Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.
Pikkulinnut ovat laulaneet uudesta SoMe-palvelusta nimeltään Diaspora. Palvelu on saanut paljon huomiota osakseen, vaikka verkkoyhteisö on vasta esiasteella. Diaspora poikkeaa monesta sosiaalisen median palvelusta siinä että se on avoimen lähdekoodin verkko-ohjelmisto. Palvelu julkaistiin 23. marraskuuta, ja on siitä lähtien kerännyt kävijöitä yllättävän paljon. Kiitos kutsusta menee fmaticille.
Sana diaspora tarkoittaa hajaannusta, pakkomuuttoa, muuttoa tai vaihtelua uudelle alueelle. Nimensä mukaisesti voisi kuvitella että tänne siirtyisivät kaikki ne ketkä käyttävät Facebookia vain kavereiden takia, vaikka muuten inhoavat koko naamakirjaa. Diaspora käyttääkin selvästi Facebook-vihaa ja -kritiikkiä valttikorttinaan ja kannustajanaan, sillä monet Diasporan ominaisuuksista ja valteista keskittyvät niihin asioihin jota Facebookissa on eniten kritisoitu. Yksi on tietosuoja. Diaspora vaikuttaa tässäkin melko leppoisalta:
Omistajuus
Omistat kuvasi, eikä sinun pidä luopua siitä jakaakseni ne. Säilytät omistajuutesi kaikkeen mitä jaat Diasporassa. Samoin sinulla on täydet oikeudet päättää siitä, miten materiaaliasi jaetaan.
Yksinkertaisuus
Diaspora tekee jakamisesta helppoa ja siistiä “ tämä koskee myös yksityisyyttäsi. Oletusarvoisesti yksityisenä, Diasporassa ei ole sivuittain erilaisia optioita joiden avulla yksityisyyttäsi hallinnoitaisiin.
Toisaalta tuntuu että Facebook on saanut niin tukevan jalansijan SoMe-maailmassa, että suurimmalle osalle riittää se pelkkä Facebook. Itsehän olen sekä piruuttani että kokeilunhaluisuuttani kirjoilla noin viidessäkymemmenessä sosiaalisen median palvelussa, sillä erilaiset some-ratkaisut kiinnostavat. Miksen siis tutustuisi tähänkin?
Ennen Facebookia oli selvä buumi esimerkiksi hi5!, MySpace, ja Bebo-palveluissa. On hauskaa että etenkin Bebosta innostuivat suurin osa kaveripiiristäni. Nykyään se on täysin unohdettu, vaan vielä sieltä löytyvät vanhojen kavereiden profiilisivut… profiilikuvissa komeilee monta vuotta nuoremmat ihmiset, aivan kuin palvelu olisi jämähtänyt ajassa paikoilleen.
Diaspora on käyttöliittymältään vielä hyvin simppeli. Ulkoasu on suoraan sanottuna ruma, tylsänharmaa kötöstys. Ryhmittely on mukavaa kuvakkeiden raahailua, tulee ihan Facebookin ensimmäiset versiot mieleen – ne jossa appseja ja ikkunoita sai raahailla mielensä mukaan sarakkeesta toiseen.
Diaspora on tavallaan hieman sekoitus Twitteriä ja Facebookia. Ominaisuuksia ei ole vielä paljon, mutta tuntuu erittäin kehityskelpoiselta idealta. En kuitenkaan tule käyttämään palvelua vielä lähiaikoina. Antaa hautua ja kehittyä rauhassa. Jos jotakuta kiinnostaa, minulla on viisi (5) kutsua palveluun. Profiilini löydät tästä.
samwise
invite kiinnostaa kyl : )
Rolle
samwise, Kutsu lähetetty :-)
Osmo
Mikä ettei, taas joku palvelu mihin voin rekisteröityä ja sitten unohtaa koko palvelun olemassaolon :P
jon|
Kutsu kiinnostaisi myös :)
Rolle
Osmo, Viestistäsi ei käy ilmi haluatko kutsun vai et? ;)
jon|, Kutsu lähetetty.
juha
Kutsu kiinnostaisi myös minua :)
Rolle
juha, Kutsu lähtenyt menemään.
Osmo
Ää, yritin kyllä ilmaista että kiinnostaisi kyllä, jos niitä vielä on jäljellä :D
Bysmyyr
Pitäähän tuota kokeilla. alkaa facebook välillä arsyttää. laitattako inviten.
Rolle
Viimeinen invite lähti sille joka lähetti sähköpostia aiheesta kaikkia teitä ennen. Invitet ovat nyt loppu, pahoittelut niille ketkä eivät ehtineet!
Työpainotteisia kuulumisia, näkyvyyttä kirjallisten julkaisujen muodossa | Rollemaa.org
[…] liittynyt, tai jotka olen unohtanut listata. Ne ovat: Listal (Lue aiheesta Rollemaassa), Diaspora (Lue aiheesta Rollemaassa), Plurk, Bloglovin (Lue aiheesta Rollemaassa), Ping.fm, Quora ja […]