Johtava lajitteluohjelma valokuville

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 14 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 22-vuotias.

Picasa-logoVuosi sitten kirjoitin kuvanlajitteluohjelmista Linuxille ja erityisesti Gnome-työpöytäympäristölle. Kun Picasa 3 tuli tänä vuonna ensimmäistä kertaa kunnolla Linuxille, sytyin ohjelmaan täysin. Picasa on kaiken kattava kuvanlajitteluohjelma, jonka rinnalle ei muuta tarvitse. Tietenkin valokuvaajana Photoshop ja Lightroom on hyvä olla Mac-koneella, mutta nimenomaan kuvien lajitteluun Picasa on vertaansa vailla.

Ainutlaatuisen Picasasta tekee sen monipuolisuus. Siinä vain on kaikki valmiina, eikä vielä ole tullut mieleen yhtäkään ominaisuutta joka siitä puuttuisi.

Itse pidän ehkä eniten kasvojentunnistus-ominaisuudesta. Picasa 3.6:sta lähtien kasvoja on mahdollisuus nimetä ja Picasa alkaa tunnistaa niitä automaattisesti. On kätevää etsiä nimien perusteella kun pitäisi löytää joku tietty kuva, jossa on tietty ihminen.

Picasan kasvojentunnistus-ominaisuus

Tässä ihan parin viikon sisällä julkaistiin Picasa 3.8, jonka saa myös helposti Linuxille, kuten muutkin versiot. Linuxin virallinen versio on 3.0-beta, jossa ei ole kaikkia hienouksia. Nyt saat kuitenkin harvinaista herkkua, nimittäin ohjeet Picasa 3.8:n asentamiseen Linuxille:

  1. Asenna Picasan Linux-versio Linux-koneellesi. (ellei ole jo asennettuna)
  2. Asenna Linux-jakelullesi sopiva wine paketinhallinnasta (ellei ole jo asennettuna)
  3. Lataa Picasa 3.8:n Windows-versio tästä.
  4. Käynnistä Picasan Windows-versio winellä ja asenna se oletuskansioon.
  5. Avaa komentorivi ja kopioi seuraavalla komennolla asennetut tiedostot Linux-picasan tiedostojen päälle:
sudo cp -r ~/.wine/drive_c/Program\ Files/Google/Picasa3/* /opt/google/picasa/3.0/wine/drive_c/Program\ Files/Google/Picasa3/

Jos käytät suomenkielistä Linuxia, komento on:

sudo cp -r ~/.wine/drive_c/Ohjelmatiedostot/Google/Picasa3/* /opt/google/picasa/3.0/wine/drive_c/Program\ Files/Google/Picasa3/

Uudessa versiossa on paljon uusia hienoja ominaisuuksia. Kun versiossa 3.6 esiteltiin kasvojentunnistus-ominaisuus, tässä uudessa pystyy tekemään ”Face Movien”, eli videon ihmisen kasvoja käyttäen, vaikkapa esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi:

Uudessa versiossa on myös nykyään Picnic-kuvankäsittelyeditori, sekä parannetut kuvan EXIF-tiedot. Picasan sivuilta näet kaikki uudistukset.

Tykkään myös siitä miten Picasa on samalla yksinkertainen ja kaunis. Kuvia on helppo lajitella ja muokkailla. Kuviin voi lisäillä kuvatekstejä, avainsanoja, kasvoja, paikkoja, rajauksia, muistiinpanoja. Kuvia voi lähettää suoraan ohjelmasta mm. omaan Picasa verkkoalbumiin, Flickriin, Bloggeriin, tai vaikkapa omaan blogiin muiden katseltavaksi.

Picasassa on yllättävän paljon myös web-työkaluja ja sillä voi luoda automaattisesti mm. SimpleViewer-gallerian omista kuvista tai kuvakansioista uskomattoman helposti.

Kuva Picasa-kuvanlajitteluohjelmasta

Täytyy kyllä tykätä Googlesta. Monet maksulliset kuvanlajittelusoftat eivät yllä lähellekään Picasan tasoa. Picasan jälkeen en ole koskaan tarvinnut muuta kuvanlajitteluohjelmaa millään alustalla. Picasa on käyttöjärjestelmäriippumaton ja toimii sujuvast niin Windowsilla, Linuxilla, kuin Macillakin. Itselläni on valokuvia monta sataa gigaa ja Picasa on niiden järjestelyyn kaikista paras vaihtoehto. Jos olet kuvanlajitteluohjelmaa vailla, suosittelen Picasaa lämpimästi!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

3 kommenttia

  1. Agakonna

    Hyvä ohje. Mikä teema sinulla on muuten käytössäsi ja miten sait ikkunanhallintapainikkeet oikealle? Oletusteema on tuon näköinen ja siinä ne ovat vasemmalla.

  2. Jeremia

    Oma kokemus picasasta ei ollut niinkään loistava. Kasvojentunnistus toimii vähän ”niin näin” ja kansioiden järjestäminen ihan ”fyysisesti” on hieman kökköä – kun ei ole juuri mitään kustomointimahdollisuuksia.

    Ihan OK ohjelma kuitenkin… mutta kehitysmahdollisuuksia on.

  3. rolle

    Agakonna, Jaa niin Gnomen teemaa tarkoitat? Itse muokkailtu Dust metacity-teema.

    Jeremia, No ehdotukset menee joskus mynkään mutta sanotaan nyt että 90% oikein. Ja niitähän voi itse korjailla ja auttaa oikeaan suuntaan. Automaattinen tunnistus riippuu tietenkin miten laajasti kasvoja on jo tunnistettu. Oppiva systeemihän tuo on.

    Itse järjestin joskus aikoinaan kansiot vuoden, kuukauden, ja kuvauspäivän mukaan allekkain, jonka jälkeen olen laittanut ne aina samaan muotoon. Pysyy hyvin järjestyksessä. Ja kuvan nimet exifistä jhead-komennolla. Esim ”2010/2010 _08_12, Sisustuskuvia/100812-120454.jpg”.