Arch Enemy, Streisandin ilmiö ja valokuvaajan oikeudet

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 6 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 30-vuotias.

Kannen kuva: Markus Felix / PushingPixels, Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu (CC BY-SA 3.0)-lisenssi, lähde: Wikimedia Commons.

Arch Enemy on ruotsalainen vuonna 1995 perustettu metallibändi, johon liittyi vuonna 2001 Angela Gossow, naislaulaja joka örisi. Löysin bändin vasta tuon jälkeen ja vakuutuin, sillä yhtye oli ensimmäisiä joissa oli aidosti karjuva naislaulaja. Yleensä naislaulajat luonnollisesti laulavat bändeissä – tai ainakin tuohon aikaan – ja sen ajan goottibändit kuten Nightwish oli totuttua tavaraa hevibändeissä, nainen lauloi lujaa ja korkealta. Nykyäänhän female fronted metal ”lajityyppi” on jo laajemmin tunnettu ilmiö, esimerkiksi naisörisijä black metal bändissä ei ole mikään ihmetys.

Bändi on reilussa 20 vuodessa kasvattanut suosiotaan niin kovasti, että sillä on jo miljoonia kuuntelijoita ja se on melodisen metallin kärkinimiä. Itse olen tykännyt bändin alkupään musiikista ja vuoden 2011 yllättäjästä, Khaos Legionsista. Uuden laulajan myötä homma ei enää toiminut, mutta arvostin bändin musiikkia.

Niin se kohu, mitä sitten tapahtui?

Tässä hiljattain bändi aiheutti kohun reagoinnillaan suositun nettilehti Metal Blast.netin toimittaja-valokuvaajan viestiin. Yritän selittää asian mahdollisimman lyhyesti ja selkeästi. Alkuperäisen tarinan voit kuvankaappauksineen lukea Metal Blastin sivuilta artikkelin ”How I got Banned from Photographing Arch Enemy” alta tai katsoa videon, jos et ole lukijatyyppejä:

Ammattivalokuvaaja kuvasi bändiä FortaRock-nimisillä festareilla ja keikan jälkeen laittoi kuvan normaalisti nettiin jakoon. Fanit jakoivat kuvaa normaalisti ja sen lisäksi bändin nykyinen laulaja piti kuvasta sen verran paljon että jakoi sen myös. Valokuvaaja on sallinut ottamiensa kuvien jakamisen melko vapaasti, kunhan kuvaa ei käytetä kaupalliseen tarkoitukseen. Tämähän on aika yleinen käytäntö, jota monet noudattavat. Itsekin tein vuosia sitten metallimusiikki.net-verkkolehteen toimittajan roolissa artikkeleita, joihin valokuvasin myös kuvat, joten luulen tietäväni aiheesta myös jotain (sen ajan stoorejani voi lukea muuten täältä, vaikka varsinainen verkkolehti onkin tavallaan jo kuopattu vuosia sitten).

Kävi kuitenkin niin, että yhden naisen vaatetusyritys nimeltään Thunderball Clothing – Marta Gabriel Fashion & Design jakoi valokuvaajan ottaman kuvan Instagram-tilillään lupaa kysymättä samalla kertoen laulajan päällä olevasta asusteesta. Kyseinen yritys tekee käsityönä artisteille ja muille halukkaille räätälöityjä uniikkeja vaatteita, joita ei löydy muualta. Kun valokuvaaja huomasi että kuvaa on jaettu kaupallisin taka-ajatuksin hän otti yrittäjään yhteyttä ja kertoi että yleensä hän pyytää 500 euroa, mutta tällä kertaa valokuvan käyttämiseen riittää että hän lahjoittaa sata euroa Hollannin syöpäsäätiölle. Minusta aika kohtuullinen pyyntö.

Vaateliikkeen tyyppi päätti kuitenkin laittaa viestiä suoraan bändille, että näin häntä on törkeästi rahastettu – tai jotain sinne päin. Reaktiona bändi poisti heti kaikki jaetut kuvat (mitä ei edes vaadittu) ja tulistui valokuvaajalle. Bändin manageri ja entinen laulaja Angela Gossow hyvin tulenkatkuisessa viestissään ilmaisi että valokuvaaja ei ole enää tervetullut heidän keikoilleen eikä minnekään muuhunkaan tilaisuuteen, jossa bändillä on näppinsä pelissä. Nice one.

Jälkipyykki

FortaRock järjestettiin Hollannissa kesäkuussa 2018, joten jännä että riemu repesi vasta nyt, mutta ilmeisesti kuva jaettiin vasta paljon myöhemmin ja välissä meni vielä aikaa selvittelyihin. Metalblast.net julkaisi jutun alkuperäisine viesteineen 25. joulukuuta ja sen jälkeen Arch Enemyn sosiaalinen media on ollut yhtä hullunmyllyä. Pahimmillaan viestejä tuli useampi minuutissa:

Jossain vaiheessa vaikutti siltä, että bändi lähti jopa poistelemaan kommentteja. Kommentteja oli ensin satoja, sitten vain kymmeniä. Bändi taisi myös kiillottaa julkisuudenkuvaansa poistamalla kokonaisen päivityksen ja lisäämällä sen uudelleen. Tämä oli kuin bensaa liekkeihin heittäisi ja yllytti entisiä faneja lähettämään entisestään vihaisempia viestejä. Klassinen Streisand-efekti. Twitterin puolella kommentteja ei voi poistaa, joten siellä bändi oli avuttomampi.

Jotain mittaluokasta kertoo sekin, että perinteisten hevilehtien Infernon (katso myös: Alissa White-Gluz ja Angela Gossow kommentoivat Arch Enemyn keikoille porttikiellon saaneen kuvaajan tarinaa) ja KaaosZinen lisäksi aiheesta uutisoi Iltalehti kahdesti, Soundi ja Helsingin Sanomat, todennäköisesti muitakin.

Bändin nykyinen laulaja julkaisi Facebookissa lapsellisen räntin siitä, että hänhän ei kuvaa käyttänyt väärin ja poistikin sen (pitää paikkaansa), mutta ei kukaan muukaan, sillä olihan siellä vesimerkit ja valokuvan ottaja asianmukaisesti kreditoitu. Tekijänoikeuslaki vähän hakusessa.

Bändin entinen laulaja ja nykyinen manageri Angela Gossow julkaisi viestin, jossa kertoi että bändi eikä laulaja rikkonut tekijänoikeutta ja pahensi asiaa tekemällä klassisen non-apologyn, eli pyytämällä anteeksi JOS pahoitti jonkun mielen (suora lainaus: I am sorry if I offended anybody.).

Ainoa joka julkaisi asianmukaisen pahoitteluviestin oli alunperinkin väärin tehnyt vaateliikkeen edustaja. Mutta surullisinta tässä on se että hänellä meni bisnes nurin vihaisten fanien ja huonon maineen takia, lue lopullinen lausunto tästä.

Huonosti hoidettu keissi, väärällä tavalla ja pahoittelussa kesti liian pitkään – myllyä ei saatu enää pysäytettyä. Ei voida tietää, jos vaikka viestejä on kirjoitettu välissä valokuvaajan ja bändin kesken agressiivisemminkin tai jos Metal Blastin juttu hieman värittää valokuvaajan näkemystä positiivisemmaksi (todennäköisesti), mutta nyt on enää liian myöhäistä kukkotapella.

Angela Gossow jatkaa vain selittelyään, joka on jo turhaa, kun kakka on jo housussa. Ihan sama enää tässä vaiheessa kuka on oikeassa, fanien mielestä bändi toimi väärin.

Arch Enemy ei ole vieläkään julkaissut minkäänlaista tiedotetta. Myllyä on kestänyt jo viisi päivää.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä