Palvelin pähkinänkuoressa

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 15 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 21-vuotias.

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, tein työasemastani serverin. Tänään päätin vähän vertailla oman palvelimen ja etäpalvelimen/webhotellin eroja, hyötyjä ja miinuksia.

Oma kotipalvelin
Hyödyt:

  • Sisältöä ei tarvitse uploadata (”lähettää”) minnekään, koska tavara on jo valmiiksi julki omalla koneella. Kätevämpi näyttää esimerkiksi kuvia nopeasti kaverille.
  • Omaan koneeseen saa kätevästi etäyhteyden haluamallaan tavalla, ssh:lla, etätyöpöytäyhteydellä.
  • Asennuksista ja moduuleista voi itse päättää.
  • Sivutila ei koskaan lopu kesken, eikä rajoituksia ole myöskään esimerkiksi mysql/postresql-kantojen määrässä ym.
  • Ei maksa mitään ylimääräistä Internet-laskun lisäksi (ellei hanki maksullisia ohjelmistoja, kuten cPanel).

Haitat:

  • Jos isompaa tavaraa laittaa julkisesti näkyviin (esimerkiksi isoja kuvia), oma internetyhteys saattaa hidastua huomattavasti nopeammallakin yhteydellä, riippuen tietysti yhtäaikaisista selaajista. Tosin kaistankäyttöäkin voi rajoittaa ja jakaa suhteellisen helposti.
  • Jos kone on kiinni tai kaatuu, palvelin ei toimi. Koneen täytyy olla jatkuvasti päällä, mikä tietenkin vie sähköä.
  • Kone on entistä alttiimpi hyökkäyksille ja viruksille ja yksityisyys on vaarassa.
  • Joskus vaikea asentaa.
  • Kaikki palveluntarjoajat eivät palvelimia hyväksy.

Webhotelli/shelli/etäpalvelin
Hyödyt:

  • Päivityksistä tai laajennuksista ei tarvitse itse huolehtia.
  • (Laadukas) palvelin on aina päällä, pieniä kerran vuodessa tapahtuvia huolto- tai toimenpidekatkoksia lukuunottamatta.
  • Tiedot pysyvät kätevästi tallessa jos vaikka oma kone rikkoontuu.
  • Laadukkaat ohjelmat ja lisäykset (laadukkaissa) palvelimissa yleensä vakiona, kuten cPanel, phpmyadmin ym, joista normaalisti joutuisi maksamaan.
  • Helppo ottaa käyttöön.

Haitat:

  • Isoja tavaroita ei kannata palvelimelle säilöä (yleensä), koska sinne lähettämisessä menee paljon aikaa.
  • Käytöstä maksetaan joko kuukausi- tai vuosimaksu.
  • Joissakin palvelimissa ja palveluissa on rajoitteita, kuten sisältöön liittyvää, mysql/ym-kantojen määrät, alidomainien määrät ym.

Eipä tullut nyt yht’äkkiä enempää mieleen. Varmasti jotain unohtui. Lisätkää ihmeessä, jos huomaatte jonkun faktan puuttuvan.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

4 kommenttia

  1. Marko

    Pakko, anteeksi pakko.
    Onhan sulla fw asennettu ja blokittu KAIKKI muut portit joita ET käytä.
    Ja onhan ssh portti joku MUU kuin 21 tai 22.

    Ja palvelin vaatii käytännössä lähinnä koneelta muistia ja kiintolevytilaa, muistin käyttöä kannattaa seurata sillä siitä se todennäköisesti ottaa kiinni ensimmäisenä.

    Ja jos haluat hallintapaneeleja niin webpuolelle ilmainen vhcs (http://vhcs.net) ja sit palvelimen hallinta puolelle toinen ilmainen webmin (http://www.webmin.com/).

    ”Joskus vaikea asentaa” – hehee kivaahan tuo säätö on ;)

    phpmyadmin on ilmainen koodi tietokannan hallintaan.

    ”Kaikki palveluntarjoajat eivät palvelimia hyväksy.” – Tartteeko niille kertoa ;)

  2. rolle

    Juu näitä paneeleja käytänkin. Kirjoitin artikkelin lähinnä yleiseltä näkökannalta, en juurikaan omalta kannaltani. Helppohan tuo oli asentaa, mutta yleisesti ottaen haastavaa :)

  3. rolle

    Ei tämä välttämättä ole mikään tietoturvallinen serveri, mutta jos joku älyää haksata niin sittenpähän älyää… reitittimen oma muuri suojaa jotenkuten. Linuxin muurin otin pois päältä koska ei suostunut pitämään haluamani portteja auki vaikka mielestäni ne avasin…

  4. ou

    tuli minunkin huomattua, kuinka kätevää on jos saa koneeseensa yhteyden aina ja mistä tahansa. kaikki dokumentit on aina käsillä, sen kun vaan imaisee scp:llä kaiken tarvittavan. vastavuoroisesti jakaakseen filuja muille ihmisille, ei tarvitse muuta kuin raahata ne jakokansioon.

    palvelimen teknisestä puolesta sen verran, että palomuuri nyt ei ole pakollinen, kun konffii palvelunsa oikein. siis ei aja turhia palveluita ja toisekseen, kaikkien palveluiden konffeihin saa valittua, mistä tuleviin pyyntöihin palvelin vastaa. tietysti palomuurin poissaolo sitten tarkoittaa, että kone vastaa kaikkiin yhteydenavauksiin, joko kieltäytymällä tai muodostamalla yhteyden, eli konetta on vaikea olla internetissä huomaamatta.

    minusta ei myöskään ole ongelmaa siinä, että sshd palvelee portissa 22. sopivilla lisävarusteilla kuten pam_abl (tai fail2ban tms.) saa hyvin estettyä kaikenlaiset sanakirjayritelmät ja muut kohdentamattomat hyökkäykset. jos jokin taho haluaa tarkoituksellisesti kolkutella ssh:tasi, ei ko. palvelun portin etsiminen liene se suurin haaste.

    tuo web-kilkkeiden käyttö on myös sitten yksi asia, mistä voisin kirjoittaa pidemmänkin sepustuksen.