Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.
Olen pitkään hakenut kunnollista kuvanlajittelu-ohjelmaa linuxille ja nimenomaan gnomelle. En nyt puhukuvankäsittelyohjelmasta, kuten Gimpistä tai Photoshopista, vaan kuvanlajitteluohjelmasta, joka on tarkoitettu kuvien järjestelyyn, nimeämiseen, kääntelemiseen ja ehkäpä myös pieneen käsittelyyn. KDE:tä käyttäessäni paras ohjelma tähän oli ehdottomasti digiKam. Mutta koska kyseinen softa on tehty kde:lle, se ei gnomella näytä eikä tunnu niin hyvältä. Mutta onneksi näitä on liuta myös gnomelle…
Mirage
Miragen hyvä ja huono puoli on sen yksinkertaisuus. Se tarjoaa simppelin mahdollisuuden selata kuvia kansiosta, mutta siihen se jääkin. Kuvia voi valikosta cropata, kääntää, muuttaa kokoa ja muuttaa värikylläisyyttä. Lisäksi valikossa on hassu kohta josta kuvan voi avata Gimpiin.
F-Spot
Kun F-Spotiin tuo kansion, kannattaa varautua siihen että se kestää ja kestää. 800 kuvan tuonnissa meni viisi minuuttia ja kyseinen kansio ei ollut edes suurimmasta päästä. Mutta mitä kaikkea ohjelma tarjoaakaan. Olen pitkään halunnut kalenterityyppisen selaustavan kuvanlajittelusoftaan – digikamissa oli eräänlainen sellainen, mutta ei täysin toimiva. F-Spotissa visioni on luotu todeksi ja kuvia voi selata kuukausittain lajiteltuna aikajanalla.
F-Spotissa on mahdollista kääntää kuvia, luokitella, kommentoida, lajitella. Hienoa softassa on se että kuvia voi cropata lennosta suoraan maalaamalla. Kuvia voi myös hakea, mutta tässä kohtaa törmäsin bugiin – hakupalkki ei piiloutunut ruksista kuten olisi pitänyt. Sivupalkki näyttää screenshoteissa mahtavalta, mutta ainakaan minun versiossani se ei toiminut. Pitänee ladata kehitysversio. Lisää F-Spotista täällä.
F-Spot näyttää hienolta, mutta ohjelma tuntuu todella keskeneräiseltä. Käyttäisin F-Spotia, jos siinä toimisi haluamani ominaisuudet. Vielä on kuitenkin paljon kokeilematta, mm. lukuisat lisäosat. F-Spotilla saa muuten kuvat kätevästi myös flickriin.
GQview
GQview on ollut tähän asti lupaavin kuvanlajitteluohjelma. Kuvien siirtely ja lajittelu kansioihin on tässä ohjelmassa kaikista helpointa. Kuvat latautuvat heti isossa koossa ja käyttöliittymä on erittäin muokattava. Itse en pitänyt ohjelman alkuperäisen ulkoasun asetelmasta, koska valikko katkesi rumasti kesken, mutta onneksi ohjelma sallii kuvaikkunan erillisenä. Kuvasuhteen säilytys ohjelmassa on mahtava, nimittäin vihaan niitä ylimääräisiä mustia reunoja, kun kuva ei mahdu kuva-alueeseen – tässä ohjelmassa sitä ongelmaa ei ole.
Siinä oli kärkikolmikko. Linuxin softia on liikaa, joten en ala niistä huonommista enää kirjoittelemaan. Painin edelleen GQviewin ja F-Spotin välissä. Pääasia että saan jollakin kuvani järjestettyä, niitä kun on niin paljon.
PassengeR
Mun pitäis vastaavanlainen softa ettii windowsille niin että kuvia pystyis kunnolla tägäämään ja lajittelemaan monin eri perustein. Ehdoituksia?
Adoben lightroom on periaatteessa hyvä mutta selailu on vähän tuskasta, en ees tiiä mitä kaikkee tapoja siinä on selailla mutta kuvien laaja tasonsäätely suoraan softassa on vaan niin herkullista :)
Kuulumisia websuunnittelurintamalta | Rollemaa.org
[…] Aikaisempaan merkintääni viitaten, olen heivannut GQViewin ja aloittanut F-Spotin ominaisuuksiin tutustumisen. Huomasin että Flickr-lisäosa F-Spotissa on aivan loistava, sekä myöskin kevyet kuvanmuokkausominaisuudet. Sain jollain ihmeen taikatempulla päivitettyä F-Spotin uusimpaan kaiken sen häslingin jälkeen, joka johti jopa koneeni sammumiseen ja käyttöjärjestelmän umpisolmuun menemisen. Vaihdoin F-spotin väliaikaisten tiedostojen paikkaa, ja jouduin tuomaan valokuvakirjastoni uudelleen. Itse asiassa ohjelma importtaa kuvia vieläkin… 25417 täysikokoista raakaa jpg-digikuvaa ei ihan heti importtaudu… […]
k00pa
Gimpillä teen kuvankäsittelyni jos edes teen kuvankäsittelyä :P
Kuvien hallintaan käytän iphotoa mäkillä.
rolle
Gimpiä käytän tarvittaessa, mutta sillä en todellakaan lähde mitään vaativampaa tekemään tottuneena photoshop-käyttäjänä (eikä gimpshopkaan ole yhtään sen parempi).
Toni Hintikka
Gimpillä voi kyllä tehdä vaativampiakin juttuja, jos osaa. Itse teen jonkin verran Web-grafiikka ja mainoksia ja kaikki on tähän mennessä hoitunut Gimpillä. On hyvä, että sanot, että kokeneena Photoshop-käyttäjänä et lähde mitään tekemään Gimpillä. Se on hyvä se. Gimpillä asiat tehdään eri tavalla, mutta sillä voi tehdä samoja asioita. Gimpin käytöstä kiinostuneille. Kannattaa asentaa gimp-plugin-registry paketti. Tulee paljon hyvää lisää Gimp pakettiin.
Noihin kuva-arkistointo-ohjelmiin tutustuneena, voin sanoa, että Windowsille kuvien arkistointiin hyvä vaihtoehto on Googlen Picasa. Ilmainen ja hyvin toimiva.
Linux-puolella Picasa toimii vain emuloituna ja F-spot on liian hidas isojen kokoelmien kanssa. Digikam vaikuttaa kivalta ohjelmalta samoin kPhotoAlbum. Kummassakaan en ole Gnomen puolella saanut kuvien viemistä toimimaan. Joku asetus varmaan vinossa, muuten hyviä ohjelmia molemmat.
Mielenmuutoksen myötä korillinen kuulumisia | Rollemaa.org
[…] ja kätevin kuvanlajitteluohjelma, ja nyt se on vihdoin saatavilla myös Linuxille. Aiemmin käytin muutamaa gnomen kuvanlajitteluohjelmaa, jotka eivät olleet ominaisuuksiltaan kovin monipuolisia. Minä kun valitettavasti vaadin […]
Johtava lajitteluohjelma valokuville | Rollemaa.org
[…] sitten kirjoitin kuvanlajitteluohjelmista Linuxille, ja erityisesti Gnome-työpöytäympäristölle. Kun Picasa 3 tuli tänä vuonna ensimmäistä […]