Iltalehti vääristelee ja otsikoi Facebook-vastaisesti

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Iltalehti on kyllä aina niin hyvä vääristelemään uutisia harhaanjohtavilla ja älyttömän huonoilla otsikoilla (yksi monista hyvistä esimerkeistä uutinen ”Ravintola syrji vammaista”, vaikka todellisuudessa ketään ei syrjitty, varsinkaan vamman takia.

Facebook-logo

Facebook-vastaiset otsikoinnit ja uutiset menevät kuitenkin aina vähän yli. Otsikoinnit ovat aina ”iik Facebook on hirviö” -tyylisiä. Facebook sitä, tätä ja tuota. Facebook tuhoaa elämäsi, vie työpaikkasi, paljastaa tietosi, salaisuutesi, sijaintisi, elämäsi, pilaa mielesi ja niin edelleen.

Viimeksi uutisoitiin otsikolla ”Facebook-tunnuksia leviää netissä”. En oikein ymmärtänyt tuotakaan otsikointia… tunnuksethan ”leviävät netissä” jo olemassaolollaan. Onhan noita ollut vastaavia uutisia läjäpäin. Sitten vähän tietämättömämmät netinkäyttäjät kuten anopit ja äidit eroavat Facebookista syystä että ”mut löytää googlettamalla”.

Tänään otsikko lauloi ”Nyt Facebook tietää missä ihmiset liikkuvat”. Niinkö? En usko. Tutkitaanpa.

Alaotsikko:

Verkkoyhteisö Facebook on julkistanut uuden paikkatietopalvelun nimeltä Facebook Places

Niin? Ei kyllä ainakaan minulle kerro vieläkään että Facebook suoraan tietäisi missä liikuskelen. Luetaanpa lisää.

Matkapuhelinversion käyttäjä voi ilmoittaa palvelun avulla oman olinpaikkansa ja tarkistaa kavereidensa olinpaikat. […]

Käyttäjä voi itse kontrolloida, miten paikkatiedot jaetaan.

Tämä selventääkin jo… miksi kuitenkin otsikko antaa tavalliselle netinkäyttäjäpulliaiselle sellaisen kuvan kuin Facebook toteuttaisi absoluuttisesti isovelivalvoo-periaatetta? Sitten Matti Meikäläiset kahviringissä puhuvat kuinka Facebook on taas se iso paha.

Places toimii Applen iPhonessa ja älypuhelimissa, joiden selain tukee html5:tä ja geolokaatiota. […]

Palvelua voi aluksi käyttää vain Yhdysvalloissa, mutta suunnitelmissa on tehdä siitä maailmanlaajuinen ja kaikkiin älypuhelimiin sopiva.

Jaa että ei edes toimisi minun puhelimessa, eikä edes minun maassani. Hyvin vastaa otsikointi tekstiä, varsinkin suomalaiselle kohdeyleisölle. Kannattaa lukea koko teksti, eikä luottaa otsikoihin. Hyi Iltalehti, jälleen kerran.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

1 kommentti

  1. Anonyymi

    Kirjotat asiaa. Olen itsekin jo pitkään karsastanut tuota iltapäivälehtien ym. tapaa tehdä retostelevia otsikoita, jotka eivät itseasiassa edes pidä paikkaansa tai ainakin ovat täysin väärin muotoiltuja.

    Monesti sitä kiinnostuu jostain otsikosta, mutta jutun luettuaan sitä tajuaa että eihän tässä ollut mitään erikoista – ihan tavallinen uutinen. Ja tätä toimittajat juuri hakevat, olipa se sitten kuinka moraalisesti arveluttavaa tahansa.

    Ei siinä sinänsä vielä mitään suurta rikettä ole tehty, kun huijataan Pekka Perussurfaaja lukemaan jokin tylsähkö artikkeli sensaatiohakuisella otsikolla. Mutta kuten esimerkiksi tuossa Kalle Havumäen tapauksessa voitiin huomata, vääränlainen otsikointi asetti mainitun ovimiehen huonoon valoon, vaikka tämä toimi täysin ohjeiden mukaisesti eikä varmasti syrjinyt ketään. Tällainen käsitys saattaa joillekin silti jäädä jopa uutisen luettuaan, juuri tuon otsikoinnin takia.

    Medialukutaito on hieno taito, onneksi sitä nykyään kouluissakin harjoitellaan; tosin saataisiin käsitellä vielä enemmänkin.