Linuxia miniluukkuun

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Niinpä hurahdin sitten minäkin kokeilemaan uutta käyttöjärjestelmää, Moblinin betaversiota miniläppärissäni Asus EEE PC:ssä. Poltin levykuvan muistitikulle ja laitoin asentumaan. Koska eee:n versiossa 901 on todella pieni kiintolevy, sinne en ole ehtinyt mitään tähdellistä tallentamaan (toivottavasti), joten kovojen tyhjentyminen ei haitannut.

Tiedän, että Moblin on vasta rankan kehityksen alla oleva beta, mutta silti… Moblin asentui nopeasti, mutta eipä ollut hääppöinen. Käyttiksessä ei oikein voi kustomoida mitään – ei asettaa taustakuvaa, ei säätää selainta, minkään ulkoasua, mitään… ja sitä paitsi netti ei lähtenyt heti toimimaan. Systeemi kyllä näytti saatavilla olevat langattomat verkot ja tuntui yhdistävänkin niihin, mutta selain ja ohjelmat herjasivat silti että ”osoitetta ei löydy”. Joten se siitä…

Kaikki mitä Moblinissa on: Kello/pvm, Twitter, kalenteri (ei Google-kalenteritukea, pöh…), kontaktimanageri, messengeri, Internet, mediasoitin (keskeneräinen, puolet niinsanotusti ”greyed out”, eli himmennetty jonka päällä teksti ”Coming soon!”), Pasteboard, Ohjelmat (jossa nämä edelliset + tekstieditori, laskin, terminaali, muutama hassu peli ja toimisto-ohjelma), todella suppeat asetukset, Last.fm. Siinä kaikki. Näitä kohuttuja sosiaalisen median ohjelmiakaan en päässyt testaamaan tuon nettiongelman takia… nyt lähtee testiin Linux Mint 7 ’Gloria’, jota olen jo pitkään tahtonut testata.

Miksi päädyin linuxiin eee:ssä? Rupesi ärsyttämään windowsin takkuilu, sillä tuossa tehottomassa koneessa ei ole sijaa multitaskaukselle. Ei tarvitse olla kuin Spotify, Firefox, tiedostonsiirto päällä ja monet ohjelmat menevät Windowsin tutustakin tuttuun ”Ohjelma ei vastaa” -tilaan vähän väliä, eli niinsanotusti resurssit eivät riitä. Linux yleensä toimii aina paremmin tehottomammissa koneissa.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

3 kommenttia

  1. snd

    Ihmettelen kyllä suuresti, että miks miniläppäreihin pitää laittaa windows. Ei noiden pienien purkkien tehot riitä pyörittämään moista, joten linux on paras ratkaisu miniläppäreille IMO.

  2. rolle

    Samaa mieltä olen kanssasi. Se on tietty siinä että Windows myy paremmin, sillä aikasedät ja -tädit eivät osaa/halua linuxia käyttää.

  3. snd

    Kyllähän ne sais käyttämään, jos joku näkis vaivaa asentaa ja säätää jonkun linux distron kunnolla miniläppäreihin jne. Mutta yleensä näin ei tehdä ja linux voi olla ensikertalaiselle todelle epäselvä, joten ei sitä Martta 50v halua käyttää.