Tässäkö täydellinen Linux-distro? – Käytössä OpenSUSE 11.4

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 13 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 23-vuotias.

Opensusen logoOlen käyttänyt Linuxia jotakuinkin vuosituhannen vaihteesta asti kuvaputkinäyttöaikoina isäni testailujen myötä innostuttua itsekin, välillä passiivisesti ja testaillen Windowsin ohella, välillä vakavammin. 2006-2007 siirryin käyttämään Linuxia ensisijaisena käyttöjärjestelmänä pääkoneessani. Distron valinta oli alkuaikoina vaikeaa kun mikään ei tuntunut sopivalta. Jokaisessa tuntui olevan joku isompi tai pienempi häiritsevä tekijä, ainakin tällaiselle mahdottomalle säätäjälle ja perfektionistille.

Kaikki muuttui kun tutustuin OpenSUSEn silloiseen kymppiversioon monta vuotta sitten. Distro tuntui heti alkuun mukavalta ja joustavalta, eikä isoja puutteita esiintynyt, joita muissa jakeluissa tuppasi olevan lähes poikkeuksetta. OpenSUSEn ensimmäisestä asennuskerrasta lähtien kyseinen käyttöjärjestelmä on palvellut minua täydellisesti. Sanoisin että tässä on täydellinen käyttis niille, jotka eivät pelaa ollenkaan tietokonepelejä. Toisaalta olen saanut toimimaan tässä onnistuneesti winen kautta mm. Flatoutit, Chrysiksen, Heroes of Might and Magicit ja mm. Heroes of Newerth on tehty Linuxille natiivisti, ilman että tarvitsee mitään lisäklikkeitä. Itse en kuitenkaan ole peluri, eikä HoNkaan jaksanut kovin pitkään kiinnostaa…

Käytän pääkonettani Peikkoa sekä omaan työpöytäkäyttöön ja palvelinkäyttöön. Kone toimii siis tasapuolisesti käyttökoneena sekä palvelimena ja siihen hommaan hyvin soveltuukin.

Viime viikonloppuna päätin päivittää torstaina ilmestyneeseen versioon 11.4. Olen päivitellyt kymppiversiosta asti aina uuteen ja hyvin on mennyt joka päivitys pieniä ongelmia lukuunottamatta. Nekin pienet ongelmat ovat johtuneet pääasiassa omasta säätämisestäni ja kokeilunhalustani.

OpenSUSE 11.4 juuri asennuksen jälkeen

Tällä kertaa kokeilin nettipäivitystä, koska kuulin aiemmin mm. isältäni, että se on vaivattomampi homma, vaikka kestää pidempään. Kun päivitys heitti heti tuhat ristiriitaa, tiesin että jotain oli pielessä, mutta annoin mennä surutta. Uudelleenkäynnistäessä koko järjestelmä oli enemmän tai vähemmän rikki. Myöhemmin tajusin, että en älynnyt lisätä Gnomen omaa ohjelmistolähdettä, mutta OpenSUSEn virallisessa ohjeessa oli iso puute; sitä ei nimittäin mainittu ollenkaan!

Päätin sitten käyttää päivän varmuuskopiointiin ja asentaa koko järjestelmän uusiksi. Olin pitkään kaivannut puhtaalta pöydältä aloittamista, vaikka järjestelmäni onkin aina pyörinyt sujuvasti. Varmuuskopioinnissa käytin tällaista komentoa:

rsync -rv / /media/Nalle/Varmuuskopiot/Peikko\ 13.3.2011/ --progress --safe-links --max-size=600mb --exclude='tmp'

Huomasin kuitenkin, että en ollut niin perusteellinen kuin piti olla. Olisi nimittäin pitänyt kopioida myös isot tiedostot ja kovat linkit, sillä kaikki tiedostot eivät kyseisellä komennolla kopioituneet ja paniikilla etsin esimerkiksi vuoden takaisia valokuvia muiden koneiden kiintolevyiltä. Onneksi verkkoasemia on monta teraa ja kuvat olivat mediakoneella tallessa. Mp3-varastolleni sain kuitenkin heittää hyvästit, mutta siltäkin osin on ihan mukava aloittaa puhtaalta pöydältä. Tabula rasa.

Asennus onnistui täydellisesti ja ensimmäistä kertaa jopa näytönohjaimen ajurit päivittyivät uusimpaan automaattisesti. Enemmän yllättynyt olin siitä että xinerama (tuplanäyttö) -tuki löytyi automaattisesti, kun aiemmissa versioissa sitä on täytynyt rukata ja rukata.

Myös flashissa toimii äänet ensimmäistä kertaa vuosiin. Minulla on oma säätö ALSA:lle, jonka avulla saan ensiluokkaista ääntä 5.1 kaiutinsetistä. Youtube tukee valitettavasti ensisijaisesti 2.1-settiä, joten ainakaan openSUSEssa tukea ei surround-setin omaaville ole suoraan löytynyt. Nyt kuitenkin löytyy.

OpenSUSE 11.4 kustomointieni jälkeen (klikkaa isommaksi)

OpenSUSE 11.4 asentaminen kannattaa, koska kaikki tuntuu toimivan out-of-the-box. Varmuuskopioista palautus oli vaivatonta ja järjestelmäni on nyt saman näköinen kuin ennen uudelleenasetusta. Kaikki toimii vain paremmin ja ylimääräisiä tiedostoja ei ole pyörimässä. Varmuuskopioista on kätevä palautella sitä mukaa kun juttuja tarvitsee.

Päivitysjakelun jälkeen asenneltua, muun muassa (satunnaisessa järjestyksessä):

  • ProFTP
  • Apache + omat conffit, autoindex
  • vino-server-conffit (Gnomen oma vnc, etätyöpöytä)
  • Teemat ja ikonit, oma ikonipaketti faenza-elementary ja itse paranneltu Dust-metacity-teema
  • nautilus-elementary
  • transmission-daemon -svn-versio
  • zomg
  • Omat cron-jobit, pisg
  • IRC-botit
  • motd, screenfetch Suselle
  • Alsa-conffit, .asoundrc 5.1-äänille
  • Spotify
  • google-chrome-dev
  • conky + conffit
  • Ajotasojen tarkistus
  • bitlbee-server, irssi
  • notify-osd
  • boot.local, omat käynnistysscriptit
  • avant-window-navigator
  • Samba-serveri, lähiverkko

Vielä asentamatta:

  • MPD + scrobd
  • irssi-notify
  • bitlbee-skype

Tykkään kustomoinnista, koodailusta, säätämisestä ja peikko tulee aina olemaan ikuisuusprojektini. Suosittelen openSUSEa lämpimästi, käytät sitten konetta palvelimena tai käyttökoneena, tai molempaan tarkoituksen, kuten meikäläinen.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

3 kommenttia

  1. k00pa

    Itse olen vahvasti Debianin kannalla. Pidän apt-get:istä enemmän kuin muista paketinhallinta ohjelmista, ja minimaali asennus Debianista toimii varsin mainiosti servereissä, koska siinä ei ole mitään turhaa.

    Debiania en ole niinkään käyttänyt työpöytä versiona, koska Kubuntu on käytännössä sama systeemi vähän paranneltuna.

    Linuxi olisi lähes täydellinen jos siinä olisi yhtään parempi tuki peleille. Vaikka käytännössä wine:llä ja muilla virityksillä voisi pelata, on se vain paljon helpompaa asentaa windowsi ja pelata sillä.

  2. leipuri

    Tämä oli hyvä kirjoitus, omasta mielestänikin OpenSuse on yksi parhaimpia Linux distroja mitä on olemassa.

  3. Rolle

    Kiitos kommentista! Samaa mieltä.