Peikon ongelmat jatkuvat

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Tietokoneessani alkoi esiintyä ongelmia toissapäivänä, kun kurppa, eli vuosia vanha Samsungin kiintolevy näytti hajoamisen merkkejä. Sain I/O-virheitä floodspämminä ja lopulta kovalevy hävisi kokonaan näkyvistä. Kun vihdoin sain sen näkyviin, se ei enää näyttänyt tiedostoja, eikä antanut kirjoittaa dataa, vaan heitti sen sijaan seuraavaa:

peikko ntfs-3g[1460]: Failed to read vcn 0x0: I/O-virhe

Kaikki merkit viittasivat siihen, että kiintolevy oli aikansa elänyt. Suoritin testin smartctl-komennolla ja virhemerkintöjä näkyi silmänkantamattomiin. Sammutin koneen, irrotin kiintolevyn, laitoin sen hetkeksi kylmään ja liitin takaisin. Sain sen toimimaan hetken ajan, jotta ehdin kopioida datan talteen. Sitten irrotin sen uudelleen ja käynnistin koneen.

Kuinka ollakaan, linuxin bootloader GRUB rupesi nikottelemaan. Grubinketale tietenkin oletti, että vanha kiintolevy on yhä kiinni ja latasi jostain kumman syystä tiedostoja sieltä. Käynnistin tietokoneen Knoppixin livecd:ltä ja samalla tarkistin että kaikki toisen kiintolevyn data on tallessa. Tarkistin osiot ja kirjotin ne lapulle ylös. Sitten muokkasin manuaalisesti /boot/grub/menu.lst -tiedostoa ja korvasin kohdan hd(1,8) hd(0,8):lla. Sitten GRUB lähti toimimaan moitteetta.

Linux käynnistyi – komentorivitilaan. Kotikansioita ei löytynyt, /usr -hakemistoa ei ollut olemassa. Sitten muistin että vielä on forkattava /etc/fstab kuntoon, sillä osioita ei oltu liitetty oikein – olihan fstab vielä vanhan kiintolevyn mukaan. Minulla on oma osio /usr:lle, koska tarvitsin asennuksille aiemmin enemmän tilaa. Ja koska /usr sisältää suurimman osan vitaaleista linuxin tiedostoista, X:ää, eikä mitään muutakaan hienoa voitu bootissa käynnistää. Mounttasin liitospisteet oikeaan kohtaan ja käynnistin uudelleen. Voilí , pääsin samaan tuttuun Gnomen työpöytäympäristööni.

Ongelmat eivät kuitenkaan loppuneet tähänkään. Western Digitalin uudempi kiintolevy ei ollut testien mukaan hajoamassa, mutta aina kun tallensin levylle dataa, koneesta kuului ”sammumisääni” (semmonen di-uuuummm) ja sen jälkeen ”käynnistysääni”. Samaan aikaan dmesg (järjestelmälogi) näytti seuraavaa:

peikko kernel: ata3: soft resetting link
peikko kernel: sd 2:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn’t support DPO or FUA

Nämä muiden vastaavien viestien lisäksi indikoivat aina siitä, että kiintolevy käynnistyy uudestaan. Tämän ”uudelleenkäynnistyksen” aikana koko järjestelmä on noin 20-30 sekuntia jäätyneessä tilassa, jonka jälkeen lähtee taas toimimaan. Ja tätä tapahtuu usein ihan jatkuvalla syötöllä, jolloin systeemin käyttäminen on vaikeaa, hidasta ja ärsyttävää → lähes mahdotonta. Kaikki ei ole siis lähellekään kunnossa.

Aiemminkin on ollut omituisia ongelmia. Aiemmin minulla oli myös sellaista rautavikaa, että aina kun yritti polttaa cd/dvd-levyä, niin polton alkaessa kone reboottasi. Tämä viittasi siihen että cd-asemassa olisi ollut vikaa, mutta todellisuudessa liitännässä oli vikaa. Se oli ilmeisesti hapettunut tai viallinen, mutta nyt kun eilen liitin sen uudestaan kiinni käynnistääkseni Knoppixin – se toimikin mainiosti! Epäilen, että joko emolevyssä tai virtalähteessä on vikaa, todennäköisesti jälkimmäisessä.

Hankalaa, kun ei osaa suoraan sanoa missä vika on… viat tuntuvat vaikuttavan laajalla alueella, mikä viittaa emolevyyn. Mutta toisaalta voisiko kiintolevy olla hajalla? En halua viedä konetta huoltoon, koska osaan korjata sen itsekin – olenhan huollossa töissä. Pitäisi vain testata vaikka uusilla osilla, jotta näkisi missä vika todellisuudessa on. Virtalähde on kyllä useimmiten syy koneen epävakauteen ja voi joskus myös aiheuttaa muiden osien hajoamisia. Huomasin, että virtapiuhan vaihtamisella oli pientä eroa toimivuuteen.

Epäilen myös, että OpenSUSE 11.0:ni kernel on vanhentunut. Imuroin OpenSUSE 11.1:n ja poltin sen dvd:lle – ajattelin päivittää koko järjestelmän saman tien, jos se vaikuttaisi yhtään mihinkään. Samanlaista reboottaamista huomasin kiintolevyssä jo bootatessa → läimäisy vasten kasvojani. Sammutin tietokoneen ja vaihdoin taas piuhasta toiseen. Sitten käynnistin tietokoneen susen levyltä ja laitoin päivittämään… sitten pitkin lähteä töihin, eli sinne se jäi.

Peikko on siis poissa linjoilta nyt tavallista pidempään. Uptime ennen tätä hässäkkää ehti olla jo monta kuukautta. Toivottavasti lähtee kuntoon. Jos ei, niin pitänee lainata töistä joitakin osia…

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä