Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.
Missasin Golden Globen suoran lähetyksen viime sunnuntaina Suomen vastineen, Kultaisen Venlan takia. Joten katsoin jenkkien version tänään. Palkintojenjakotilaisuushan näytettiin siis suorana 16. tammikuuta Amerikassa.
Elokuvien ystävänä haluan olla ajan tasalla elokuvamaailman tapahtumista. Tämän vuoden Golden Globen juontaja hassunhauska Ricky Gervais on yksi suosikkinäyttelijöitäni, mutta sunnuntain jälkeen en tiedä mitä olisi pitänyt ajatella. Menikö yli, vai eikö mennyt? Enemmistön mielestä tuntuu menneen huumori vähän turhan kärkkääksi kun jo lehdetkin kirjoittelevat. Toisaalta, ainahan ne. Siis lehdet.
Myös muut heittivät karun hauskoja vitsejä. Ei ollut siis Suomen pystitapahtuma ainoa ”juhlallinen” tilaisuus joka kohahdutti tämän vuoden tammikuussa. Jenkeissä ei sentään nähty viuhahtelua tai jo ärsyttäväksi kliseeksi muodostunutta homosuutelua. Luojan kiitos. Sen sijaan nähtiin piikittelyä, enemmän tai vähemmän hauskoja vitsejä, tunnettuja elokuvatähtiä ja sitä aiemmin mainittua Ricky Gervais -showta, josta Suomen lehdetkin jo uutisoivat.
Ricky aloitti shown sanomalla Golden Globe -pippaloita ryyppybileiksi, joita Charlie Sheen kutsuisi ”aamiaiseksi”. Ennen kuin Ricky pyysi Bruce Willistä esittelemään Red-elokuvan, hän sanoi Brucea Aston Kutcherin isäksi, josta Bruce ei selvästikään ollut mielissään (Aston Kutcherin nykyinen vaimo Demi Moore on Brucen ex-vaimo ja heidät kolme on nähty hengailevan yhdessä). Juttu sai Brucen myös takeltelemaan ensimmäisissä vuorosanoissa. Lisäksi Ricky Gervais teki pilaa myös muista näyttelijöistä, kuten Sylvester Stallonesta ja jopa Golden Globen järjestäjistä. Hän myös haukkui joitakin elokuvia ja ihmisiä enemmän tai vähemmän epäsuorasti. Pilailtuaan Robert Downey Juniorin päihdeongelmista, Downey kommentoi aistineensa tilaisuuden tunnelman olleen hieman pahansuopa, jolla viittasi Gervaisiin.
Vitsit olivat enimmäkseen hauskoja, mutta kaikille en osannut nauraa. Tuntui että Ricky pääsi irvailemaan vähän liikaakin. Huvitti kun tähdet kostivat puheissaan Rickylle takaisin. Esimerkiksi Rickyn dissattua Toy Storyn Tim Allenia, Tom Hanks maksoi samalla mitalla takaisin sanomalla Ricky Gervaisista: ”Muistamme kun Ricky Gervais oli vielä hiukan pulska, mutta erittäin kiltti koomikko”, viitaten siihen että enää hän ei ole kiltti…
Steve Carellia Ricky Gervais syytti mm. ”kiittämättömyydestä”, koska hän jätti The Office -tv-sarjan, jonka alkuperäinen brittiläinen versio on Gervaisin tekemä. Vitsin jälkeen hän yritti halata Carellia, joka työnsi hänet pois. Pallilla Carell heitti tekonaurun sanoen ”never gets old”, eli ”vitsi ei koskaan vanhene”.
Ehkä hauskin mutta samalla myös aika rankka vitsi tuli yllättäen Lee Unkrichilta, joka kysyi esittelyvuorossa olevilta Hailee Steinfeldiltä ja Justin Bieberiltä ”olitteko vielä edes syntyneet kun ensimmäinen Toy Story julkaistiin?”. Vuonna 1994 syntynyt Bieber oli silloin yksivuotias, 1996 syntynyt Steinfeld ei luonnollisestikaan ollut syntynyt – Toy Story kun julkaistiin maaliskuussa 1995. Juhlan päätyttyä Ricky Gervais kiitti montaa tahoa ja Jumalaa kun loi hänestä ateistin. Hauska sälli. Oli hauska seurata ihmisten reaktioita.
Se niistä vitseistä. Niistä lisää voit lukea tvsquadin artikkelista ja yahoon sivulta (englanniksi molemmat).
Oikeaan meni monikin palkinnoista. Suurimman osan ehdolla olevista elokuvista olin tietenkin jo nähnyt. Sarjoja, minisarjoja, ja tv-leffoja vähän vähemmän, mutta niitäkin jonkin verran. Parhaan draamaelokuvan ehdolla olivat Black Swan, The Fighter ja Inception, josta viimeksi mainitun olen nähnyt. Nuo kaksi muuta pitää ehdottomasti katsastaa kunhan tulevat Suomeen DVD:lle asti. Parhaan draamalokuvan pystin voitti loistava The Social Network. Kirjoittamani arvostelun elokuvasta voit lukea leffasivultani. The Social Network sai myös pystin parhaasta ohjauksesta, parhaasta soundtrackista ja parhaasta kässäristä.
Parhaan naisnäyttelijän roolisuorituksen voitti Natalie Portman elokuvasta Black Swan. Parhaan miesnäyttelijän roolisuorituksen Colin Firth draamaelokuvasta The King’s Speech. Parhaan miesnäyttelijän suorituksen sivuroolissa vei Christian Bale leffasta The Figher. Animaatioelokuvat tuntuivat olevan melko tasaisesti menestyneitä. Itse en ainakaan osaa sanoa kumpi ehdokkaista oli parempi; Toy Story 3 vai How To Train Your Dragon. Molemmat olivat ällistyttäviä. Muista ehdokkaista etsin katsoa jo Itse Ilkimyksen, eli Despicable Me:n. The Illusionist ja Tangled on jäänyt toistaiseksi katsomatta.
Myös palkinto parhaan miesnäyttelijän suorituksesta tv-elokuvassa meni absoluuttisesti oikeaan osoitteeseen. Sen voitti nimittäin Al Pacino leffasta You don’t know Jack. Itse Jack Kevorkian jota Al Pacino leffassa näyttelee sanoi että Al Pacino näyttää ja kuulostaa elokuvassa enemmän häneltä kuin hän itse. Se on jo melkoinen suoritus. Myös tämän elokuvan arvostelu löytyy leffasivultani.
Loput palkinnoista ja ehdokkaista voit tsekata Golden Globen omilta sivuilta.