Peikko pelastettu

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

On onni olla tietotekniikkaliikkeessä töissä. Sain lainaan täsmälleen saman mallisen Deltacon 350W powerin. Kotiin päästyäni vaihdoin virtalähteen uuteen ja käynnistin koneen. Enää ei kuulunut kiintolevystä outoa ääntä ja kaikki tuntui pelaavan entiseen malliin. Jälkiviisaana tarkistin vielä vanhan virtalähteeni tilanteen; ja sehän oli ihan romuna! kondensaattoreista tunkee mömmöt ulos ja pölypesä on kuin muumion hautakammiosta. Ei ihme, että koko kone oli vähällä hajota. Luojan kiitos, että emolevy ja näytönohjain säilyivät ehjinä.

Ajoin kiintolevyn diagnostiikat ja huomasin että hajonnut oli koko osio jolla kotihakemistoni oli. Bad sectoreita täynnä. Myös jossain muussakin oli ongelmaa, koska huomasin että käyttöjärjestelmä ei enää suostunut käynnistymään. Komentoriville pääsin, mutta x oli sotkeutunut täysin. Mutta olihan se jo aikakin asentaa uudestaan. Olihan vanhassa asennuksessani bugannut mm. flashin äänet, automount ja moni muukin asia, kun käänsin vähän liikaa ohjelmia suoraan lähdekoodista. Pääasia kuitenkin on, että kaikki tärkeä data on tallessa.

Töihin lähtiessäni aamulla OpenSUSE 11.1 oli asennettu ja käynnistetty onnistuneesti. Eli tämä päivä tietää säätöä. Ainoa ongelmallinen asia tässä on se, että linux-osiolle (/ ja /home) on vähän liian vähän tilaa. Asennus ei nimittäin onnistunut vanhoilla osioilla loppuun saakka, vaan minun piti antaa setupin automatisoida osiointi, jolloin se käytti tyhjää tilaa ja antoi 5 gigaa kummallekin osiolle. Päätin antaa mennä, sillä sillä se toimisi varmimmin. Ja niinhän se toimikin.

Pitänee joka tapauksessa ostaa uusi kiintolevy jossain vaiheessa, vaikka eihän tuo kokonaan paskaksi mennytkään. Hieman harmittaa silti. Pitää tehdä niin, että tyhjentää jonkun osion ja mounttaa sen pisteeseen /usr, jolloin linuxin asennukset saavat muutamankymmentä gigaa lisää tilaa. Tai sitten käyttää sitä tulevaa uutta kiintolevyä.

Pitää nähdä asioiden valoisat puolet. (1) Tietokone toimii, (2) vain kaksi kiintolevyä vaurioitui, (3) muut osat ovat kunnossa, (4) osasin korjata koneen itse ilman apua, (5) Opensuse on päivitetty viimeisimpään versioon, (6) minulla on uusi virtalähde (joka tosin pitää maksaa jossain vaiheessa. 30 euroa ei onneksi paljon ole). Toivottavasti saan peikon pian serverikuntoon.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

2 kommenttia

  1. Kone kyykkää satunnaisesti - rautapuolen nörttien apua kaivataan! | Rollemaa.org

    […] ole ollut, paitsi neljä vuotta sitten kun virtalähde ja pari kiintolevyä sanoivat itsensä irti. Siitäkin selvittiin. Nyt on kyseessä kuitenkin mystisempi ongelma, jota olen koittanut ratkoa koko joululoman. Alan […]

  2. Kone kyykkää satunnaisesti - nörttien apua kaivataan! | Rollemaa.org

    […] ole ollut, paitsi neljä vuotta sitten kun virtalähde ja pari kiintolevyä sanoivat itsensä irti. Siitäkin selvittiin. Nyt on kyseessä kuitenkin mystisempi ongelma, jota olen koittanut ratkoa koko joululoman. Alan […]