Näin teet blogistasi suositun hetkessä

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

On helppo kirjoittaa tavalla joka kerää lukijoita. Siihen ei oikeasti tarvitse nähdä kovin paljon vaivaa, jos kaikki menee ”hyvin”. Suomessa bloggaus elämäntapana tai harrastuksena on yhä aliarvostettua ja todella harvat saavat siitä työpaikan. Miksi? Koska valtavirrasta poikkeavia blogeja on vähän. Suurin osa bloggaajista kirjoittaa omasta elämästään tylsänpaksusti, eikä blogi poikkea blogien valtavirrasta mitenkään. Jos blogissa ei ole mitään erityistä, se ei myöskään menesty.

Tänään uutisoitiin More to love blogista otiskolla ”Suositun ”läskiblogin” kirjoittajilla on painavaa sanottavaa”. Kyseistä blogia kirjoittaa pari muotitietoista pulskaa naista, jotka ovat sinut itsensä kanssa ja levittävät läskin ilosanomaa muillekin, kuitenkaan kehottamatta ketään lihottamaan.

Hyvä artikkeli sinänsä ja olen itsekin kyseistä blogia lukenut. Blogi ei tarjoa juurikaan itselleni mitään, mutta uskon että siitä on itsetuntoaan etsiville nuorille naisille paljonkin hyötyä. Naisia suurin osa lukijakunnasta tuntuu olevan. Minusta tuntuu että elämäntapabloggaaminen onkin enemmän jo naisten heiniä…

2/365 Days - Pen and Paper
Creative Commons License photo credit: athena.

Pääaihe meni nyt vähän sivuraiteille, joten palataanpa takaisin maan pinnalle. Blogista on siis helppo tehdä Suomen suosituimpia ja voin sanoa että minulla on aiheesta kokemusta. Itsehän en kuitenkaan halua netissä liikaa huomiota, kun sitä jo nykyäänkin on ihan tarpeeksi. Ristiriitaista, mutta totta.

1. Kirjoita yhdestä aiheesta tai aihepiiristä, joka on heti ajatuksia herättävä

Aiheen on hyvä olla suhteellisen ajankohtainen. Tällaisia aiheita löytyy pilvin pimein, kun niitä jaksaa etsiä. Aiheeton blogi, tai kaikista aiheista kirjoittava bloggaaja ei usein blogimaailmassa menesty. Rollemaa on juuri sellainen sekalaisia aiheita käsittelevä sekablogi ja samalla verkkopäiväkirja, mutta tarkoituksella. En halua kirjoittaa yhdestä tietystä aiheesta, eikä minulla ole ns. nicheä. Kirjoitan siitä mistä milloinkin nousee ajatuksia pintaan. En halua Rollemaasta mitään kansojen sulatusuunia, vaan haluan pitää tämän tällaisena oman itseni ilmaisupaikkana, mielipiteideni kotina.

Jos kuitenkin haluat nimenomaan menestystä blogimaailmassa, kirjoita vain yhdestä sinulle tärkeästä aihepiiristä. Ei ole rikos välillä poikea aiheesta, mutta täydellinen ränsyily ei johda menestyksen polulla mihinkään.

Järkyttävät, provosoivat, loukkaavat, hämmentävät ja tavallisesta poikkeavat aiheet ovat valttia. Joitakin suosituimpia blogeja ovat olleet mm. muita haukkuvat blogit, huumeblogit, itsemurhablogit, seksiblogit, usein päivittyvät muotiblogit (joissa yleensä on ollut jokin erityisen kärkäs kanta asioihin), ym. Esimerkkejä hetkessä suosituiksi nousseista blogeista (osa tosin jo blogimaailmasta kadonneita):

  • Huomiohuorat – Blogissa haukuttiin muotibloggaajia erittäin suoraan. Kirjoitin blogista myös mielipiteen. Blogi on nykyään yksityinen.
  • Huorapäiväkirja – Työkseen huoraavan naisen päiväkirja. Blogissa on yksityiskohtaisia kertomuksia huoran työpäivästä. Lopettanut kirjoittamisen vuonna 2007.
  • Himoshoppaajan krapula – Erilaista kantaa muotibloggaukseen ottava blogi, joka kertoo lähinnä siitä miten shoppailuriippuvuus ja kulutusjuhla voi viedä elämältä taloudellisen pohjan. Velkoihin omasta syystään ajautunut Miss Moneypenny kirjoittaa hyvin shoppailuun, velkaan ja jopa masennukseen liittyvistä ajatuksistaan, mutta myös muista asioista. Olen itsekin yksi blogin lukijoista ja olen ottanut kantaa myös hänen mielipiteisiinsä.
  • Magicpoks – Tässä on hyvä esimerkki blogista joka on suosittu, vaikka ei enää bloggaa samassa blogissa kuin aiemmin. Vanhan blogin kävijät ovat alkaneet seurata uutta blogia saman tien bloggajan ilmaantuessa nettimaailmaan uudestaan. Itse en lukenut vanhaa blogia, mutta uutta olen seurannut sen alusta asti. Blogi itsessään ei sisällä välttämättä mitään hirveän mielenkiintoista, mutta pidän blogin kirjoitustyylistä ja sen monipuolisuudesta. Bloggaja on myös tytön äiti, joka tuo uusia näkökulmia vanhemmuuteen.
  • Mediablogi – Muunmuassa Big Brother 2010 -liittyvien alaston- ja tissikuvien ja niihin liittyvien bloggauksien johdosta Mediablogi on saanut räjähdysmäisen nousun ja on nyt Suomen top-50 käydyimmissä sivustoissa. Toimittaja Jyri Väätäinen kirjoittaa aiheista usein (joskus jopa yli viisi kertaa päivässä), omalla tavallaan provosoivasti, kärkkäästi ja suoraan. Blogin aihe sijoittuu median ja tietotekniikan ympärille, mutta välillä blogissa nähdään myös kirosanoilla kyllästettyjä vuodetusbloggauksia. Kävijöitä keräävät huomiota herättävät otsikoinnit ja blogin monipuolisuus. Itselleni blogi ei tarjoa paljon hyötyä, mutta huumoria – ja jopa myötähäpeää – sitäkin enemmän.
  • (muita ei nyt tullut mieleen)

Aiheen ja sitäs koskevien mielipiteiden kannattaa olla valtavirrasta poikkeava. Yllämainittu More to love on melko hyvä esimerkki, sillä se poikkeaa muista blogeista melko radikaalistikin. Kun tuhansissa ja taas tuhansissa blogeissa ihannoidaan laihuutta, tätä blogia kirjoittaa pari XL-naista, jotka ovat vieläpä ylpeitä itsestään. Minusta se on aika hienoa. Blogilla on oma hauska tyylinsä, vaikka se kirjoittaakin välillä melko arkisista ja tavanomaisista aiheista, kuten muodista ja kuulumisista. Blogi myös osoittaa sen että kuka tahansa saa pienellä työllä aikaan suuria. More to Love on ollut vasta noin vuoden pystyssä ja Rollemaa on ollut -mitä- 10 vuotta?

3d people partner.
Creative Commons License photo credit: 姒儿喵喵

Sitten kun blogi on päässyt menestyksen vauhtiin, aiheen ei enää tarvitse olla yksi ja sama. Olen ainakin huomannut suosittuja blogia seuratessani että alussa aihe saattoi olla yksi tietty, mutta myöhemmin jopa aiheen vaihto ei haittaa kun uskolliset lukijat lukevat joka tapauksessa.

Ulkoasu ei ole tärkeä, mutta blogin kannattaa olla selkeä, ainakin aluksi. Monien suosittujen blogien ulkoasu on jopa häpeällisen ruma. Ulkoasullakin voi toki erottua joukosta, mutta nätti leiska ilman sisältöä ei loppupeleissä anna mitään lukijalle.

2. Kirjoita aiheestasi uudella omalla tavalla, tai jopa kärkkäästi!

Kirjoita eri tavalla, luo uusia näkemyksiä. Kirjoita provosoivasti, kokeile uutta tyyliä. Kirjoitustyyli merkitsee yllättävän paljon. Kannattaa myös silti panostaa oikeinkirjoitukseen ja kielioppiin, sillä kukaan tervejärkinen ei jaksa lukea liian välimerkkivirheistä ja yhdyssanahäiriöistä tekstiä.

3. Ole monipuolinen, ota valokuvia blogiisi

Ei ole yllätys että suosituissa blogeissa on paljon itse otettuja valokuvia. Ne keräävät väkeä, varsinkin kun niissä esiintyy kiinnostavia asioita. Ihmisiä kiinnostaa sosiaaliporno ja hyvin monet tykkäävät päästä toisen elämän sisälle kiinnostavien valokuvien kautta.

4. Tuuria tarvitaan! Muista että menestyminen ei ole itsestäänselvyys

Bloggaaminen vaatii taitoa, mutta myös tuuria. Jos kaikki menee hyvin, menestyminen tulee hetkessä, mutta ihmiset ovat erilaisia ja tekevät erilaisia valintoja. Tietyt valinnat eivät välttämättä johda mihinkään, toiset taas johtavat. Jos aihe on ihmisiä puhutteleva, kirjoitustyyli hyvä, bloggaustahti tiheä, tiellä menestymiseen ei pitäisi olla kovin suuria ongelmia.

Minun näkemykseni asiasta käsittää vain nämä vaiheet. Monet bloggaamisesta bloggaavat listaavat heti kymmenen tapaa joilla blogi menestyy varmasti. Mielestäni mikään ei kuitenkaan ole varmaa. Näillä pitäisi kuitenkin päästä pitkälle.

Muista että jos kirjoitat muista bloggaajista, muiden tuotoksista ym. loukkaavaan sävyyn, on hyvä kirjoittaa heistä/niistä eri nimillä, tai esiintyä anonyymina ja olla valmis perustelemaan kantansa. Tällainen provosoiva ja jopa loukkaava menettelytapa kerää hyvin kävijöitä, mutta voi olla laitonta ja johtaa pian blogisi sulkemiseen. Järki kannattaa olla kädessä myös bloggaamisessa. Ohjeissa saattoi tulla ristiriitoja, mutta mielestäni bloggaaminen on sen verran laaja juttu että välttämättä mikään ei liity mihinkään ja kaikki liittyy kaikkeen.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

6 kommenttia

  1. Petri

    Yksi enkunkielisissä blogeissa suosittu tapa herättää lukijoiden kiinnostus on kirjoittaa blogimerkintöjen otsikot niin, että niissä luvataan jokin määrä vinkkejä miten jotain voi parantaa. Esimerkiksi tämän blogimerkinnän kohdalla otsikko olisi:

    4 temppua, joilla saat blogistasi suositun

    Ideana on siis asettaa selkeästi jokin lukumäärä otsikkoon ja sen yhteydessä luvata jotain. Tsekkaa vaikka suositun Probloggerin blogista minkälaisia otsikoita on… ;-)

  2. rolle

    Olen huomannut tuonlaista otsikointia. Usein on myös niin että mitä isompi luku, sen parempi. En kokenut sellaista otsikointia tässä yhteydessä kuitenkaan tarpeelliseksi.

  3. Teräskäsine

    Mielenkiintoista luettavaa. Minun on vaikea kiinnostua tuntemattomien blogeista. Hyviä sarjisblogeja tulee silloin tällöin vastaan.

  4. Kyösti Välitalo

    Ei liene kiellettyä kommentoida vähän vanhempiakin artikkeleita.. :) Mainitsit tuossa, että olet pitänyt blogiasi eräänlaisena oman itsensä ilmaisupaikkana – ja juuri tämä ominaisuus tuo ainakin minut tänne aina takaisin. Blogisi ei yritä olla mitään, se vain on.

    P.S Bongasin tuolta sivuston alaosasta bändin nimeltä Aural Method. Juuri sellaista musiikkia, mikä sopii tulevan projektini taustalle, tänks :D

  5. Rolle

    Toki saa kommentoida! mukavaa, että olet tykännyt. Joo, Aural Method on musiikkia, joka lieventää ahdistusta.

  6. Totuus julki nettibisneksestä - rahaa netissä helposti?

    […] jo viitisen vuotta sitten aiheesta Näin teet blogistasi suositun hetkessä ja vaikka kirjoitus on nykyään jo vähän vanhentunut, on tässä tullut yli kymmenen vuoden […]