Arkistomatskua
Otathan huomioon, että tämä on yli 7 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 29-vuotias.
Edit 31.1.2020: Älä käytä Toshlia! On paljon parempi sovellus, nimittäin YNAB (You Need A Budget). YNAB muutti elämäni täysin, nyt jää rahaa säästöön, suosittelen. Lue YNABista lisää tästä.
Jos sinun ei tarvitse miettiä joka kerta kauppaan mennessäsi paljonko rahaa kuluu, tämä teksti ei todennäköisesti ole sinua varten. Meille pienituloisille menojen seuraaminen on aivan ehdotonta. Koska haluan vain parasta, olen pitkään etsinyt sitä oikeaa rahanhallintatyökalua henkilökohtaisen talouden seuraamiseen.
Itse olen sen verran tyhmä, että jos en seuraa ja analysoi asioita, ne menevät retuperälle. Kamppailuistani, ajatuksistani ja selviämisestäni raha-asioiden kanssa voi lukea lisää avainsanan raha alta.
Alustus – mistä lähdettiin liikenteeseen
Osuuspankin luotsaama Pivo on oikein kätevä applikaatio, mutta ei valitettavasti kokonaisvaltainen. App sisältää ainoastaan tilitapahtumat, eikä siihen voi liittää esimerkiksi vaimon tiliä tai säästötiliä. Lisäksi viime aikoina toimintoja on blokattu minunlaisiltani root-käyttäjiltä, jotka käyttävät Android-puhelintaan pääkäyttäjäoikeuksilla. Tietoturvasyyt ymmärtää jotenkuten, mutta tarjoaisivat edes rajatun vastineen. Itse en Pivoa enää käytä edellä mainituista syistä. Siitä ei ole enää minulle hyötyä muulloin kuin ainoastaan silloin kun kuitti puuttuu ja pitää tarkistaa ostoksen summa, mutta se löytyy tiliotteestakin.
Juuri lopettanut Balancion -palvelu oli myös melko kelvollinen, mutta ei sisältänyt minkäänlaista kunnollista sovellusta. Käytin pitkään My Budget Book -sovellusta, mutta pelkässä mobiilissa raha-asioiden hallitsiminen välillä ahdisti. Kävin myös sata muuta Android-sovellusta läpi, eikä mikään oikein tuntunut natsaavan.
You Need a Budget (YNAB) oli käytössä pari vuotta sitten, mutta sen käyttäminen ja käyttöliittymä tuntuivat aivan liian sekavalta. En myöskään pidä tiliajattelusta, vaan vanhana Excelin käyttäjänä haluan että kaikki on ns. manuaalista. Kuitit ja summat talteen ja asiat kontrolliin.
Toshl Finance – tämän hetken kivoin taloudenhallintasovellus
Käytin Toshlia joskus aikoinaan, mutta silloin se oli vielä melko lapsenkengissä. Reilu vuosi sitten yllätyin miten upean uudistuksen Toshlin porukka oli saanut aikaan. Palvelu tuntui ja näytti aivan erilaiselta. Arvostan minimalistista designia, joka tekee Toshlista helppokäyttöisen.
Toshlin saa selaimeen, Androidiin ja iPhoneen.
Käytän itse toshlia niin, että on vain yksi tili nimeltä Tili. Minä olen se, joka hallitsee koko perheen raha-asioita, joten kätevämpää näin, vaikka olisikin pankissa useampi tili. Otan jokaisesta ostoksesta kuitin (ärsyttää muuten kun joutuu välillä erikseen kysymään), otan kuitista valokuvan ja lisään sen menoihin.
Applikaatiossa on yhtä kiva käyttökokemus kuin selainversiossa. Kuukauden tilanteen näkee kerralla yhdellä silmäyksellä. Olen myös tykännyt budjettitoiminnosta, sillä applikaatiolla voi tehdä kertabudjetteja. Esimerkiksi jos katson nyt tiliäni, laitan saldon budjettiin ja päättymispäiväksi seuraavan tulopäivän. Näin applikaatio laskee tasasumman kuinka paljon voin käyttää tänään. Elän raha-asioissa päivän kerrallaan ja joskus pari päivää ennen rahapäivää voi olla äärettömän tiukkaa, jokainen sentti merkitsee.
Parasta onkin tämä näkymä tässä näin:
Joskus tilanne hämää, jos olen unohtanut merkata jotain, mutta yleensä päivän summa pitää paikkaansa. Parasta onkin, jos saa säästettyä niin että ei ihan joka päivä tarvitse käyttää, summa kasvaa seuraavalle päivälle.
Toshlin Pro-versio sisältää ne tärkeät toiminnot, kuten kuittikuvien lisääminen, mutta se maksaa ainoastaan 2,5 € kuukaudessa, johon ei talous kaadu. Joten ei muuta kuin rekkaamaan! Ja tämä ei ollut maksettu mainos, pidän todella Toshlista, se on pelastanut talouteni monta kertaa.
Huomio! Tarkoituksenani on ollut pidempään kirjoittaa käyttämästäni sovelluksista lisää. Minua innoittaa eniten jos kommentoit alle tai Twitteriin, että haluat lukea juuri app-esittelyitä – tai jotain muuta. Joten pistä ihmeessä kommenttia jos pidit tästä!
Elias Ojala
Rajoitettu versio löytyy Pivolompakon verkkosivuilta, osoite: https://pivolompakko.fi/legacy/
JV_
Käytän ilmaisversiota muutaman kuukauden, hyvin toimii.
En maksa Prosta, koska esim. kuitista kuvan ottaminen ei olisi minulle tarpeen tai muutkaan ominaisuudet.
Hallitukselle sydän?
Kiitän vinkistä!
Otin heti Toshl Financen käyttöön kun luin tämän jutun sattumalta ja olen siis työtön, tällä hetkellä kuntouttavassa työtoiminnassa. Minä saan kuukausittain 909 euroa tasaisesti ja elin aiemmin niin, että rahaa jäi loppukuusta vain 10-90 euroa tilille… Kävin klubeissa, ostin kaikkea turhaa… kävin liian paljon eräässä kaupassa nimeltä Ikea. Rahaa meni.
Nyt istuin nettiin samalla kun sivusi aikoinaan löysin, löysin minimalismin ja lopetin klubeissa käymisen, lopetin Ikeassa käymisen harrastuksena ja kävelen sen sijaan luonnossa. Tällä hetkellä suurin meno asuminen, sitten ruoka. Vuokra on 450 euroa sis. veden ja sähkön sekä saunan. Nyt minulla jää joka kuukausi 150-200 euroa!
Pistin säästötilille ja sillä rahalla ostin polkupyörän, josta aina haaveillut, näkemiin kävely! Minusta tuli eri ihminen.
Tiesin tämän avulla MIHIN raha katoaa ja enää ei se katoa sinne.
Nettikin minulla 1 Mb/s 4G 9,90 € kk. Puhelimessa ja puhelin on vanha… tosi vanha. Ei kellään ole sellaisia enää. Mutta se toimii ja jaan nettiä koneelle. Oli vihdoin rahaa säästää ulkomaanmatkaan… köyhänäkin… Kiitos Toshl Finance…. kiitos rollemaa…. kiitos….
Finanssi
Vuosi täyttyi palvelun kanssa, olen kokonaan eri ihminen. Pystyin leikkaamaan ilmaisen Bank Norwegian luottokortin kahtia, sille ei enää käyttöä. Nyt raha ei mene turhiin kulutushyödykkeisiin ja vähästäkin jää säästöön, ja sitten jos jotain tarvitsen, esim. kuulokkeet – ostan omalla rahalla omasta S-pankin tavoitetilistä. Kiitos TOSHL!!!