10 palvelua, joilla voit kuunnella musiikkia netissä ilmaiseksi

Kirjoittanut . Liittyy aiheisiin , , , , , , , , , , , , .

Arkistomatskua

Otathan huomioon, että tämä on yli 11 vuotta vanha artikkeli, joten sisältö ei ole välttämättä ihan ajan tasalla. Olin artikkelin kirjoittamishetkellä 25-vuotias.

Huom! Tästä aiheesta on uudempi juttu otsikolla ”4 palvelua, joiden avulla kuunnella musiikkia ilmaiseksi”, lue tästä!

Piratismi ja tekijänoikeudet ovat olleet pitkään puheenaiheena, viime aikoina erityisesti Chisugaten tapauksen myötä, jossa yhdeksänvuotias oli ladannut laittomasti levyn, josta oli sakotettu kuutisensataa euroa ja lisäksi poliisit olivat tulleet takavarikoimaan Nalle Puh -läppärin tuosta noin vaan. Tapaus yhdistettynä muihin kohtuuttomiin tuomioihin pisti miettimään miksi ylipäätään ihmiset enää lataavat laittomasti musiikkia? Ei sillä, moni artistikin tukee musiikkipiratismia.

Joka tapauksessa, musiikin kuuntelemisen on oltava helppoa. Netti on pullollaan musiikkipalveluita. Olin innokas Last.fm Radion -käyttäjä, mutta radion lopettaminen Suomessa lisenssiongelmien myötä sai minut katkaisemaan jäsenyyteni ja etsimään musiikkia muualta (vaikkakin toisaalta Last.fm:ää voi yhä käyttää VPN:n kautta, tässä esimerkiksi hyvä, ilmainen ja toimiva). Tuloksena monta uutta hienoa palvelua. Ne levyt, joita ei Spotifysta löydy, voi kuunnella helposti, halvalla, jopa ilmaiseksi muualta. No mistä? Minäpä kerron.

Last.fm

Last.fm Radio on siis poissa, mutta itse palvelu toimii edelleen. Sivusto kuuluu niihin joita käytän ehkä päivässä eniten. Artistien selaaminen ja suositusten saaminen on helppoa ja biisejä voi jopa streamata ihan suoraan sivuilta jos artisti on niin päättänyt. Vaikka miljoonien biisien mahtava Last.fm Radio ei enää Suomessa toimikaan, esimerkiksi Last.fm:n Discover-palvelu on yhä toiminnassa. Kaikkea Discoverystä ei löydy, mutta tyhjää parempi.

lastfmdiscover

Spotify

Spotify on tämän hetken ehkä suosituin musiikinkuuntelupalvelu. Musiikkia löytyy lähes joka makuun. Ilmaisversio on varustettu mainoksilla, mutta noin kympin kuussa maksaa itsensä nopeasti takaisin. Premium-jäsenyydellä saa rajattoman määrän musiikkia, jota voi kuunnella älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Palvelussa ei taida kummempia puutteita olla. Scrobblaa myös Last.fm:ään.

spotify

Rdio

Rdio on yksi suosituimmista Spotifyn kilpailijoista. Väittäisin palvelua oikeastaan ihan yhtä hyväksi kuin Spotify, ehkä jopa paremmaksi. En vain ole tarvinnut, koska olen käyttänyt sen verran pitkään Spotifya, että soittokirjaston luominen uudelleen olisi kova työ. Spotifysta poiketen Rdio toimii suoraan selaimessa. Scrobblaa myös Last.fm:ään.

rdio

Grooveshark

Grooveshark on Spotifyn-kaltaisista palveluista ehkä paras. Kuten Rdiossa, Groovesharkissa kuuntelu on ilmaista, siihen asti kun haluaa kuunnella puhelimella. Kuukausihinta euroissa on noin kuusi euroa, ei paha. Musiikkia tuntuu löytyvän. Ja mikä tärkeintä, scrobblaa myös Last.fm:ään.

grooveshark

Presto.fm

Presto.fm on yksi niistä mainioista Last.fm:n tietokantaa hyväksi käyttäviä selainsovelluksista. Sovellusta voi käyttää ilman Last.fm:ääkin, mutta parhaat tulokset saadaan aikaan Last.fm-tunnarin kanssa. Itse olen koonnut Last.fm:ään seitsemän vuoden kirjastot ja suositukset musiikkia, jotta tietokantaa hyväksi käyttävät sovellukset osaisivat ehdottaa minulle parhaita biisejä kuunneltaviksi. Sen takia hieman harmittaakin kun Last.fm:n oma radio on poissa, mutta Presto.fm paikkaa aivan loistavasti! Suosituskirjasto, artistiradiot, ym. tulevat Last.fm:stä, mutta kappaleet Youtubesta. Toimii. Ja ennen kaikkea scrobblaa!

prestofm

Bandcamp Scrobbler

Bandcamp on enää levypuotien lisäksi ehkä ainoa paikka mistä ostan musiikkia. Palvelussa voi kuitenkin streamata musiikkia siten että tiedostoja ei tarvitse ladata koneelle. Tähän Bandcamp Scrobbler on todella kätevä, se kun scrobblaa Last.fm:ään!. Musiikki Bandcamp Scrobblerissa on enimmäkseen sellaista mitä ei ole koskaan aiemmin kuullut, mutta jos undergroundimpi miellyttää, anna mennä!

bcscrobbler

My Cloud Player

SoundCloudin tietokantaa hyväksi käyttävä My Cloud Player on aika mahtava soitin, ainakin uusien suositusten hakemiseen. Käyttöliittymä on hieman sekava, mutta esim genreradioita on mukava kuunnella kun löytää hakupalkin. Ja kyllä… tämäkin scrobblaa Last.fm:ään.

mycloudplayer

Youtify

Youtify on yksi kekseliämmistä soittimista. Se hakee biisit täysin Youtubesta, suositukset Last.fm:stä ja vieläpä scrobblaa kaiken. Kätevä.

youtify

Tomahawk

Ja sitten, palvelu joka yhdistää nämä kaikki. Tomahawk on kehitysasteella oleva soitin Windowsille, Macille ja Linuxille, joka yhdistää muut musiikkipalvelut yhteen sovellukseen. Soittimella voi hakea ja kuunnella musiikkia ja tehdä soittolistoja mm. Spotifysta, ex.fm:stä, Subsonicista, Youtubesta, Soundcloudista, Jamendosta, Groovesharkista owncloudista, iTunestista, jne. Lisäksi se scrobblaa, tottakai.

tomahawk

Onko näitä enemmänkin?

Kyllä! Muita mainitsemisen arvoisia ovat ainakin Deezer. Tästä jäi pois ainakin ex.fm, Stereomood ja Tuna Radio, joita en kokenut kovin hyväksi. No, tässähän tuli jo yli kymmenen. Project HiveMusic -blogissa vielä lisää scrobblaavia palveluita, jos kiinnostaa.

Musiikin vallankumous on täällä!

Piditkö tekstistä? Tarjoa kahvit!

Kuva Roni Laukkarisesta

Roni Laukkarinen

Kirjoittaja on 36-vuotias elämäntapanörtti, ammatiltaan yrittäjä ja teknologiajohtaja perustamassaan digitoimistossa, verkkosivujen tekijä, koukussa kirjoittamiseen 5-vuotiaasta. Päivät kuluu monipuolisen musiikkiharrastuksen, retropelien ja koodaamisen parissa, mutta arkea piristyttää myös vaimo ja kaksi lasta. Mastodon ja leffat lähellä sydäntä.

Lue Rollesta lisää

Reaktiot

Vaadittu kenttä

4 kommenttia

  1. Gocom

    Kattava yhteenveto. Pääosa noista on tosi OK -palveluita, ainakin näin käytättävyyden ja käytännöllisyyden kannalta. Toinen on se kuinka paljon noista palveluista päätyy itsessään artistin taskuun. Listalla olevista ainakin muutama on kaupallistettuja piraattipalveluja vähintään juuriltaan, joissa kuukausimaksut menee vähän vääriin taskuihin ja toisissa sisältö vedetään välikäsiltä. Kun palvelun sivustoilta löytyy DMCA-sivu alkaa hieman mietyttämään mistä tästä onkaan maksamassa.

  2. Rolle

    Joo, ei varmaan kovin paljon mene artistille, jos Bandcampia ei lasketa. Bandcampia ja muita vastaavia tykkäänkin käyttää, koska rahaliikenne on suoraviivaista fanin ja artistin välillä. Haeskelinkin tässä lähinnä ilmaisia tapoja kuunnella musiikkia ”laillisesti”. Tai en ainakaan ole vielä kuullut kenenkään syyllistyvän rikokseen Youtubea, SoundCloudia tai Last.fm:ää selaamalla.

  3. Diginatiivi vai nörtti? - elämän digitalisoituminen käytännössä

    […] Spotifya ja avoimen lähdekoodin Musiccabinettia, jolla saa hallinnoitua omaa musiikkikirjastoa. Ilmaisia musiikkipalveluja löytyy myös pilvin […]

  4. Musiikkia ilmaiseksi - näiden 4 palvelun avulla se on mahdollista

    […] että vuosia vanhaa artikkeliani ”10 palvelua, joilla voit kuunnella musiikkia netissä ilmaiseksi” luetaan vielä jonkin verran. Harmillisesti artikkeli on vanhentunut ja siinä mainitut kuusi […]