Internetiin painottuva tietokoneen käyttö vähentää järjestelmän merkitystä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Petteri Järvinen bloggasi tänään otsikolla ”Linux vai Windows – pilvi ei välitä”. Jälleen kerran olen harvinaisen samaa mieltä. ”Pilvellä” tarkoitetaan sitä että kaikki tai suurin osa tietokoneella tapahtuva kelluu Internetissä. Pilvi-tyyppistä tietokoneen käyttöä on harrastettu aktiivisesti varmasti ainakin viimeiset viisi vuotta. Tämän todistaa jo se että moni ei keksi tietokoneelle mitään käyttöä jos siinä ei ole nettiä – kaikki palvelut ja tekemiset kun on siellä Internetissä.

Tämä kaikki on hienoa, tervetullutta kehitystä. Voimme unohtaa väittelyt käyttöjärjestelmien ja sovellusten paremmuudesta sekä avoimen lähdekoodin eduista. Vain omat työt ja dokumentit ovat tärkeitä.

Internet on nykyään tietokoneen sielu. Ilman Internetiä tietokoneella ei tunnu enää olevan paljon arvoa. Itse kuulun näihin pilvi-ajattelijoihin. Tavallisten kommunikointiin käytettävien palveluiden lisäksi pienikapasiteettisellä miniläppärilläni on käytössä pilvi-tyyppinen Sumopaint-kuvankäsittelyohjelma, muiden web-appsien lomassa. Softa vetää pian vertoja jopa Photoshopille.

Jolicloud

Kuvankaappaus Jolicloud-käyttöjärjestelmästä.

Testiminiläppärilläni oleva Jolicloud-käyttöjärjestelmä on jo nimensä mukaisesti pilvi-tarkoitukseen kehitetty systeemi. Käyttis sisältää pelkkiä web-appseja, käyttöliittymä on koodattu HTML5:sta hyväksi käyttäen ja omiin web-appseihin ja asetuksiin pääsee käsiksi jo muualtakin Google Chrome-lisäosalla.

On kätevää kun työasioihin, teksteihin, tiedostoihin, kalentereihin, keskusteluihin, ym. tietoihin pääsee käsiksi mistä vain, millä vain, miten vain. Dropboxien ja Voddlerien yleistyttyä netissä tapahtuu kaikki, tiedostojen käsittelystä elokuvien katsomiseen. Tietoturva on vieläkin jokseekin kysymysmerkki, mutta eiköhän tästä aikanaan kehitetä täysin toimiva systeemi. Toisaalta sitä se on ollut tähänkin asti.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

3 kommenttia

  1. Agakonna

    Viimeisestä kappaleesta tuli mieleen, että oletko saanut Voddlerin toimivaan Linuxissa ja jos olet niin miten?

  2. Rolle

    En ole käyttänyt Voddleria vuoteen. Ei ole ollut tarvetta. Kuulin kuitenkin huhua että se tulee jatkossa toimimaan suoraan selaimessa, joten käyttöjärjestelmäriippuvuuksia ei pitäisi syntyä. Viimeksi kun kokeilin niin se oli aika pitkälle flashia jo valmiiksi. Linuxilla en ole kokeillut tätä uudempaa. Vanhempi XBMC:een pohjautuva Voddler ei toiminut Linuxissa.

    Ellei Voddler, niin joku muu palvelu tulee toimimaan täysin pilviperiaatteella.

  3. Agakonna

    Kiitos tiedosta. Uudempaa en minä ainakaan saanut toimimaan, vaikka joitakin ohjeita koitinkin. Toivottavasti se sitten muutetaan selaimella toimivaksi. Sehän on myös paljon kätevämpää.