Internet kuuluu kaikille: Rollemaasta esteetön versio

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Vajaa vuosi sitten kirjoitin viimeksi esteettömyystekniikoista ja nyt on aika päivittää tilanne ajan tasalle. Olen edelleen sitä mieltä että Internet kuuluu kaikille, niin terveille kuin vammaisillekin.

Olen tottunut web-koodari ja tuppaan koodaaamaan sivujani päivittäin. Nykyään pysähdyn kuitenkin koodaamisen lomassa ajattelemaan: Koodaanko tarpeeksi esteettömästi? Saavatko myös sokeat lukulaitteillaan tästä selvää? Esteettömyys on tärkeää, eikä sitä pidä vähätellä.

Monesti livekoodaan surutta uudet ideat puhtaaksi ja koodin lopputulos onkin hirveää sekamelskaa. Javascripti on myös valitettavasti vain lisääntynyt Rollemaassa ja siitä ei tunnu esteettömyyden kannalta olevan kovin suurta hyötyä… isommilta ongelmilta olen kuitenkin selvinnyt ja sivustoni pääsee ainakin WAI (Web Accessibility Initiative)-validaattorista läpi hyväksytysti.

Kuten jo edellisellä kerralla toin ilmi, alt-tagit ovat edelleen tärkeitä, kuvissa, alueissa (<area>) ja joissakin lomakkeissa. WikiPedia kertoo lisää.

Esteettömyys ja koodin validius

Validius tarkoittaa koodin virheettömyyttä. Validaattorit ovat kuin koodipoliiseja, jotka pitävät huolta siitä että koodi on tarpeeksi puhdasta. Yleensä mitä validimpi koodi, sitä paremmin myös sokeiden lukulaitteet saavat selvää – muiden apuvälineiden myötä. Suinkaan kaikki esteettömyystekniikat eivät ole valideja. WordPressin kommenttien ja kommenttilomakkeen teematiedoston (comments.php) aria-required=”true” on yksi hyvä esimerkki. Kyseinen pätkä auttaa vammaisia erottamaan mikä lomakkeen kohta on pakollinen. Kaikki apuvälineet eivät kuitenkaan lue koko pätkää, eivätkä kaikki edes käytä apuvälineitä. Koodi ei myöskään ole virallisesti teknisesti suositeltu (”Under Techical Recommendation”), vaikka WordPress sen oletuksena sinne ymppääkin. Title-tagit ovat muuten linkeissä ja muissa elementeissä varsin hyödyllisiä, joskin eivät pakollisia. Ne kuitenkin selittävät yleensä mihin linkki vie.

Esteettömyys web-maailmassa tarkoittaa käytännössä sitä että sivustoja pystyy lukemaan niin terveet kuin vammaisetkin ilman ongelmia, täysin yhtäläisesti. Vammaisille on saatavilla samat toiminnot ja palvelut kuin terveillekin.

Hyvä tapa tarkistaa sivusi esteettömyys koodin selaamisen lisäksi avata Mozilla Firefox -selain ja menemällä valikkoon: Näytä → Sivun tyylit → Ei tyylimäärittelyä (kuva alla. Voi olla muissa käyttöjärjestelmissä eri kohdassa).

Kuva Firefoxin valikosta josta otetaan tyylit pois

Esteettömimmillään sivustolla näkyy ensimmäisenä tärkeimmät tiedot. Ilman tyylejä näkee heti onko sivusto oikein koodattu. Otsikot pitäisi olla h-tageilla ja kappaleet ja leipäteksti p-tageilla jäsennelty. Ja päälinkeissä mieluiten ne title-tagit. Järjestyksen kannattaa olla jotakuinkin seuraava:

  1. Sivuston nimi tai otsikko <h1>-otsikkotagilla
  2. Tiivistelmä sivuston sisällöstä tai verkkosivun kuvaus pienemmällä otsikkotagilla
  3. Sisältö tai muu osio jonka sivuston ylläpitäjä kokee tärkeäksi
  4. (kaikki tämä ja tästä eteenpäin nätisti allekain)

Itselläni aivan ensimmäisenä näkyy ilmoitus siitä että saatavilla on myös kokonaan esteetön versio verkkosivusta. Ilmoitus ei näy graafisella puolella, sillä se on määrätty tyylitiedostossa täysin piilotetuksi normisurffaajalta.

Sain täysin esteettömän version valmiiksi viikonloppuna. Sivuston tyylitiedosto esteeton.css on erittäin pieni, sillä en kokenut tyylejä tärkeäksi. Ilman tyylejä sivu on paljon kauniimpikin. Esteetöntä Rollemaata pääset selaamaan tästä (rollemaa.fi/esteeton), tai kirjoittamalla osoiterivin perään ?esteeton millä tahansa Rollemaan sivulla. Versio on vielä kehitysvaiheessa, mutta tuntuu jo varsin toimivalta. Vielä pitäisi keksiä paikka linkille. ”Lisää tekstin kontrastia tästä” -linkki saa täysin uuden merkityksen, joskin aion sen vielä tuossa vasemmalla säilyttää.

Esteetön Rollemaa näyttää siis tältä:

Kuva esteettömästä Rollemaasta

Kerkesin mainostaa esteetöntä Rollemaata jo sunnuntaina Facebookissa ja Twitterissä. Kuten mainitsin erikseen Facebookissa, toivon että on esteetön versio on sokeille ja näkövammaisille mahdollisimman täydellinen. Odotan kommenttia sivujeni toimivuudesta erityisesti sokeilta.

Miltä sinun sivusi näyttävät ilman tyylitiedostoa? Oletko tullut ajatelleeksi näkörajoitteisia surffaajia? Ota kantaa!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

1 kommentti

  1. Rollemaa nyt HTML5-validi | Rollemaa.org

    […] on jonkin verran viilaamista, ja varsinkin esteetön Rollemaa, ja Rollemaan mobiilisivut pitäisi koodata uusiksi. Rollemaan pohjaleiskan kääntäminen […]