Symbian, ja sen ihmeellisyydet

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Lupasin aiemmin ihmisille (mm. Natelle), että kirjoitan pienen esittelyn käyttämistäni Symbianin ohjelmistoista. Päätin pitää ja laittaa toteen tämän lupauksen.

Käytän siis Nokia E90 -kommunikaattoria, koska se on minulle kaikin puolin paras puhelinvaihtoehto. Kommunikaattorin käytöstä kirjoitin viimeksi viime vuonna. Puhelimessani on kaikki mitä tarvitsen, google kalenterista twitteriin.

Ulkoasultaan Symbian-käyttöjärjestelmä on vähän rumempi kuin esimerkiksi Applen iPhonen, mutta pienellä vaivalla senkin voi korjata. Itse pidän Taiebin teemoista. Olen pitkään käyttänyt teemaa nimeltä Black & Red V4 TI -Taieb, mutta välillä olen vaihdellut. Tämäkään ei kyllä kaunista puhelinta ihan täydellisen nätiksi, mutta tässä tapauksessa käytännöllisyys menee ulkoasun edelle.

Kommunikaattorissa on yleensä kaksi näyttöä: etukannen näyttö ja sisäkannen näyttö. Etukannella hoidetaan nopeat jutut, kuten puhelut (ja joskus tekstiviestit) ja sisäkannella isommat kirjoitteluhommat ja näpräykset. Qwerty-näppis tulee hyvin usein tarpeeseen esimerkiksi blogatessa. Ja näppäimistöhän on oikea, jolla voi kirjoittaa nopeasti, toisin kuin iPhonen tasaisella kosketusnäppäimistöllä, jonka näppäimiin ei koskaan osu. Se saa banaanin joka osaa kirjoittaa iPhonella nopeasti sekä virheettömästi.

  1. Google-ohjelmat. Puhelimessani on Googlen sähköposti, Googlen kalenteri, Googlen kartat (GPS:llä varustettuna) ja Google haku. Google kalenteri synkronoitui ennen puhelimen oman kalenterin kanssa, mutta aivan mahtava CalSyncS60 betaversio lakkasi hiljattain toimimasta ja muuttui maksulliseksi GoogaSynciksi. Kahtakymmentä dollaria en aio pulittaa jostakin google-syncistä. Ärsyttää kun ihmisillä nousee raha päähän. Googlen oma Sync (Mail for Exchange) toimi hetken aikaa, mutta nykyään se jää jumittamaan ”Synkronoidaan…” -kohtaan. Annoin olla ja nykyään käytän java-pohjaista GCal-ohjelmaa. Muut Google-softat löytyy Googlen omilta mobiilisivuilta.

  2. Mobbler. Jos jostain kumman syystä puhelimella täytyy kuunnella musiikkia, mobbler heittää biisit last.fm:ään. Itse en ole vielä ohjelmaa tarvinnut, mutta täytyyhän se olla aina varmuuden vuoksi.
  3. Skypekin on minulla asennettu muodon vuoksi, jos sitä joskus tarvitsisi. En muista mistä ohjelman hankin. Kätevähän se on, mutta ei ole tullut käytettyä. Skype on vähän mennyt jo pois muodista…
  4. Youtuben puhelimeen saa emTubella. emTuben voit hankkia mm. symbian-freak.comista.
  5. ShoZu on ehkä minulla käytetyin ohjelma matkapuhelimessani. ShoZulla kuvia ja videoita voi heittää mm. YouTubeen, Flickriin, blip.tv:seen, Facebookiin, Photobucketiin, Twitpiciin, Twitteriin, WordPressiin, sähköpostiin suoraan lennosta. Itse käytän ShoZua lähinnä Flickr-lähetyksiin. On kätevää kun heti kuvan oton jälkeen kuvaan voi lisätä tiedot tai jättää lisäämättä ja lähettää heti nettiin. Halutessa puhelin kysyy kuvan oton jälkeen ”lähetetäänkö paikkaan x nyt?”.
  6. Facebook. Facebook-mobilelle saa oman ”ohjelman”, joka on käytännössä pikakuvake Facebookin mobiilisivuille. Ohjelma löytyy puhelimen omasta ohjelmanjakelusoftasta.
  7. Twim. Olen kokeillut noin kolmea erilaista Twitter-clientiä S60:lle ja Twim on ollut näistä miellyttävin. Twibbler on laaja, mutta ruma ja jotenkin kökkö. Pidän Twimin yksinkertaisuudesta. Se on tehnyt suomalainen Tommi Laukkainen. Twimin voit ladata Tommin omilta sivuilta.
  8. WordMobilla voit blogata WordPress-blogissa, muokata blogiviestejäsi ja paljon muuta. Ohjelmalla voi jopa ottaa kuvan ja liittää sen blogiviestiin, mutta ainakin minulla muotoilu oli hankalaa ja blogiviestistä tuli ruma. Hyvä hätävarasofta kuitenkin. Scribe on toinen vastaava ohjelma, mutta kuvia ei voi lisätä. Itse käytän kuitenkin bloggaamiseen WordPressin omaa press-thisiä, jolle olen luonut pikakuvakkeen:

  9. JoikuSpot on ehkä nerokkain ohjelma S60:lle. Ohjelma tekee puhelimestasi langattoman modeemin, eli voit jakaa puhelimesi nettiyhteyttä muille laitteille. Itse olen todennut tämän käteväksi monta kertaa. Esimerkiksi G2-mokkulani ei toimi kovin nopeasti korvessa, joten laitan G3-kännykkäni netin joikuspotin avulla läppäriini. JoikuSpot ei ole ilmainen, mutta hyvästä kannattaa maksaa. Tukee myös wpa/wep-salauksia.
  10. Calcium on pienistä ohjelmista pitkästä aikaa kätevin. Se on ihan tavallinen laskin, mutta tyylikäs ja kätevämpi kuin puhelimen oma. Ei tarvitse muuta kuin joystickin niin voi laskea minkä tahansa peruslaskutoimituksen. Calciumin voit imuttaa täältä.
  11. Kaappain mahdollistaa kuvankaappauksien ottamisen. En nyt millään muista minkä niminen ohjelma oli englanniksi, enkä mistä sen hankin.
  12. Y-browser ja X-plore ovat tiedostoselaimia. HelloCarbide-ohjelmalla noihin saa myös näkymään piilotetut ja systeemikansiot, joita ei milloinkaan muulloin näe. Lähinnä kräkkäystarkoituksia varten. Pitää olla varovainen ettei sotke koko puhelimen käyttöjärjestelmää… itse sain hetken ajan sotkettua systeemin niin että en saanut enää mitään ohjelmia asennettua. Valitti virheistä aina. Mutta onneksi sain sen korjattua ilman firmwaren uudelleenasennusta.
  13. Fring on multipikaviestin niille, jotka eivät käytä PuTTyn kautta bitlbeetä kuten minä (msn,yahoo, ym irssin sisällä).
  14. Putty mahdollistaa ssh-käytön älypuhelimissa. Itse käytän puttya lähinnä koodaamiseen palvelimella, sekä tietenkin irkkaamiseen:

Tässäpä ne eniten käyttämäni ohjelmat ovat. Puhelimessani on silti paljon muutakin. Pelejä minulla ei paljon ole, paitsi vSun Plus, jolla voin pelata vanhoja kunnon snes-pelejä. E90 on ehdoton väline ja aina mukana missä ikinä liikunkin.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

 

8 kommenttia

  1. PassengeR

    Kiitos paljon velihyvä! Mulla on vielä tuo säätö kesken mut nyt alkaa pikkuhiljaa tuntuun jo oikeesti käytettävältä tuo mun noksu.

    Ton etunäyttöön muuten tuli muutama kuollut pikseli / musta viiva jotka ärsytti, nyt kuitenkin ne on pikkasen katoomaan päin ja toivottavasti katoo kokonaan jossain vaiheessa. Saattaa olla et ne on tullu liian kovakourasesta käytöstä tuohon :P

  2. Tommi L.

    Kiitos tuosta Twim-maininnasta! :) Olisiko suuri vaiva ottaa kuvakaappaus Twim:stä E90:llä? Toimiiko käyttöliittymä hyvin noinkin leveällä näytöllä?

  3. rolle

    Tommi: Eipä kestä. Itse asiassa otin screenshotin, mutta jostain syystä unohdin lisätä sen merkintään. Nyt pitäisi näkyä.

  4. Torsti

    Kiitos tosi paljon hienosta artikkelista. Mietin tässä vain, oletko päässyt kokeilemaan iPhonea muutenkin kuin nopeasti alkutuntumalta…? Kyllä sillä kirjoitus onnistuu kun viikon harjoittelee.

  5. Kaltsu

    Tänks hyvistä vinkeistä E90:lle! Itse vaihdoin justiinsa iPhonen tähän kapistukseen. Vuoden verran jaksoin näyttöä tökkiä, kunnes totesin näppäilyn olevan mun homma.

  6. rolle

    Torsti: Minulla on iPod Touch ollut kohta vuoden käytössä, ja siinähän on sama näppäimistö kuin iPhonessa, joten olen ehtinyt harjoitella. Se näppis ei ole minua varten… kyllä sillä kirjoittaa voi, mutta se ei ole miellyttävää.

  7. Gerry

    Tää oli hyvä merkintä,itse olen ajatellut etsiä että mitä herkkuja tähän mun E70:seen on tarjolla

  8. rolle

    Tänään huomasin että Twim jättää ääkkösiä välistä.