Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 16 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 20-vuotias.
Kuulosti niin ovelalta että piti laittaa kyseinen lainaus lähes lyhentämättömänä.
Uusi siviilipalveluslaki on siis astunut voimaan vuoden alussa. Uusi 33 vrk lyhyempi palvelusaika ei lakiin kirjoitettujen kummallisten siirtymäsäännösten takia kuitenkaan koske niitä, jotka ovat aloittaneet palveluksensa ennen 1.1.2008. Asiaan ei yrityksistä huolimatta saatu parannusta lainvalmistelun eikä eduskuntakäsittelyn aikana, joten on syntynyt ajatus 33 vrk:n kieltäytymiskampanjasta. Kampanjan tarkoitus olisi painostaa päättäjät muuttamaan lakia niin, että uutta palvelusaikaa sovelletaan kaikkiin, joiden siviilipalvelus on kesken. Ongelmahan koskee kaikkia vuonna 2007 palvelukseen astuneita sekä niitä aikaisemmin aloittaneita, joiden sivari on jäänyt kesken lykkäyksen tai määräaikaisen palveluskelvottomuuden takia – yhteensä ainakin n. 2500 ihmistä.
Kampanja toimisi niin, että 395 vrk:n palvelusaikaa suorittava sivari ilmoittaisi kieltäytyvänsä 362 vrk:n jälkeen.. Uuden siviilipalveluslain mukaan tästä seuraisi seuraisi syyte siviilipalveluksesta kieltäytymisestä ja 16 vrk:n vankeusrangaistus. Kuitenkin rikosoikeuden keskeisiin periaatteisiin kuuluu nk. lievemmän lain periaate, jonka mukaan on sovellettava lievempää lakia, mikäli laki on muuttunut tekohetken ja tuomitsemishetken välillä. Ja uuden siviilipalveluslain mukaanhan 362 vrk:a palvelleet ovat jo suorittaneet palvelusvelvollisuutensa, joten heitä ei myöskään voi tuomita vankeuteen kieltäytymisen johdosta.
Mikäli tuomioistuimet soveltaisivat lievemmän lain periaatetta eivätkä langettaisi tuomiota, siviilipalveluskeskus olisi lain mukaan velvollinen kutsumaan palveluksen keskeyttäjät uudelleen sivariin suorittamaan jäljellä olevat 33 vrk. Siitä kieltäytyminen johtaisi uuteen oikeudenkäyntiin ja mitä ilmeisimmin uuteen tuomitsematta jättämiseen. Viimeistään tässä vaiheessa viranomaiset luultavasti ymmärtäisivät että siirtymäsäännökset on syytä korjata, sillä periaatteessa palvelukseenmääräämis- ja tuomitsemattajättämiskierre voisi jatkua loputtomiin (ainakin siihen saakka, kun palveluksen keskeyttänyt on yli 30-vuotias ja velvollisuus loppuu iän takia).
On toki mahdollista, että tuomioistuimet jättäisivät lievemmän lain periaatteen noteeraamatta. Tällöin kieltäytymisestä seuraisi 16 vrk:n vankeusrangaistus, jonka suorittaminen kuittaa palvelusvelvollisuuden rauhan aikana. Tässäkin tapauksessa 33 vrk:n kieltäytymiskampanja voisi johtaa tavoitteeseensa, mikäli siihen osallistuu tarpeeksi ihmisiä. […]
Siviilipalvelusmiehenä Jyväskylän Yliopistolla | Rollemaa.org
[…] myös harkinnut liittymistä 33 vuorokauden kieltäytymiskamppanjaan, josta kirjoitin 15. tammikuuta 2008, mutta en tiedä tuleeko liittymisestäni mitään. Ehkä vain ongelmia palveluspaikalle, sillä […]