5 tapaa lievittää ahdistusta

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 6 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 30-vuotias.

Kauneus & terveys -blogissa tuli vastaan kirjoitus ”10 vinkkiä: Näin taltutat ahdistuksen”. Kirjoitus sisältää ”timanttisia” vinkkejä, kuten Tunnista pelot ahdistuksen taustalla. Voitko ratkaista niitä tekemällä muutoksia elämässäsi? Jos voit, toimi askel kerrallaan. Jos et, lopeta märehtiminen. ”Lopeta märehtiminen”, ihan oikeasti?

Teksti alkaa toteamalla ”Ahdistus on normaali tunne”, joka pitää paikkaansa. Normaaliin ahdistukseen ei tarvitse vinkkejä, sillä normaalia ahdistusta silloin tällöin kokeva ihminen pääsee tunteen yli, sillä se liittyy lähes aina johonkin tilanteeseen, asiaan, jännitykseen tai stressiin. Näin ollen voidaan olettaa, että kirjoitus on suunnattu niille, jotka kärsivät ahdistuksesta useammin tai ahdistuneisuushäiriöstä. Siksi se onkin äärimmäisen haitallinen teksti, sillä kirjoittaja ei selvästikään tiedä mistä puhuu.

Ahdistuneisuushäiriöstä kärsivä ei yksinkertaisesti pysty ”siirtämään huolia huolihetkeen”, ”kuunnella sisäistä puhettaan”, ”lopettaa märehtimistä” tai ”ankkuroida rauhallista oloa”. Kauniita ajatuksia tietysti taustalla, mutta puhutaan pitkäaikaisesta kognitiivisesta suunnitelmasta ja terapiasta, jotta pystytään saavuttamaan tuloksia.

Näistä syistä halusin kirjoittaa vinkkejä (ja muistutuksena itselleni) miten ahdistuksen kanssa pärjää.

1. Tee mukavia asioita, pidä itsesi kiireisenä

Keskity itsellesi mukavaan tekemiseen. Tee töitä työpaikassa tai firmassa, jossa viihdyt. Jollain tasolla nämä ovat tietysti elämän perusasioita, mutta älä jää ahdistavaan paikkaan, vaan kehitä elämästäsi kivaa. Sillä on iso vaikutus.

2. Aivot narikkaan – lenkki, sauna, elokuva

Liittyy edelliseen, mutta välttämättä luova tekeminen ei lievitä ahdistusta, saattaa pahimmillaan lisätä sitä jos olet perfektionisti. Siksi päivittäin on hyvä tehdä jotain ”aivot narikkaan” -tekemistä. Katso leffa, bingenä sarjoja, käy saunassa tai kävelylenkillä. Näistä on itselleni ollut kovastikin hyötyä silloin kun oikein kunnolla ahdistaa.

3. Keskustele – hae kohtalotovereista vertaistukea

Vaikka Facebook ainakin itselläni lisää usein ahdistusta, siellä on hyviäkin asioita, esimerkiksi yli viiden tuhannen jäsenen suljettu ryhmä Paniikki- ja ahdistuneisuushäiriö, josta itse ainakin olen saanut vertaistukea. Tiedän myös joitakin muita ahdistujia, mutta kaikki eivät nauti aiheesta juttelusta. Siksi netistä löytyy paremmin kohtalotovereita. Ja tietysti jos julkisempi avautuminen kiinnostaa, mulle voi tweetata.

4. Kirjoita

Kirjoitan tätä bloggausta siksi, että ahdistaa. Minulle kirjoittaminen on ollut hyvä keino purkaa ajatuksia. Kannattaa siis kirjoittaa vaikka tuntuisi pahalta, sillä voi olla yllättäviä vaikutuksia. Samalla omat ajatukset jää talteen ja niistä voi jopa oppia myöhemmin, nimittäin omia vinkkejä muille ei aina tule itsekään noudatettua tarpeeksi.

5. Pidä mielialapäiväkirjaa

Olen itse käyttänyt Daylio-nimistä appia, joka kysyy joka päivä klo 23 päivän päätteeksi miten päivä sujui. Jos ei ole voimia kirjoittaa, voi nakutella itse määrittelemistään kuvakkeista päivän epistolan ylös. Tästä on ollut hyötyä tunnistamaan päiviä ja asioita, joista ahdistus koostuu tai triggeröityy.

Loppusanat

Ahdistusta on tietysti monenlaista, eivätkä nämä neuvot toimi kaikille. Minulle näistä on kuitenkin ollut suurta apua. Hengitysharjoittelut, Mindfullness ja oman ajattelun kehittäminen ovat tietysti hyviä juttuja, mutta karsastan tämäntyyppisiä julkisia neuvoja, sillä homma vaatii paljon muutakin kuin ”just do it”. Minulla meni puoli elämää terapiassa tajutakseni asioita.

Mitkä asiat sinulla lievittävät ahdistusta? kerro ihmeessä kommenteissa tai somessa.

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

1 kommentti

  1. Joni M.

    Minua ahdisti usein se, että muilla tuntui menevän paremmin. Tuttu koulusta sai jo toisen lapsen, on parisuhteessa. Työtäkin on takana. Itse edelleen työtön, ei lapsia, ei parisuhdetta. En toki edes halua parisuhdetta juuri nyt, koska haluan panostaa itseeni juuri nyt.

    Kun lopetin Facebookin, en enää näe näitä kuka meni naimisiin, erosi tai kuka tekee mitäkin kavereiden kanssa. En enää mieti muiden, vaan omaa elämää, voin paljon paremmin. Poistin Facebookin, Twitterin ja Instragramin kaikki samaan aikaan. En jää kaipaamaan! Sillä nyt olen tyytyväinen itseeni ja koiraani, lenkkeillään ja nautitaan!

    Eikä tarvetta postailla somessa, koska me ei haluta huomiota, toisin kuin muut ihan koko ajan. Se olisi sairasta.