Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.
Kommentointi on yleistynyt Internetissä viime vuosina huimasti. Suurimpina vaikuttajina taitanee olla sosiaalisten medioiden yleistyminen. Facebookin ja Twitterin myötä netissä ei enää muuta tehdäkään kuin kommentoida muiden juttuja. Mutta siihenhän 2000-luvun netinkäyttö oikeastaan kulminoituukin. Internet ei ole enää vain tietopankki, vaan sosiaalisen median yksi suurimmista muodoista.
Kommentoinnista suurin osa tapahtuu anonyymisti, mikä on ollut useaan otteeseen melko negatiivinen asia. Facebook eräällä tavalla ”toi ihmiset esiin piiloistaan”, kun yht’äkkiä nimimerkkien sijaan kaikki esiintyvätkin oikealla nimellään. Tämä on mielestäni todella hyvä asia ja Facebook-tyylistä kommentointia kunnioitan eniten myös muualla Internetissä. Eniten ärsyttää Iltalehden palstoilla nimimerkin takaa herjoja ja säädyttömyyksiä huutavat pelkurit.
Syy miksi kirjoitan tästä, on myös esitellä kommentoinnin visuaalisuutta ja valoisuutta. Nykyään melkein jokaisessa blogissa tai sivustolla on käytössä gravatarit, eli julkiset pikkukuvakkeet. Rollemaakin on käyttänyt gravatareita jo vuodesta 2006. Gravatarin käyttöönotto uskomattoman helppoa; siihen kun ei tarvitse muuta kuin sähköpostiosoitteen. Kun kommentoit esimerkiksi täällä Rollemaassa ja annat sähköpostini johon olet liittänyt gravatarin, kuvake ilmestyy sinulle automaattisesti. Jos sinulla ei ole vielä gravatar-kuvaketta, luo sellainen itsellesi tästä. Vaikka et jostain syystä tekisikään, ei hätää; Rollemaa käyttää wavatareja, noita hassuja otuksia mitkä ovat kuvakkeina niillä kenellä ei gravataria ole.
Toinen kommentointia helpottava asia on OpenID. Palvelusta kirjoitinkin jo aiemmin, joten pidän tämän lyhyenä. OpenID on palvelu, jolla voi kirjautua sivuille ilman salasanaa. Kuulostaa pelottavalta ja tietoturvattomalta, mutta palvelu on todella turvallinen. OpenID toimii periaattella jossa sivustolle kirjautuessa se pyytää lupaa saako sivustolle jatkossa kirjautua (jos käytät Facebookia niin tiedät varmaan sallimispyynnöt, joita aina välillä täytyy tehdä tiettyjä palveluita ja sovelluksia käytettäessä).
OpenID on oikeastaan jo vanha keksintö, se nimittäin tuli silloin kun sosiaaliset mediat nostivat suosiotaan, vuonna 2005. OpenID:tä käyttää ja tarjoaa mm. AOL, BBC, Facebook, Google, IBM, MySpace, Orange, PayPal, VeriSign, LiveJournal, Yandex, Ustream, Stackoverflow and Yahoo!. Mikä parasta, jos sinulla on tunnus johonkin edelliseen, sinulla on jo OpenID! Tästä lisää tietoa. Rollemaahan OpenID tuli vasta pari kuukautta sitten.
Missä palvelussa sinä kommentoit eniten? Kerro mielipiteesi gravatareista, kommentoinnista ja OpenID:stä kommentoimalla tätä artikkelia.
Anonyymi
Miksi kommentoiminen ei saisi olla anonyymiä? Nimimerkin takaa voi ilmaista sellaisiakin mielipiteitä, mitä ei omalla nimellään uskaltaisi julki tuoda. Toteuttaa lakisääteistä sananvapauttaan käytännössä ilman mitään estoja. Toki tällainen anonyymi kirjoittelu mahdollistaa lähes minkälaisen p*skan kirjoittamisen tahansa, mutta jokaiseen ”trolliin” ei ole pakko tarttua. Ja itse asiassa myös tahallinen provosointi, kunhan se pysyy säädyllisissä rajoissa, on mielestäni positiivinen asia, koska se herättää keskustelua. Enkä tarkoita tällä nyt mitään Suomi24.fi:n tyylisiä sivustoja, joissa asiallinen keskustelu on täysin marginaalisessa osassa. Moderoinnilla voisi pelastaa paljon tällaisissa tilanteissa, ilman että tarvitsisi puuttua anonyymiyteen.
Sitä en toki kiistä, etteikö pakollista omalla nimelä kirjoittamista tulisi lisätä erinäisissä palveluissa, mutta rajansa kaikella. Ajatellaanpa vaikka jotain päihde-/mielenterveysongelmaisten nettiyhteisöä. Luuletko, että moni uskaltaisi osallistua keskusteluun ja jakaa kokemuksiaan oman nimen takaa – täysin tunnistettavana? Tällaisiin tarkoituksiin Internet on erinomainen väline, nimenomaan anonyymiyden takia.
Mutta kuten sanottua, kaikelle on paikkansa ja jokainen varmasti löytää haluamansalaista keskustelua. Toisissa tilanteissa omalla nimellä/vakituisella nimimerkillä kommentointi on varmasti paikallaan, mutta en haluaisi nähdä Internetiä jossa anonyymiyttä ei enää olisi lainkaan ja kaikki olisi tehtävä omalla nimellään. Eikös tällaista toimintamallia tuolla jonkin Kaukoidän maan hallinnossa suunniteltu?
Tuli ehkä vähän sekava vastaus näin väsyneenä kirjoitettuna, mutta halusin vain vähän tarkastella myös asian toista puolta. Toivottavasti muutkin kertoisivat vähän omia mielipiteitään, aihe kun on erittäin kiinnostava. Vaikka nyt ehkä menikin vähän laajemmaksi, kuin mitä blogikirjoitus käsitteli.
Näkyvyys ja käyttäytyminen verkossa | Rollemaa.org
[…] 1 kertaa Päätin kirjoittaa hieman ohittaen jatkoa edelliseen aiheeseen “Keskustelu blogeissa ja sosiaalisissa medioissa”, joka on yllättävän ajankohtainen. Tuli tuossa hiljattain keskusteltua erään nettikaverin […]