa ja koulun kunnostus tietää lisää velkaa / rahanmenoa. Kaupunki haluaa siirtää Cygnaeuksen Viitaniemen Schildtin pellon Aikuisopiston tiloihin, joissa heidän mukaan tulisi selvitä kaksi seuraavaa vuotta tai peräti tästä eteenpäin. Lehdessä sanottiin seuraavasti: ”Schildtin pellon tilat eivät ole pieniä”. Mikäköhän siellä päässä napsahti kun tuo kirjoitettiin? Olen itse käynyt paikan päällä, minkä tilat on rakennettu ehkä juuri ja juuri kahdensadan oppilaan opiskeluun. Mutta entä jos ennestään kahdensadan oppilaan sekaan ympätään kolminkertainen määrä eli 600 oppilasta ja opiskelutilat ovat muutenkin pienet kahdellesadalle oppilaalle? Lisäksi työharjoittelijat ja väliaikaisopiskelijat jotka ovat samassa rakennuksessa. Ei onnistu. Cygnaeus-lukiossa on tällä hetkellä kaksi pienluokkaa, jotka ovat tarkoitettu ehkä kymmenelle oppilaalle, Schildtin pellolla kaikki luokat ovat sen kokoisia! Tulee erittäin rankka tilaongelma. Sen lisäksi rakennuksessa ei ole kuullun perusteella omaa ruokailua, joten joutuisimme käymään ammattikoulun ruokailussa ja se tietää reissaamista. Liikuntasalista voi vain unelmoida, sillä se tulee olemaan aina varattu. Tilan puute johtaa ylioppilaskokeiden hankalistumiseen ja moneen muuhun asiaan, kuten lukioiden väliseen yhteistyöhön, sillä kurssitarjottimia ei enää voida pitää samanlaisina kuin ennen, sillä Viitaniemeen on kuitenkin matkaa keskustasta. Tuleva koulurakennuksemme on kuitenkin liian syrjässä, yhteydet keskustaan ja muihin kouluihin tulevat olemaan hankalat. Eikä nämä ongelmat korjaannu vain sanomalla ”Liikunta tekee hyvää lukiolaiselle”, kuten hankkeen lakkauttamisesta vastaavat/ mukana olleet ovat sanoneet.
On uskomatonta että kaupunki ei yht’äkkiä ajattele opiskelijoiden oikeuksia omistaa oma koulurakennus. Eri asia olisi jos kyse olisi jostain rupukoulusta, mutta Cygnaeus-lukiohan on Jyväskylän lukioiden eliittiä, meinaan jos olet Cynkkarilla, voit varmasti sanoa että olet keskivertoa parempi ja onnekkaampi opiskelija kun opiskelet Cygnaeus-lukiossa. Onko Cygnaeus-lukio niiden yhden viiva kolmen kerrostalon arvoinen, jotka meinataan rakennuttaa lukiorakennuksen tontille? Onko opiskelijoiden mukavuus ja elinympäristö tärkeämpi kuin Jyväskylän kasvava väkiluku ja lisääntyvät uudet asuinympäristöt. Ei voi olla niin ettei Jyväskylän keskustaseudulta löydy mitään muuta tonttia kuin lukiorakennuksen tontti! Miksi juuri opiskelijoiden pitää antaa kärsiä tontin vuoksi? Minulle kelpaisi jos kaupunki olisi rakennuttanut puiston tilalle kerrostaloja sen sijaan että olisi kunnostanut sen, kunhan vain saamme uuden koulurakennuksen. Miten käy tulevien ykkösten? Kukaan ei halua valita koulua, jolla ei ole omaa koulurakennusta. Miten käy ylioppilaiden? Keskittyminen menee vain paikkaan kun ei tiedä missä kirjoittaa. Miten käy musiikin ja liikunnan opetuksen? Miten käy koulumatkojen? Rehtori arvoioi että koulupäivä pidentyy siten, että keskimääräinen koulupäivä kestää kahdeksasta neljään tai puoli viiteen, koska tunnin vaihdoille pitää varata reilusti aikaa kun pitää mennä paikasta toiseen. Miten käy vieraiden kielten opislelu toisissa kouluissa kun matka on enimmillään pari kilometriä? Mielestäni kaupunki ei ole ajatellut loppuun asti tätä juttua.
Alunperin Schildtin pellolle piti muuttaa vuodeksi, remontin ajaksi ja sitten kolmantena vuonna lukion ekat pääsisivät uuteen puhtoiseen, teknologiseen, täydelliseen kouluun jota onkin odotettu jo monta vuotta. Mutta sitten kaupunki menee pilaamaan kaiken, ainakin odotukset, ellei toisin päätetä. Olen täysin varma että tämä asia herättää ainakin joka toisen oppilaan tekemään jotain, ellei jokaisen. Oma osuuteni on tämä pieni teksti täällä kaiken kansan luettavissa. Lehdistötilaisuudessa oppilaat olivat täynnä taisteluhenkeä, joten jotain on tulossa. Kaupunki tulee harkitsemaan asiaa uudelleen. Laita nimesi, syntymäaikasi ja kotipaikkakuntasi listaan painamalla viestin lopussa olevaa linkkiä ja auta täten Cygnaeus-lukiota saamaan oma koulurakennus ensi vuonna! Yritetään kerätä monta nimeä!